ADATLAP
A lány a vonaton
Ritkaság, hogy egy könyv vezesse több országban egyszerre, szinte az összes fontos sikerlistát. A New York Timesét, az Amazonét és a BarnesandNoble-ét, például. Az végképp szokatlan, hogy ezt egy debütáló író tegye.


2015 elején Paula Hawkins regénye berobbant az angolszász piacokra. Ahogy Stephen King fogalmazott, ebben a történetben csak fokozódik és fokozódik a feszültség. Nem véletlenül hasonlítják Hitchkockhoz és Agatha Crhristie-hez az írót, a Gone girlhez a történetet.

Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. Jess és Jason, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra.
És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég.

A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.

Meglátják; sokkal több ő, mint egy lány a vonaton...
Kiss Réka véleménye:
Rachel lelki világa, másnapjai nagyon szemléletesen és mellbevágóan igazan vannak leírva, ez tetszett a könyvben. Viszont a tetteivel, depressziójával és tehetetlenségével nem értettem egyet, mint ahogy ő is mondta, gyengének tartottam. A többi szereplőhöz nem tudtam annyira kötődni, hiszen kevesebbet is tudunk meg róluk. A könyv lassacskán, elejtett szavakkal fedi fel az igazságot, mindvégig feszültségben tartja az olvasót.
Baloghné Henn Anett véleménye:
Nagyon tetszett a történet. Életszerű szereplők, életszerű gondokkal. Három nő szemszögéből ismerjük meg a történetet, ami végig izgalmas, végig fenntartotta az érdeklődésem. A végkifejlet nagyon meglepett, én végig azt hittem, Anna volt a gyilkos.
Farkas Csilla véleménye:
Nem tetszett annyira, mint amit vártam a könyvtől. Zavaró volt az idősíkokban való ugrálás és sok volt az önsajnálat, depresszió. Igazán nem kedveltem meg egyik szereplőt sem, így nem volt számomra annyira izgalmas történet. Az alapötlet jó volt, de a kivitelezés silány.

Névte Lenke véleménye:
Rachel képzelete és az élete között ugyanúgy szakadék tátong, mint a vonat ablakából látott idill és a realitás között. A közösségi médiához hasonlóan ő is mások szebb oldalához méri a saját legrosszabb formáját, és ettől is csak a saját önbecsülését veszíti el. Pedig a szépen feldíszített kirakatban is esendő emberek vannak, akik talán pont arra vágynak, hogy ők lehessenek a lány a vonaton, aki messzire juthat onnan.
Kovács Réka véleménye:
Az elején nagyon vontatottnak találtam, aztán csak beindult. Jó benne, hogy a 3 nő szemszögéből épül fel a történet még úgy is, hogy közben eltolódás van az időben is és ezzel sikerül majdnem a végéig fokozni a feszültséget és a "meglepetést" a legvégére hagyja.
Nem csak a főszereplő a többi karakteres is kidolgozott, hús-vér ember érzetét kelti.
Szabo-Szota Zsuzsa véleménye:
Imadom a lelektani vonatkozasu thrillereket, ahol az iro szinte vegig feszultsegben tartja az olvasot. Ez egy ilyen konyv. A tobb elbeszelovel, idobeli ugrasokkal egyutt is ertheto a regeny, lebilincseloen izgalmas! A hangulata eleg borongos, de nalam ez plusz pont, szamomra ez fenntartja az erdeklodest! A 3 noi szereplo multbeli titkai lepesrol lepesre tarulnak fel, ez (is) nagyon tetszett.
A film is egesz jol sikerult, a ferjemnek is tetszett, aki nem olvasta a konyvet.
Nyúl Nóra véleménye:
Eleinte az író stílusa nem a megszokott volt számomra, de meg lehet szokni. Érdekes volt, ahogy váltakozva írta le a történéseket Rachel, Megan és Anna szemszögéből. Olykor a történések idejét is keverte. Szerintem nagyon jól megformálta Rachel karakterét, az életben is ilyen hullámvölgyeket élhet meg egy alkoholfüggő nő. Érdekfeszítő volt, ahogy a legvégéig húzta a gyilkos kilétének felfedését Paula Hawkins, addig is Rachel emlékeire kellett hagyatkoznia az olvasónak. Összességében tetszett a könyv, szerintem az új könyvét is elolvasom Hawkinsnak.
