ADATLAP
A katedrális
A szerző egyik legnépszerűbb regénye egy 12. századi angliai városkában, Kingsbridge-ben játszódik, a történet a katedrális építése körül bonyolódik, melyért a Benedek-rendi szerzetesek küzdenek szinte az egész világgal és még saját, féltékeny egyházukkal is. Mindez egy polgárháború közepén, körülöttük vér, ármány és szerelem.
A könyv oldalain középkori világ kel életre, amely színes, mint egy festmény, és mozgalmas, mint egy jó film. Olvasása közben belemerülünk a háború borzalmaiba, átélhetjük a zsarnokok önkényeskedéseit, a kínzásokat, a gyilkosságokat és a szerzetesi élet keserveit.


Kedves Olvasóim!

Hosszú habozás után vágtam bele Az idők végezetéig című könyvembe, bár önök közül sokan kérték A katedrális folytatását. Többek között épp ez vette el a bátorságomat, hogy annyira szerették A katedrálist. Nem tudtam, kitelik-e tőlem még egy könyv, amelyben ugyanannyi örömét leli az olvasó.
A történet jelentette a másik gondot. Mi lenne az a mese, amely ugyanúgy megigézné önöket, az olvasókat és engem, az írót, mint egy nagyszerű székesegyház felépítése a középkor sötét nyomorúságában?
Tizennyolc évvel A katedrális megjelenése után azt hiszem, megtaláltam a válaszokat. Mialatt ezeket a sorokat írom, az utolsó simításokat végzem a történeten, amely három éve kísér. Bár először megriadtam a kihívástól, nagyon élveztem az írást. Hamarosan elérkezik az idő, amikor búcsút kell vennem a könyvtől, hogy átadjam önöknek. Remélem, ezt is annyira szeretik majd, mint én.

Őszinte hívük:
Ken FollettKen Follett eddig tizenhét bestseller szerzője, hírnevét A Tű a szénakazalban című regénnyel alapozta meg. Könyvei közül a legtöbb példányt A katedrálisból adták el.
Feleségével Angliában él....
Kemendi Tímea véleménye:
Egy kicsit hosszú volt, de megérte. Sajnos a világ nem sokat változott, napjainkban is sok a William és kevés a Fülöp. De remek betekintést kapunk az akkori mindennapokba, hogy éltek, mit csináltak az emberek a XII. században. Első könyvem volt az írótól, de meggyőzőtt, jöhet az Idők végezetéig :)
Tünde véleménye:
Szerinterm az irót kevesdeknek kell bemutatni ez a könyv egy történelmi könyvek tekintetében alapmű. Zseniálisan van felépitve, nagyon könnyű a szereplők börébe bujni és hirtelen a középkorba érezni magunk. Kétszer olvastam el először tizenéves koromban akkor még nem volt rám ekkora hatással,azóta már az idők végezetéig folytatást is olvastam... páratlan műv az is. Senkit se rémiszen meg a könyv vaskos terjedelme, ígérem nem fogod megbánni ha a végére érsz. Letehetlen, Ken Follett egy zseniális író talán az egyik legjobb. Rossz könyvet még tőle nem olvastam soha.
Lajos Aliz véleménye:
Az írótól már mást is olvastam, úgyhogy ebbe is belevágtam. Hát az elejével elég lassan haladtam. Az egyharmadától kezdett számomra izgalmas lenni, és alig tudtam aztán letenni. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Elsőre kicsit elrémísztett a több mint ezer oldalas könyv. Persze a végén már faltam az oldalakat. Tetszett Fülöp atya állandósága, az hogy bármi történik a katedrális és az atya mindig felülkerekedik a történéseken és minden korábbi bűn megkapja megérdemelt 'jutalmát'.
Emese Tóth véleménye:
A világ legjobb könyve és egyszerűen nem lehet letenni. A szerzőtől ugyan nekem is az első könyvem. Igaz első ránézésre azt hittem , hogy egy klasszikus történelmi regény ami nem tudom hány oldalon keresztül egy katedrálist építenek. Kellemesen csalódtam. Minden meg volt benne amire vágytam: kaland , szerelem , lovagiasság , izgalom. Ami nem tetszet az a folytatása.
