ADATLAP
A kör
Mae, a huszonéves lány még csak pár napja dolgozik álmai munkahelyén, de máris teljesen átalakult az élete. Mihez kezdjen ezekkel a tapasztalatokkal? Dave Eggers sokkoló konkrétsággal rajzolja meg napjaink szép új világát. A Kör fiatalos, menő kaliforniai szoftvercég, amelyben nem nehéz ráismernünk a Facebookra vagy éppen Google-re. Lelkesedésük és profizmusuk pillanatok alatt elhozza a tökéletes modernizációt de mi a helyzet a privát szférával és az egyéni szabadságjogokkal? A Kör dermesztő víziója közelebb van hozzád, mint gondolnád....
Névte Lenke véleménye:
Dave Eggers szépen egy csokorba gyűjtötte századunk nagy fejlesztéseit, azoknak következményeit a mindennapi életre, társadalmunk problémáit, kérdéseit. Mindezt beledobta a Kör nevű fiktív cég olvasztótégelyébe, alaposan körbejárta, kifordította, és kiköpte. Amitől a maga nemében egyéni lett ez a könyv, az az aktualitása, és hogy releváns témákat vizsgált meg több szemszögből, és finom gondolatmenettel, izgalmas beszélgetésekkel jutott el a pozitív aspektusoktól a hátborzongatóan negatív lehetőségekig.
Kornélia Jolán Finta véleménye:
Nagy érdeklődéssel álltam neki olvasni, láttam a film előzetest is , és érdekelt a téma.
Maga a technika világa , az egész életünket átható internet, függőség, folyamatos közösségi élet neten, ez is egy fajta érdekes téma, kíváncsi voltam mit lehet belőle kihozni.
Jól indult, nagyon jól bemutatta azt a közeget ami beszippantja az embereket manapság, okulásképpen mennyire lehet net függő valaki, de hogy ez legyen a munkája.
Mire beindult volna az izgalom, hitte volna az ember , hogy a kör bezárul vagyis maga a cselekmény kiteljesedik, hát vége lett a könyvnek....bennem maradtak kételyek, maradtak kérdések, nem erre a befejezésre számítottam....
Homlok Renáta véleménye:
Többet/mást vártam ettől a könyvtől. Mae az elején még szimpatikus volt, de aztán egyre jobban idegesített. Nem értem, hogy, hogy lehet valaki ennyire lökött. Lökött olyan szempontból, hogy, hagyja, hogy az élete minden egyes (nem csak a munkaidejét, hanem a szabadidejét is) percét megszervezzék. Aztán ha épp véletlen haza találna ruccanni a szüleihez, máris a szemére vetik, hogy nem volt ezen és ezen a partin. Ki bírja ezt? Magánéletre mindenkinek szüksége van. De valahogy egyre jobban behálózzák, egyre jobban belekeveredik, és közben elveszíti önmagát, de ez sem zavarja, mert úgy éreztetik vele/ úgy érzi , hogy egy jobb Mae-t kap. Ahhhhhahahhhah.

Meg az a rengeteg monitor ott előtted, mindegyiker követni, minden egyes percben 200%-al pörögni, napi több ezer képre reagálni, hozzászólni, like-olni, bogbejegyzést írni, huh. Közben meg bólogass is, idióta vásárlói kérdőívek kitöltése céljából. Nekem ez már közben is fárasztó volt. Azt hittem, hogy majd Mae szeme is kinyílik, hogy ráébred arra, hogy ez mennyire szörnyű.
Remélem, hogy nem ide tartunk, mert akkor én a föld alá visszavonulunk csoportba fogok tartozni. :)
A könyv amúgy egész jó, elgondolkodtató.
Feraji Anikó véleménye:
Nagyon érdekes történet és az az ijesztő, hogy részben már meg is valósult. Ez a világ itt van, ebben élünk, ha nem is ennyire ellenőrzött módon, de nem sok választ el ettől. Félelmetes érzés volt, hogy miközben olvastam a könyvet folyamatosan eszembe jutott a multik csapatépítős, együtt csináljunk mindent, beugrunk munka után iszunk valamit világa. Amikor számon kérik az emberen, hogy miért nem vett részt a céges programokban, nem közösségi ember és megbélyegzik, kiközösítik. Vagy a közösségi oldalak agyréme, hogy vannak emberek akik a lájkok, posztok és hozzászólások számai alapján mérik a saját vagy más ember értékét. Akinek ha nem reagálsz a megnyilvánulására azonnal, személyes sértésnek veszi és kierőszakolja a reakciót vagy végleg megsértődik. Nem tudnék olyan világban élni, ahol ilyen értékrend uralkodik, és olyanban sem ahol teljesen megszűnik a magánszféra. Ilyen víziót vetít előre a könyv. Érdemes elolvasni, nagyon elgondolkodtató merre halad a világ.
Bodó Dorka véleménye:
A filmelőzetes nagyon tetszett, akkor láttam, hogy könyv alapján készült a film. Nagyon tetszett, alig bírtam letenni. Nagyon érdekes kérdéseket vet fel. Elgondolkodtató téma a jövővel és az internet hatalmával kapcsolatban.