ADATLAP
A láthatatlan hős
Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint Isten azért nem pusztítja el a világot, noha az tele van gonoszsággal, mert az emberi történelem minden pillanatában él a földön harminchat igaz ember - olyan férfiak és nők, akik egyszerűen nem tűrik az igazságtalanságot. Senki sem tudja a nevüket, és ők sem tudják magukról, hogy az igazak közé tartoznak.

Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt. Ebben a fiataloknak szóló regényben megelevenedik a történelem egyik legembertelenebb időszaka: 1944-45. Miközben a szovjet csapatok nyugat felé törnek előre, a fővárosban rekedt zsidókat az éhség és a hideg mellett a német és magyar nácik esztelen támadásai tizedelik. Ekkor egy olasz húskereskedő elhalasztja saját hazautazását azért, hogy annyi embert mentsen meg, amennyit csak tud.Amikor a spanyol nagykövet elhagyja a várost, úgy tűnik, a követség oltalma alatt álló zsidók számára elveszett minden remény. Nincs más hátra, Perlasca megpróbálja megmenteni őket, ehhez azonban egy utolsó, elképesztő, hihetetlenül kockázatos hazugságra van szükség......
Simon Csilla véleménye:
Tényleg az ifjúság számára írt, olvasmányos regény a holokauszt témájában. A kötet végén magyarázó történelmi leírásokkal, szócikkekkel, azok számára, akiknek igénye, érdeklődése van ez irányban. Jó érzéssel tölt el, hogy a legenda szerint minden kornak megvannak a maga Perlascái. Hinnünk kell benne! :)
Horvath Tunde véleménye:
Nem hosszú,bde nagyon izgalmas és tanulságos könyv egy olyan időből, amikod nem szerettem volna élni. Egy nagyon bátor, sőt a segítséget mindenek előtt tartva néha vakmerő embert ismertem meg. Nem tudom, én lettem volna-e ilyen merész, csak remélni szeretném, hogy én is azok között lettem volna, akik annyi embert (mert emberekről volt szó vallás, vagy bármilyen más bélyeg nélkül) mentettek meg, amennyit tudtak.
Wolf Amy véleménye:
Fiatalok számára könnyen érthető és könnyen feldolgozható regény, mely valós embereket, valós történetet mutat be. Egy igazi hősről szól, egy példaképről, aki ahelyett, hogy elmenekült volna, vállalta a kockázatot és az oroszlán barlangjába is bement az ártalanokért. Az olasz Perlasca, spanyol nagykövetnek adta ki magát, s ezzel emberek százainak tette lehetővé, hogy védett házakban lakjanak Budapesten. Tettéről évtizedekig nem beszélt még családjának sem. Nem szabad elfelejtenünk azokat az embereket, akik megtették azt, amit bárki másnak is meg kellett volna tenni.