ADATLAP
A királyné nyaklánca
Monogram egyezőség miatt választottam, de pont előtte olvastam ,hogy most volt a halálának az évfordulója is. Nagyon tetszett az eleje, kíváncsivá tett ez a nyaklánc-botrány, vártam mi lesz a "tettesek" büntetése, de nagyon vontatott lett a továbbiakban, bár így egy teljes képet kaptam az akkori időkből, az életvitelről, királyokról, királynőkről. ...
Berényi Rózsa véleménye:
Másra számítottam.Egy drámai regényre.Helyette olvastam egy kor rajzot az 1780-as évekről.Az író többesszámban írta,tele latin és francia kifejezésekkel,versekkel.A jegyzetekben felsorol sok hírességet abból a korból,de nem minden kifejezést,mondatot fordít magyarra.Nem volt rossz olvasni,mert érdekes aspestusokat mutat be,nem egy száraz történelmet.Az író maga elismeri,hogy az előzmények,az abban szereplő figurák bemutatása túl hosszúra sikeredett.Maga a nyaklánc története,annak utóélete szinte csak egy fejezet.
Szabó Anita véleménye:
Szerb Antal engem mindig meglep, A Pendragon legenda után az Utas és holdvilágot olvastam. A királyné nyaklánca rendkívül eredeti és szórakoztató, de nem akarok senkit megtéveszteni, ez egy korrajz, igaz történet, az események leírása előzményeikkel és következményeikkel együtt.
Szalai Adél véleménye:
Monogram egyezőség miatt választottam, illetve halálának most volt januárban az évfordulója. Nagyon tetszett az eleje, kíváncsivá tett ez a nyaklánc-botrány, vártam mi lesz a "tettesek" büntetése, de nagyon vontatott lett a továbbiakban, annyi idegen francia kifejezés szerepelt benne, ami fordítását hiányoltam, hogy kicsit vártam már, hogy vége legyen, nagyon sok volt a nyaklánc sztorihoz NEM kapcsolódó téma, bár így egy teljes képet kaptam az akkori időkről, az életvitelről, királyokról, királynőkről...hogy akkoriban még mennyire buták is voltak az emberek..... :-)