Bankó Sarolta véleménye:
Nyilván nem a legijesztőbb könyv a világon, de én mégis ezt a kategóriát választottam. Nekem nem esne jól, ha kiderülne, hogy nap mint nap figyel valaki, a saját otthonomban. Alapjában véve egy jó könyv, méltán népszerű, majd megnézem a filmet is.
Juhász Szabina véleménye:
Nem volt rossz könyv, számomra egynek elment. Igazából egyik karakter se volt szimpatikus és a végén kicsit nagyobb csattanóra/fordulatra számítottam.
De a könyv határozottan jobb a filmnél.
Benkő Ella véleménye:
Egészen belejövök a krimiolvasásba, pedig a kihívásig tartózkodtam tőlük. Izgalmasnak találtam a könyvet, de a szereplői mind "betegek" voltak egy kicsit. Tetszett hogy több nézőpontból látjuk az eseményeket, mindenki a maga érzései, indulatai alapján meséli el a történetet.
Áman Réka véleménye:
Kicsi féltem belekezdeni a könyvbe ugyanis eléggé vegyes kritikák érték. Kicsit vegyesek az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban ugyanis nekem nagyon korán összeállt a kép és leesett hogy ki a tettes. A szereplők személyisége nem igazán fogott meg jóformán mindegyik beteg volt. Őszintén szólva olvastam már jobb könyvet is.
Spilman Enikő véleménye:
Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban, mert leszámítva az utolsó 80-100 oldalt, nem igazán győzött meg. Nehéz volt empátiát érezni a főhős iránt, mert annyira nyilvánvalóan rossz döntéseket hozott végig, pláne úgy volt nehéz mentséget találni a tetteire, hogy ő maga is tudta előre, hogy mit nem kellett volna meglépnie. Viszont, jó pont volt, hogy a végkifejlet fordulatosra sikerült, nem sejtettem, hogy Tom volt a gyilkos. Szintén tetszett, hogy több szemszögből olvashattam a történéseket, azaz. Megan, Rachel és Anna szemszögéből. A filmet még nem láttam, egyelőre hezitálok, hogy ezek után megnézzem-e.
Rácz Alexandra véleménye:
Számomra lebilincselően izgalmas volt a regény, alig tudtam letenni. Egy barátnőm ajánlotta, s már én is továbbadtam. A karakterek különlegesek, a történet többszálon fut, a végén ledöbbentem, mert nem számítottam erre a megoldásra. Csak ültem az ágyon és mondogattam, hogy ezt nem hiszem el. Szuper könyv!
Kovács Roxána véleménye:
Még azelőtt el szerettem volna olvasni a könyvet mielőtt megnézem a filmet. Kedvenc könyvem lett! Most olvastam először ilyen fajta könyvet, de nem utoljára az biztos!!! Nagyon érdekes több szálon fut a történetet egy percig nem unatkoztam közben és a végéig csak találgattam hogy ki volt az elkövető.
Sok embertől olvastam hogy nem szimpatizàltak Rachel karakterével. Én szerettem Rachelt már az elejétől
Toth Hetti véleménye:
Nagyon erdekes, tobb szalon fut. Olvasokent teljesen belekepzeltem magam a helyzetekbe, szituaciokba. A konyv vegeig szinte nem is sejtheto a vegkifejlet emiatt a konyv szinte letehetetlen. Nagyon tetszett, szivesen megnezem majd a filmet, amit ebbol keszitettek.
váradi melinda véleménye:
Tetszett nagyon a könyv. Végig fenntartotta az érdeklődésemet. Mikor már azt hittem tudom ki ölte meg őt jött egy csavar, amely megváltozatta a véleményemet. Teljesen átlehet érezni Rachel helyzetét. Az tetszett még, hogy oda-vissza ugrál a regény az időben. A film már kevésbé tetszett, nem adja vissza számomra azt, amit a regény olvasása közben éltem át.