Horváth Anita véleménye:
Ken Follettől ez a harmadik könyv amit olvasok. Kicsit féltem tőle, mert a másik hosszú könyve nem annyira jött be.
Most meg azt volt a gondom, hogy szerettem volna olvasni, de sajnos két hétig kezembe sem tudtam venni a könyvet, így egy hónap alatt sikerült csak a végére érnem.
Eleinte kicsit unalmasnak találtam, a kétszázadik oldal felé meg voltam győződve, hogy negyed ennyi terjedelembem is meg lehetett volna írni, de felpörögtek az események és olyan apróságnak tűnő dolgok köszöntek vissza, hogy rájöttem, ennél rövidebben nem is élveztem volna ennyire. Az utolsó negyven oldalnál már azt hittem, hogy nem jöhet több meglepetés, de itt is tévedtem.
Nagyon tetszett, hogy Fülöp perjel mindig tudta úgy mozgatni a szálakat, hogy úgy tegyen jót az emberekkel, hogy az neki is hasznot hozzon. Persze volt, hogy végül nem egészen úgy sült el a dolog, ahogy tervezte.
A legjobban William bűnhődését vártam. Annyira dűhített, hogy mindig mindent megúszott. Gondoltam ha az életben nem is, de legalább egy fikcióban érje utol a sors az ilyen gazembert.
Follett másik két könyvéből kiindulva végig reménykedtem a boldog befejezésben.
Melinda Csatlós véleménye:
Fantasztikus könyv. Ahogy a sok szál összeér.Tom és családja, valamint a szerzetesek, és a grófi család élete. Sok tragádia, halál, változás, de emellett sok új öröm is fogadja az olvasót. Éthető, részletes, de mégsem unalmas. Várom, hogy mi fogad majd a folytatásban.
Ivancsó Regina véleménye:
Az első könyvem Ken Follett-től, de nem bántam meg, bár kicsit sokáig tartott elolvasnom. A férjem pedig folyton azt kérdezte, na felépült már az a Katedrális? :) A leírások részletesek, és egyébként is szeretem a régi időkben játszódó történeteket. Érdekes belecsöppenni egy a maihoz képest teljesen más világba.
Ellen eleinte ellenszenves volt, a két kedvenc egyértelműen Aliena és Jack.
Bäumler Zsófia véleménye:
Nehezen letehető, fordulatos, történelmi regény. A terjedelme ellenére nagyon szórakoztató. A történet a sötét középkorban játszódik Angliában, ahol az eszes szerzetes belevág élete nagy projektjébe és elkezd katedrálist építeni, a főépítésze, Tamás mester és családja segítségével. A kapzsi és ravasz püspük megtesz mindent, hogy keresztbehúzza a katedrális megépülését. Mindenkinek ajánlom.
Pethő Anett véleménye:
Zseniális mű,kicsit sokáig tartott elolvasni, de megérte. Nagyon tetszett az egyházon belüli folyamatos machinálás, és a rengeteg trükközés. A szerelmi szál (Aliena-Jancsi) nagyon megindító volt, bár nem mindig értettem egyet a szereplők döntéseivel, de nyilván így volt benne megfelelő mennyiségű dráma. Mindenkinek ajánlom!
Tóth Anikó véleménye:
Nagyon szeretem ahogy az író elmeséli a történetet. Annyira pontosan írja le, hogy mi mellet mi van, hogy néz ki, milyen színű, szagú, állagú.
Betudott magába szippantani és oda repíteni a katedrális építéséhez. Érezve a meleg a sok port stb..
A könyvet nagyon sokáig tartott elolvasni. Néha annyira belemerült a részletekbe, hogy már sok volt a katedrális minden téglájának minden részletét ismerni, emiatt félre kellett raknom. Ugyan akkor a részletek, pontosságok miatt nagyon szerettem olvasni.
