ADATLAP
A két koldusdiák
A két árván maradt jobbágyfiú kalandos ifjúságának kísérői, ahogy ez egy rendes mesében illik, - a jóság, a gonoszság és a szerencse. A gonosz földesúr, a jóságos Dobosék, a jósors fehér és a balsors fekete kutyája, az álruhás Bercsényi, a Fejedelem elrejtett kincse, a szépséges, ámde gazdag leányok szerelme végül a Rákóczi szabadságharc vitéz katonájává neveli őket. Hogy közben egy ideig a labancok oldalán is verekednek, kicsit rendhagyóvá teszi ezt a fordulatokban, történelmi hivatkozásokban, szerelemben és harcban gazdag mesét....
Stubán Éva véleménye:
Emlékszem felső tagozatban egyszer ebből a könyvből írtam fogalmazást, a furcsa, hogy nem emlékszem, hogy miért pont ezt a könyvet választottam, csak annyi maradt meg, hogy a dolgozat megírása előtt megbetegedtem, és ezt a regényt olvastam, nem sikerült kiolvasni, de a dolgozatot megírtam, bár már a kapott érdemjegy is a feledés homályába merült.
Akkoriban, gondolom a feladat terhétől szabadulva, nem olvastam ki a könyvet, de azért csak nem hagyott nyugodni mi lehet a vége, így most ismét kézbe vettem, és nem bántam meg.
Mikszáth a maga szeretett stílusával szövi bele a szinte népmesei testvéreket a történelmi regény eseményeibe, és hogy a népmesei befejezés teljes legyen, azt már az olvasóra bízza, hogy mi lett a Veres testvérek és családjaik sorsa Rákóczi emigrációja után.
Bali Szilvia véleménye:
Nagyon szeretem Mikszáth Kálmán műveit. Ezt a könyvet most olvastam először, de lehet, hogy nem utoljára. Könnyű olvasmány, mely izgalmas fordulatokkal van tele. Vajon hogyan alakul a két testvér sorsa? Szerintem érdemes utánajárni.