ADATLAP
A kincses sziget
...
Pál-Sziebert Enikő véleménye:
Ki mondta, hogy felnőtt korban nem lehet pótolni olyan regényeket, amelyeket az ember annak idején elsunnyogott? Most már sajnálom, hogy kimaradt a gyerekkoromból. Minden adott, amire egy 10 év körüli gyermek és/vagy ebben a korban megrekedt lelkületű, de már kifejlett emberi példány vágyhat: tenger, hajó, utazás, kaland, kincsvadászat, rumszagú kalózok (képzeletemben szigorúan Johnny Depp alakban).
Keresnem kell egy általános iskolai kötelező olvasmányos listát. Talán akadnak még rajta hasonló gyöngyszemek...
Sebestyén Lilla véleménye:
Egy kedves kis kalandregénynek tudnám titulálni. A gonoszok leírása igazán rémisztő, a jók között van akinek helyén van az esze és a szíve is, de akad akinek inkább csak a szíve. Az első perctől rejtélyes és izgalmas, ami így is marad végig. Bevallom én Silver kapitányt szerettem a legjobban. Ugyan elvileg a velejéig romlott, de mégis volt benne valami, amit nem lehetett nem kedvelni. Ugyanakkor Jim nekem néha túl izgága volt (nem azt mondom persze, hogy végig némán a hajófenéken kellett volna csücsülnie). Összességében szerettem a történetet, minden reggel felébresztett míg beértem a munkába, hazafelé pedig ébren tartott. Sajnálom, hogy nem olvastam el akkor, amikor kötelező olvasmány volt (remélem ezt a magyar tanárom nem olvassa).
Bernáth Judit véleménye:
A Ventos Libro Kiadó Világhírű Mesék sorozatának példányát olvastam. Hű mesekönyvnek szerintem ijesztő. Gyilkosság, vér, harc. Brrr. Persze happy end a vége, de akkor is. Esti olvasmánynak szerintem nem való. Nehezen tudnám elképzelni, hogy egy gyerek lefekvés előtt ezt a mesét szeretné hallani. Remélem ezt nem olvastam gyerekkoromban. Már nem emlékszem…
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Már régóta el szerettem volna olvasni, gyerekként nem akadt a kezembe. Megvallom őszintén az épp mostanában futó Fekete vitorlák sorozat ébresztette fel bennem az igazi kíváncsiságot a könyv iránt. A történetet ismertem, de így olvasva is nagyon izgalmas volt. Silver kapitány nagyon ravasz, tényleg igazi kalóz. Jim pedig igazán bátor és leleményes, főleg a hajórablás résznél.
Nagy Kornélia véleménye:
Gyermekkorom kedvenc könyve volt ez is. Mindent elolvastam az írótól, amihez csak hozzá tudtam jutni a könyvtárban. Persze film is készült a regényből, nem is egy, de egyik sem tudta visszaadni az eredeti történet csodáit. Ugyanúgy izgultam végig a kincskeresést, mint gyermekként, és ugyanúgy a szívembe zártam a karaktereket, bármelyik oldalon álltak is.
Szerletics Róbert véleménye:
Gyerekkoromban inkább az indiánregényeket imádtam (Winnetou, Az utolsó mohikán stb.), a kalóztörténetek valahogy nem tudtak lekötni. Most pótoltam az író híres művének elolvasását, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde helyett, amit már olvastam pár éve.
Egész jó kalandregény, amin csodálkoztam, az az, hogy nem trópusi helyszínen játszódik, mint például a Sandokan, hanem valahol Európa vonalában lehetett a "kincses sziget", legalábbis a növényzet erre utal. John Silver érdekes karakter, és nagy játékos, természetes volt, hogy ő lesz a kalózok közül az, akire ráillik, hogy "csak egy matróza maradt élve, Bár hetvenöttel szállt a vízbe." Jim Hawkins pedig talpraesett fiú, aki nem ijed meg az árnyékától.
Aki szereti/szerette A Karib-tenger kalózait, annak kötelező darab ez is :).
Vass Roland véleménye:
Lehet, hogy gyermekkoromban már olvastam, mindenesetre már nem emlékszem rá. Nagyon tetszett, gyorsan sikerült is elolvasni. Olvasás közben az ember szinte maga előtt látja a helyszíneket, az eseményeket. Igazából nincsenek benne fölösleges részek. Egy helyen tudtam volna csak fogást találni rajta, de aztán ott sem. :D Mindenkinek ajánlom, aki egy jó kis kalózos könyvet szeretne olvasni.
Mus Szilvia véleménye:
Izgalmas kalandregény, főszerepben kalózokkal, utazással. Olyan történet, ahol egy gyerek leleményességén, és szerencséjén múlik az utazás sikere. Nemcsak gyerekeknek lehet ez a történet izgalmas, hanem felnőtteknek is, hiszen most a filmek és sorozatok terén újra felelevenednek a kalózos történetek (ld. Karib-tenger kalózai vagy a Black Sail).
Bereczki Larion véleménye:
10/8 pont.
Jó kis kalandregény, mintha csak a Karib-tenger kalózai filmeket erről a könyvről mintázták volna, csak Jack nincs benne :) Helyette van viszont fekete folt, Tortuga, kincsek utáni hajsza, titokzatos sziget. Minden, ami egy remek olvasmányhoz szükséges. Az ifjú Jim szemszögéből elmesélt történet a mai napig megállja a helyét, Silver még a nagy karakter benne.