(A film egyáltalán nem tetszett)
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Nagyon nehezen,de szerencsére sikerült befelyeznem,sőt a közepétől annyira megtetszet,hogy már kutatom is a második részét!
Tavaly nyáron kezdtem olvasni strand szezonban,hát szörnyü választásnak bizonyult,mint azota tudom nem minden könyvet lehet mindenhol olvasni.Az épitkezés tehnikai részei nekem unalmasnak bizonyultak,öszintén nem igazán értetem hogy miről is szolnak azok a részek.Mint laikusnak ahogy kezdet a katedrális is felépülni ugy kezdet a könyv is egyre jobban tetszeni.Ahogy olvastam,a hatására egyre peszimistább lettem,mindig valami rosszra számitottam ami általában meg is történt és már nem is biztam a pozitiv végkifelyletben,öszintén csak az utolso kb 15 oldalban nyugodtam meg hogy minden jo lesz.

Véleményem szerint egy nagyon szerethetö könyv ha nem veszem figyelembe a tehnikai részeket és az iro felkerült arra a listámra amin azok az irok szerepelnek akiktől minél többet szeretnék olvasni.
Nagy Georgina véleménye:
A szerző egyik legnépszerűbb regénye egy 12. századi angliai városkában, Kingsbridge-ben játszódik, a történet a katedrális építése körül bonyolódik, melyért a Benedek-rendi szerzetesek küzdenek szinte az egész világgal és még saját, féltékeny egyházukkal is. Mindez egy polgárháború közepén, körülöttük vér, ármány és szerelem.
A könyv oldalain középkori világ kel életre, amely színes, mint egy festmény, és mozgalmas, mint egy jó film. Olvasása közben belemerülünk a háború borzalmaiba, átélhetjük a zsarnokok önkényeskedéseit, a kínzásokat, a gyilkosságokat és a szerzetesi élet keserveit.
Fónagy-Árva Judit véleménye:
Nagyon jó könyv volt, fordulatos, eseménydús, bár helyenként nekem kissé naturális... Nagyon hosszú volt. És nehéz. Alig bírtam tartani esténként, többször azért tettem félre, mert olyan súlya volt. Fájdalmas volt, amikor elaludtam vele.
Pozsgai Zsófia véleménye:
A könyvet karácsonyra kaptam a szüleimtől, nehezen döntöttem, de nem bántam meg, az egyik kedvenc regényem lett. Kalandos, izgalmas jelenetekkel teli, mindig történik benne valami. 3 nap alatt, igaz reggeltől estig olvasva, de végeztem vele. De még mindig újra és újra előveszem, és csak úgy olvasgatom a kedvenc részeimet.
bartalos klára véleménye:
Ez a könyvet nagyon imádtam ,hogy mért egyszerű egy kőfaragó élete a középkorban.Mester munka azt hiszi az ember mikor meg látja milyen vastag könyv na ezt 1 évig se olvasom ki nekem 3 nap volt letenni nem lehet.Bárkinek szívesen ajánlom mert szerintem örök klasszikus .
Dekany Dora véleménye:
Ezt a könyvet idén nem simán elolvastam, hanem negyedszer újraolvastam. Nem is akartam felvinni a kihívásba, de kicsit megcsúsztam a végével, és mivel ez a kategória hiányzott, így nevezem.
Azt hiszem ez az egyik kedvenc könyvem, és aki még csak a filmet látta, az mindenképpen olvassa el. Ken Foletttől ez az etalon, bár most az Évszázad trilógia is nagyon jól sikerült.