Gálné Török Ágnes véleménye:
Ilyen műfajú könyvet még nem olvastam, az ajánlások alapján választottam ki. Jó választásnak bizonyult érdekes és izgalmas könyvet olvashattam végig. A történések nem nyújtottak, végig mozgásban volt a történet, A felétől szinte lerakhatatlan a kiváncsiság miatt, hogy mi fog kiderülni a végére. Az elején zavartak a dátumosított fejezetek, de megszoktam. Nagyon jó kis könyv volt, megismerhettem az emberi tulajdonságok ezen oldalát is.
Gellérfy Júlia véleménye:
Még a film megnézése előtt el akartam olvasni és természetesen nem okozott csalódást a könyv. Az eleje egy kicsit lassan indul be, de később letehetetlenné vált a könyv. Nagyon izgalmas, fordulatos a cselekmény.
Fodor Éva véleménye:
Szenzációs könyv! Ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a fordulatos, izgalmas lélektani történeteket. A film is nagyon jól sikerült, a színésznő választás tökéletes volt.
Többször is el fogom olvasni!
Ragács Nikoletta véleménye:
Izgatottan álltam neki a könyv olvasásának. Születésnapomra kaptam a könyvet, nagyjából egy hét alatt sikerült elolvasnom. A történet eleje kissé vontatott - bár erre az előzetes könyvkritika olvasása alapján már felkészültem -, de a történetbe hamar előkerülnek a pszicho thrillerre jellemző izgalmas csavarok. Különösen tetszik Anna karaktere, aki magabiztos, gyönyörű anyatigrisként védelmezi családját, de a történet végén kezdi felfedezni magában a Rachelre jellemző paranoiás tulajdonságokat.
Ezen felül egy plusz adalék, hogy a könyv nyelvezete elég köznapi, könnyen olvasható. Én mindig reggel és hazajövet a vonaton olvastam.
Kovács Szilárd véleménye:
Ezt a könyvet amikor elkezdtem olvasni csodálkoztam azon, hogy lehet ez annyira kedvelt könyv. Már csak azért mert szinte az összes fiókkönyvtárban ki van kölcsönözve, s várólistás..Nem értettem miért.. Még csak a romantikus vonal miatt sem lehet az. De rájöttem a gyors változás miatt .. semmi sem egyértelmű a karakterek amelyek egyszerűnek tűnnek nem azok.. sokkal bonyolultabb embereket takarnak mint ahogyan az ember gondolná...
Kornélia Jolán Finta véleménye:
A könyv nagyon jól meg van írva, az elején kissé vontatottan indult számomra, de elkapva a fonalat , már értettem a karaketerek váltakozását. Rachel karaktere egyedi, de egyben nagyon jól le is írja, milyen gondolatvilága is van egy alkoholista depressziós embernek, ez kimondottam megfogott. Maga az alap történet és a cselekményszám elfogadható, nem gondoltam volna, a vége ez lesz, csak a vége felé kezdtem kapisgálni a gyilkos kilétét. Tetszett, kíváncsi leszek a filmre is.
Markó Andi véleménye:
Az előzetesen hallottak alapján kicsit másra számítottam, de A lány a vonaton története így is magával ragadott. Rejtélyes, izgalmas, valóban fordulatos regény. Megborzongatott, hogy valaki így elfelejtheti azt, ami megtörtént vele, hogy szinte semmire nem emlékszik. Együtt törtem a fejem a főhőssel, hogy fény derüljön az igazságra. De a végkifejletre egyáltalán nem számítottam. Nekem bejött a könyv.
Bősz Lilla véleménye:
Kezdetben érdekesnek tűnt, bár stílusában nem nagyon szedi szét a szereplőket, ezért az elején nehéz követni, hogy épp kinek a naplóbejegyzését olvassuk. Izgalmas volt, hogy a felénél még mindig nem sejtettem, ki a gyilkos. Aztán az első ráutaló megjegyzéstől világossá vált, és már nem voltam annyira lelkes. Kicsit idegesített a főszereplő kényszeres magatartása is (nem az alkoholizmusára, hanem a volt férjével kapcsolatos magatartására gondolok). Szóval egy erős közepes.
