ADATLAP
A király beszéde
A 20. század első évtizedeiben valaki megmentette a brit királyi családot – nem a miniszterelnök és nem is a canterburyi érsek, hanem egy Lionel Logue nevű, szinte ismeretlen, autodidakta beszédtanár, akit a harmincas években az egyik újság elhíresült cikke úgy nevezett, hogy „a sarlatán, aki megmentett egy királyt”.

Logue nem született brit arisztokratának, de még csak angolnak sem – tősgyökeres ausztrál közember volt. Mégis ennek a barátságos társasági embernek sikerült minden külső segítség nélkül az egyik legnagyszerűbb brit királyt faragnia az ideges, kevés beszédű yorki hercegből, miután annak fivére, VIII. Edward 1936-ban leköszönt a trónról, mert beleszeretett Mrs. Simpsonba.

Lionel Logue és a leendő VI. György király nem mindennapi kapcsolatának mindeddig ismeretlen történetét Logue unokája írta meg, kizárólag nagyapja, Lionel naplójegyzetei és archív dokumentumok alapján. Rendkívüli megvilágításban tárul elénk a két férfi meghitt barátsága és az a kulcsszerep, melyet a király felesége, a néhai anyakirálynő, Erzsébet királyné játszott kettejük összeboronálásában, aminek az volt a célja, hogy megmentse férje hírnevét és trónját.

A király beszéde – Hogyan mentette meg egyetlen ember a brit monarchiát megdöbbentő bepillantást enged egy privát világba. Soha ilyen személyes képet nem rajzoltak még a brit monarchiáról – annak legmélyebb válsága idején – egy ausztrál közember szemszögéből nézve, aki büszke volt rá, hogy szolgálhatja – és megmentheti – királyát....
Kolozsi Etelka véleménye:
Lionel Logue, akinek az életútja és a királlya való szoros baráti kapcsolata szintén megérdemel egy hollywoodi produkciót. Nagyszerű stílusban megírt életrajzi regény. Mindenkinek szeretettel ajánlom.
Bodor Petra véleménye:
Sokaknak nem tetszett a könyv, ahogy több fórumon is olvastam, mivel nem a filmet adja vissza és inkább dokumentumregény. Ez valóban igaz, azonban ettől szerintem többet ér a könyv, mint a film. Sokkal hitelesebb képet ad VI. György beszédhibájáról és kapcsolatáról a beszédterapeutával. Az újságokban megjelent cikkekből és a levelekből írt idézetekkel hiteles és színes regényt kapunk. Nekem tetszett!
Zsuzsanna Szluka véleménye:
Sajnos, bár bíztam benne, hogy tetszeni fog..nekem sem tetszett. Igazából nem tudott lekötni, hiányoltam a fordulatokat, a történetet. Inkább éreztem azt, hogy száraz adatokkal szeretne az író "megtömni", minthogy a történetre tudtam volna koncentrálni. Sajnálom...
Ling Edina véleménye:
Bár a filmet nem láttam, a könyvet gondoltam elolvasom. Sajnos azonban nem regényként lett megírva, hanem dokumentumként. Érdekes volt, kicsit jobban átlátom a királyi családban hogy ki kicsoda. Érdekes volt olvasni Logue és a király speciális kapcsolatáról, hogyan is találkoztak és végül, hogy tudott segíteni a beszédhibájában. Számomra érdekes volt, hogy Erzsébet gyerekkorába is betekintést nyerhettem.
Máthé Tímea véleménye:
Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy történelemkönyvet olvastam volna. Jó volt, de nekem egy kicsit száraz. Azt hittem a film lesz regény formában, kicsit kibővítve, több naplórészlettel. Jól megírt könyv volt, érdekes a két szemszög, de szerintettem jobb lehetett volna több napló- és levelezésrészlettel, kevesebb száraz résszel.
Major Szabina véleménye:
Láttam a filmet is ebből a könyvből, de teljesen más leírni. Ez egy tipikus életrajzi regény, de olyan szempontból más, hogy itt két személy életét dolgozza fel. Lionel Logue és VI. György király személyét mutatja be. A kapcsolatukat, mely kitartott mindkettőjük haláláig. A könyv sok részben különbözik a filmtől. A filmben csak bizonyos részig tüntetik fel a kapcsolatot. Nagyon jó, hogy vannak benne korabeli újság idézetek és a levél részletek is. Ezek által személyesebb közeget teremt a könyv.
Varga Bernadett véleménye:
Először azt hittem ez megint egy könyv amit megfilmesítettek. De nem! Lionel Logue élete jelenik meg a lapokon és kapcsolata VI. György királlyal. Az önéletrajz szerű könyv felkeltette az érdeklődésemet tovább kutatva az angol uralkodók körében.
Kis-Szótér Andrea véleménye:
Nagyon jó kis könyv, remekül megírva. Nekem nagyon tetszett, s emlékszem (mivel nem először olvastam, mindenkinek ajánlottam, aki élt és mozgott, mert engem annyira megfogott) sokaknak nem tetszett, mert nehéz olvasmánynak találták. Nem tudom, engem mindig megfognak ezek az önéletrajzi ihletésű könyvek, amikor a történelem nagyjait igazi esendő embernek is láthatjuk. Két ennyire különböző ember barátságát nagyon jól meséli el, s nekem még a film is tetszett, de nemcsak Mr. Darcy…, akarom mondani Colin Firth miatt :D :)
Csorba Johanna véleménye:
Érdekesnek találtam, de jó, hogy előtte láttam a filmet, mert a könyv egy kicsit száraz, nagyon belemélyed a háború eseményeibe, minden dátum és hajónév meg van említve… A levél-, és beszédrészletek sokat emelnek rajta, és látszik a hosszú kutatómunka mögötte.