És ezzel végeztem a kihívással :-)))
Triszné Szabó Márta véleménye:
A Kihívás elején vettem fel ezt a regényt több, mint 500 oldalas könyvként. Azok között volt, amit majd a játék vége felé olvasok el, nyugodtan szánva rá akár 2-3 hetet is. Elmondhatom, hogy ez nem jött be! Annyira magával ragadott a középkor története, a szereplők élete, a katedrális építése, hogy 4 nap alatt elolvastam. Nagyon tetszett, ahogyan beleláthatunk az akkori intrikákba, sorsokba. Elgondolkodtam azon, mennyire ki voltak szolgáltatva az emberek annak, hogy emberséges vagy kegyetlen-e a grófjuk, illetve becsületes-e az egyházi vezetőjük. Különösen visszataszítónak találtam, hogy az egyházfik közül milyen sokan használtál ki csakis a maguk gazdagodására, felemelkedésére a szegény emberek hitét. Érdekes volt viszont, hogy azért a "sötét középkorban" is hatottak a nők egyes férfiakra okosságukkal, vagy éppen zsarnokoskodásukkal. Egyetlen negatívum van csak a könyvvel kapcsolatban, hogy a vastagsága miatt csak félig fekvő helyzetben tudtam olvasni; elbírt volna egy két kötetes kiadást szerintem.
Csorba Johanna véleménye:
Olyan volt ez a könyv, mint egy hatalmas lélegzetvétel. Már-már kezdtél örülni, h minden rendbe jött, aztán hopp, még meg sem nyugodtál, máris újabb intrikák, és kellemetlenségek között találod magad. Az elején szokatlan volt, hogy egy-egy szereplőnél annyit időzik, kicsit unalmassá vált, de utána egyre rövidebbek lesznek, meg megszokja az ember. A második felét már szinte faltam, nagyon megszerethetők/utálhatók a szereplők. Akár szerelmi, akár csata jelenetről van szó, egyik sem erőltetett, inkább természetes, nem kis érzéke van ehhez az írónak.
Azért egyszerre nem ment, közbe kellett szünetet tartanom, főleg az elején. Trónok harca ősének is elmenne :)
A történelmi hitelességgel viszont nem tudom, hogy mennyire jellemezhető…valaki?
Herceg Mária véleménye:
Nagyon nagyon hosszú könyv. Úgy érzem, nem véletlen került fel a listámra, de nem is véletlen halogattam. Érdekes, fordulatos, mindig bedob valamit, amire nem számított az ember, de vannak olyan könyvek, amik sokkal jobban lekötöttek.
Balogh Zsófia véleménye:
Másodszorra olvastam a könyvet, megint nagyon tetszett.
Nagyon jól leírja a középkori életet, izgalmas, fordulatos, nem lehet letenni :)
Sajnáltam, hogy vége lett, de szerencsére van folytatása: Az idők végezetéig.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi regényeket.
vermes ráhel csenge véleménye:
Ken Follett már akár írhatna könyvet "szexuális kultúra a történelem során"...Igazából nem is kellene, itt van erre a Katedrális. Meg az Évszázad triológia. Szóval igen. Kissé perverz nekem, de a történet érdekes, és a szöveg is oké. Azt hiszem, egy életre eleget olvastam Ken follettől ebben az évben, de talán majd még kedvet kapok hozzá.
I Luca véleménye:
Eddigi leghosszabb könyv amit olvastam. Régóta terveim között szerepelt, most végre befejeztem:-) A középkor nem épp a kedvenc történelmi időszakom, de a történet végig izgalmas, fordulatokban gazdag, időnként "szappanopera-szerű", de ez sem rossz értelemben. Szívből ajánlom mindenkinek!
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
Állatorvosunk sógornője ajánlotta a könyvet, olcsón meg tudtam venni használtan,de kissé félve álltam neki,mert nagyon hosszú és apró betűs,nem tudtam,mit várhatok tőle.

A történet röviden: A XXII.században Angliában Fülöp egyházfit nevezik ki Kingsbridge, egy szegény kis falu kolostora elöljárójának.Ugyanekkor Tamás kőművest családi tragédia éri,és munkát keresve találkozik Fülöppel,aki megbízza,hogy a régi templom helyett újat építsen.Lady Aliena visszautasítja a gazdag,kegyetlen William Hamleigh jegyességét,s közben ádáz csata kezdődik Anglia trónjáért.

