ADATLAP
A lány hét névvel - Szökésem Észak-Koreából
,,Megrázóan szép történet egy lányról, akitől még a nevét is elvették, élete mégis azt példázza, mi tesz valakit emberré.'

Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül.
Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.
Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki nem félt küzdelmesen kivívott szabadságát kockára tenni a családjáért.
A szerző - akinek Ted előadását eddig több mint 4 millióan látták - szeptember 15-18. között Magyarországra látogat, így az olvasók személyesen is találkozhatnak vele....
Farkas Csilla véleménye:
Csodálatra méltó a hatalmas életösztön, amivel a lány rendelkezik. A legsötétebb csapdákból is ki tudta vágni magát. A család összetartása mindent elsöprő erővel küzd a végső célért, mert a szabadság is csak akkor értékes, ha együtt lehetnek. Jól megírt történet, amiben az a legborzasztóbb, hogy bár nekik sikerült, de a mai napig rengetegen élik át ugyanezt, szenvednek az elnyomás alatt, vagy épp életük kockáztatásával igyekeznek kijutni egy szabadabb világ felé.
Krolopp Judit véleménye:
Észak-Koreáról olvasni mindig izgalmas. Az eddig olvasottakhoz képest ez a könyv annyiból más, hogy nem az országban zajló élet borzalmairól és rettenetéről szól, hanem egy ottani viszonylatban jó életet élő lány történetét meséli el. Számára szinte véletlenül adódott az ország elhagyásának lehetősége, nem hosszú időn keresztül tervezett, szervezett és minden vagyont felemésztő akció eredménye. Később viszont már nincs visszaút. Lenyűgöző és tiszteletreméltó a szerző ereje, kitartása és alkalmazkodó képessége. Nagyon ajánlom mindenkinek.