ADATLAP
A keresztapa
A Maffia napi aktualitásként él az emberek tudatában, hiszen lépten-nyomon hallat magáról. Az olvasó bizonyára érdeklődéssel és izgalommal olvassa majd regényalakban is a filmvászonról jól ismert, Francis Ford Coppola és Marlon Brando jóvoltából halhatatlanná és világhírűvé vált, Amerikában letelepedett Keresztapa, Don Corleone fordulatos, elképesztő epizódokban gazdag történetét. Módunkban áll végigkísérni a Szicíliából Amerikába vándorolt Corleone família idősebb és ifjabb nemzedékeinek, barátainak, ellenségeinek sorsát, életét – és természetesen halálát, hiszen a szereplők legfontosabb jellemvonása az, hogy tetteiket az Amerikában is virágzó Maffia parancsai határozzák meg, amelyek között a legfontosabb a szinte közhelynek számító, ám a szervezet tagjai által mindig halálosan komolyan vett vendetta, vagyis a vérbosszú....
Zuzan Éva véleménye:
Vito Corleone a vérbosszú elől menekül Amerikába. Felnőve előbb dolgozik, mint teherautósofőr, de a gazdasági világválság alatt ő is elveszíti a munkáját. Így indult el egy nagyra ívelő maffiavezér karrierje. Mario Puzo maradandót alkotott ezzel a regényével; letehetetlen olvasmány.
Haskó Tünde véleménye:
Zseniális könyv. Sokadszor újraolvasva is. A film jobban érthető, ha valaki olvasta a könyvet, és a könyv jobban felidézi a filmet mint bármi más.
Szóval annak aki látta a filmet azért ajánlom, aki pedig nem látta, annak mindenképpen ajánlom, hogy olvassa el, mielőtt rászánná magát a film megnézésére.
Mind a film, mind a könyv kihagyhatatlan :-)