Kovacs Marta véleménye:
Az elozetesek alapjan valamiert annyira nem hivta fel a figyelmemet ez a konyv,aztan egy nap hirtelen otlettol vezerelve ugy dontottem megis elolvasom.Mar az elejen megfogott a konyv azzal,hogy egy idieg csak a vonaton "ulunk" megis teljesen kepes lekotni a figyelmem.Ezutan pedig csak meg erdekesebb lett,hogy a harom no szemszogebol lattuk sokszor ugyanazt a szituaciokat illetve megismerjuk az eletuket is.
A cselekmeny ott kezd izgalmassa valni,amikor a harom no kozul az egyik eltunik.Az,akit fohusunk minden nap lat a vonatbol es tokeletest part fest le rola es ferjerol.Rachel,a lany a vonaton bele is keveredeik ebbe a tisztazatlan eltunesbe,amit tetez,hogy az alkoholizmusa miatt emlekezetkiesesei vannak igy nem emlekszik tisztan mi tortent aznap amikor utoljara lattak Megant es Rachel masnap sebekkel es veresen ebred a szobajaban..
Vegig magaval ragadott a konyv,remek karakterek ,erdekes tortenet,csattanos veg.
Simon Csilla véleménye:
Hát, hűha. Hetek óta vártam már, hogy rám kerüljön a sor és ki tudjam kölcsönözni ezt a könyvet. Nem vártam ki, egy baráttól kölcsönkaptam... Az első ötven oldalon nehezen léptem túl. Furcsa volt a naplószerű forma is. De nagyon tetszett. A karakterek túl valóságosak, mind beteg..szó szerint. Fordulatos, izgalmas történet, több csavarral. Gondolkodom megnézzem-e a filmet. Csak ajánlani tudom! :)
Vajda Ágnes véleménye:
Szinte nem tudtam letenni, hamar a végére lehet érni. Nagyon tetszett a szerkezete, hogy 3 nő elbeszélése alapján kerekedik ki a történet, hogy mindegyik nézőpontját, motivációját megismerhetjük. Régóta szemeztem a könyvvel, de leginkább engem is a film motivált, hogy még előtte elolvashassam.
Etyus véleménye:
Általában a gyorsan felkapott könyveket, csak évekkel az elért népszerűségük után olvasom el. A lány a vonaton-nal azonban nem vártam ilyen sokáig, a film megjelenése előtt mindenképpen ki akartam olvasni. 4 nappal a premier előtt vettem először kezembe a könyvet és sikerült 1,5 nap alatt ki is olvasnom.
Elég nehezen indul be a történet, de egy idő után azon vettem észre magam, hogy már nem azért sietek az olvasással, hogy időben 'készen' legyek, hanem mert valóban érdekel a történet vége.
Talán túlzottan is edzett thriller olvasó vagyok, de számomra már meglehetősen a történet elején egyértelművé vált, hogy mi lesz a story vége.
Semmiképpen sem mondanám, hogy ez egy kiváló és kiemelkedő alkotás a kategóriájában, talán az alkoholizmus téma miatt lett ennyire felkapott. Mindenképpen a jó és izgalmaz könyvek közé sorolnám, de vannak ezerszer jobban megírt thrillerek, melyek sokkal kevésbé ismertek sajnos.
Czéman Eszter véleménye:
Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. Már többször el akartam olvasni, és tegnap felhívott a barátnőm, hogy menjünk el moziba. Mikor mondta a film címét, amit meg akar nézni, azonnal elhatároztam, hogy addig nem akaron látni a filmet, amíg nem olvastam a könyvet. Így egy nap leforgása alatt elolvastam. Nagyon tetszett. Nagyon fordulatos a cselekménye.
Forgó Krisztina véleménye:
Nagyon nehezen rázódtam bele az elején. Unalmas volt, vontatott. Aztán elkezdett érdekes lenni, majd nem tudtam letenni. Jó volt, mert a végéig nem találtam ki mi lesz, ez üdítő változás volt, sajnos nagyon sokszor előre lehet sejteni mi fog történni. Szívesen olvasnék mást is az írótól.