Véleményem: Monumentális, fantasztikus könyv. Egyszerűen csak falni lehet a betűket,mindvégig izgalmas,tökéletesen kigondolt,nagyszerű mű. Pontosan bemutatja a középkori élet kegyetlenségét, ugyanakkor sok helyen katartikus volt olvasni, nem egyszer hangosan felsírtam rajta. A karakterek jól kitaláltak, mindenkinek van emberi gyengesége, még Fülöp perjelnek is. Tulajdonképpen nincs olyan, hogy főszereplő, mert mindenki egyformán fontos a történet során.
Nagy hatással volt rám, sokáig gondolkodtam még rajta, emésztgettem, miután kiolvastam.
Nem tudom, el merjem-e olvasni a folytatást, nem lesz-e az csalódás ezután a remekmű után.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

5/5**********************************************************
Erzsébet Ditrichné Kiss véleménye:
Elképesztően fantasztikus könyv. Minden egyes lapját szerettem. Lebilincselően érdekes, magam előtt láttam, hogyan épül a katedrális, hogyan vesztenek el minden reményt a szereplőt és hogyan állnak mégis talpra.
Régebben olvastam a történetet és nagyon örültem, hogy mikor megvettem a saját példányt, az már egy olyan kiadás volt, amiben végre eredetiben hagyták meg a neveket. Zavaró volt korábban Tamás, Ilona, Jancsi egy klasszikus angol regényben.
Buzsik Krisztina véleménye:
Történelmi regény a középkorról, melyben részletesen megismerhetjük egy katedrális építésének évtizedeit. A történet több szemszögből mutatja be az építkezést, így megismerhetjük Fülöp perjel, Tamás építőmester, William gróf és Aliena lefokozott grófkisasszony, valamint Jancsi (később János) építőmester látószögét. Nekem néhány helyen kicsit vontatottnak tűnt a történtet, főleg az elején, mikor semmi sem akar összejönni és már előre borítékolható, hogy a próbálkozásaiknak semmi haszna nem lesz. A történet ezt leszámítva jól felépített, és a végén minden a helyére kerül.
Bartosné Móni véleménye:
Szeretem Ken Follet könyveit. Fogalmam sincs, hogy miért hagytam abba kétszer is ezt a könyvet. De tudtam, hogy nem fogok csalódni benne. :) A végéig érdekfeszítő, fordulatokkal teli. Különleges az akkori történelemben elképzelni magamat, azt a sajátos kort, hatalmi viszonyokat, életet és kiszolgáltatottságot.
Miseta Ildikó véleménye:
Rendkívül lebilincselő, olvasmányos regény, mindennemű meglepetés nélkül. Mégis élvezet volt olvasni, jól ír az író. Negatívumként egyedül a gyakran - szerintem indokolatlanul - részletezett nemi aktusok és erőszak volt említhető, mivel sokszor öncélúnak éreztem a taglalását. A karakterekkel együtt lehetett érezni, Alfredet leszámítva, akit egyedüliként nem értettem miért olyannak szánta az író amilyen lett. Jó és rossz harca a történet végig, ahol megnyugvást kap az ember: a jó is hibázik és lehetnek rossz tulajdonságai. Eseménydús, izgalmas regény
Gy.né T. Anikó véleménye:
Rövidebb könyveket már olvastam Ken Follettől, és mondhatom hogy egyik kedvenc íróm lett. Ennek a hosszabb műnek fenntartásokkal álltam neki egyrészt a terjedelme miatt, másrészt mert a középkor sosem tartozott a kedvenc korszakaim közé. Nem csalódtam most sem, a regény nagyon tetszett, és olyan átfogó képet ad a korszakról, az akkori emberek mindennapjairól, gyötrelmes életükről, az egyház hatalmáról stb.... azóta teljesen más szemmel nézem a középkort. A cselekmény is magával ragadó, el sem tudtam volna képzelni, hogy mennyi nehézségen keresztül és milyen sok évtizedig épült egy katedrális.
Tanács Katalin véleménye:
Nagyon tetszett a könyv.Félve kezdtem neki, mert még nem olvastam tőle könyvet. Szeretem
a történelmi könyveket és ezt nehezen tudtam le tenni.Van benne kaland,szerelem,izgalom.
Én csak ajánlani tudom mindenkinek!Jöhet a következő rész!