ADATLAP
A királycsináló lánya
A királyi regények koronázatlan királynőjének új regénye IV. Edward angol király udvarába, a Rózsák háborújának idejébe, az összeesküvések, a szerelemért és hatalomért folyó élet-halál küzdelmek világába repít, amelyben megelevenednek a történelem elfeledett alakjai.
A másik Boleyn lány után A királycsináló lánya Philippa Gregory első nővérregénye, amely két rendkívüli fiatal nő sorsát kíséri nyomon. A regény hősnői a 15. századi Anglia legbefolyásosabb főurának, Warwick grófjának leányai. A mérhetetlen hatalma, ismertsége és vagyona révén az angol politikát könnyedén manipuláló Richard Neville a királycsináló-ként vonult be a történelembe. Fiúörököse nem lévén, lányait, Anne-t és Isabelt teszi meg politikai játszmái gyalogjainak, ám a gyalogokból csakhamar befolyásos játékosok válnak
Anne elragadó kislányként kerül IV. Edward udvarába, ahol növekvő aggodalommal és elkeseredéssel szemléli apja háborúját korábbi barátai ellen. A tizennégy évesen asszonnyá váló fiatal lány hamarosan elveszti férjét és édesapját is, míg anyja egy menedékhelyen tölti napjait, nővére pedig az ellenség házastársa. Anne számára csak egy kiút van kétségbeejtő helyzetéből: hozzámegy Richardhoz, Gloucester hercegéhez, döntéséért azonban komoly árat kell fizetnie
A New York Times népszerűségi listáit vezető Philippa Gregory olyan nagy sikerű romantikus történelmi regények szerzője, mint A fehér hercegnő vagy A folyók asszonya. Legújabb regénye sem okoz csalódást a műfaj kedvelőinek.
Szexi... botrányos... szellemes......
Czéman Eszter véleménye:
Eddig ez a Philippa Gregory történet tetszett a legjobban.
Már évek óta tervezem, hogy elolvasom ezt a sorozatot kronologikus sorrendben, és idén sikerült beszerezni az összes részét. Ez a 4. része a Rokonok Háborújának, és véleményem szerint az eddigi legjobb.
Anne Neville alakja szimpatikus, nem úgy, mint az előző részek főhősei - az elvakult Margaret Beaufort, illetve a kissé modoros Woodville Erzsébet, és Yorki Richárd is életszerűbb, mint a Shakespeare dráma torz hőse.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Részletes leírást ad a korról, melyben játszódik, valamint azokról a viszontagságokról, amiken a szereplőknek keresztül kellett menniük. Bepillanthatunk az öröklés bonyolult világába, valamint hogy milyen furfangosan küzdöttek az egyes családok, hogy a trónra kerüljenek, és leszármazottaik által ott is maradhassanak örökre.
Bártfai Anna véleménye:
Ez a rész lett az egyik kedvencem a sorozatból. Olvasmányos, izgalmas és remekül kiegészíti A fehér királyné és A vörös királyné történéseit,segített tisztázni néhány részletet. A főszereplőt bár sajnáltam a végén, összességében nem kedveltem, szerintem túlzottan paranoiás és rémesen álszent volt,mellé pedig sokszor értetlen. Az viszont tetszett, hogy sokkal erősebb jellemként tűnt fel, mint ahogy az előző részekben. Ez a könyv újfent bizonyította, hogy úgyis lehet szeretni egy történetet, ha a főhőst nem kedvelem.
Lazók Katalin véleménye:
Philippa Gregoryban ismét nem csalódtam. A tényekhez hűen, de mégis új nézőpontból, izgalmasan írja le a történetet.
Varga Ildikó véleménye:
Egészen más szemszögből láthatjuk a rózsák háborúját, végre nem csak a York-ok álláspontját ismerjük meg. A végül ellenségnek kikiáltott királycsináló lánya a mű főszereplője, aki egészen más képet fest le a kuzinok háborújáról. Nagyon szimpatikusnak találtam Anne Neville-t és York-i Richárdot is. Anne a fia halála után elveszíti az életkedvét, de azért az még megadatik neki, hogy végignézze, ahogy férje és York-i Erzsébet között szerelem szövődik. Szívszorító…