ADATLAP
A királyné gyémántja
A tizenhárom éves Valois Erzsébetet, Medici Katalin és II. Henrk francia király kislányát feleségül veszi a megözvegyült spanyol király, Fülöp. A frigy politikai házasság, ráadásul fülöp a saját fia, don Carlos elől orozza el aráját. A férj rangjához méltó nászajándékkal lepi meg Erzsébetet: egy gyönyörű, egyedien csiszolt gyémánt nyakékkel. A királyné egy jóképű ifjút, Juan de Nápolest bízza meg a nyakék őrzésével. Akivel aztán egyre belsőségesebb szerelmi viszonyba kerül. Csakhogy az egyik együttlétet követően eltűnik a nyakék és a fiú is... ...
Kővári Kitti véleménye:
Nagyon szomorú maga a történet, de mégis valamiért magával ragadott és le sem tudtam tenni. Valois Erzsébet szinte egész életében szenvedett, kivéve azt a néhány pillanatot amit a szerelmével Juannal töltött. Az ő halála után Erzsébet reményvesztett és gyászos lett, majd nemsokkal később ő is Juan után távozott.
Varga Ildikó véleménye:
Nagyon szomorú történet Valois Erzsébet rövid életéről. Rangja és a veszély ellenére viszonyt folytatott egy szolgálóval, akibe végtelenül beleszeretett. Juan halála után lemondott a saját életéről is, és miután megtudta, hogy az egyik bizalmas barátnője tehet a szerelme elvesztéséről, teljes reménytelenségben halt meg 22 évesen.