ADATLAP
A láthatatlanok
Sandra nemrég tudta meg, hogy terhes egy olyan férfitól, akibe nem szerelmes, felmondott a munkahelyén, és egy rövid időre nővére tengerparti házába költözött, hogy kitalálja, mihez kezdjen az életével. Megismerkedik egy idős norvég házaspárral, akik úgy bánnak vele, mint a nem létező nagyszülei. Olyannyira ártatlannak tűnő barátság alakul ki közöttük, hogy a lány beköltözik Christensenékhez, és fizetést is kap azért, hogy az idős Karint szórakoztassa.

Ezzel egyidejűleg Buenos Airesből megérkezik egy öregúr, Julián, aki minden lépését követni kezdi ennek a véletlen által összehozott három embernek. Egy napon megszólítja Sandrát, egy újságkivágást ad neki, és feltárja előtte a múlt rémisztő részleteit. Elmeséli, hogy ő a mauthauseni tábor egyik túlélője, és elmondja neki, hogy Christensenék nem azok, akiknek látszanak. Sandra kezdetben nemigen hisz az öreg nácivadásznak, de lassan új szemszögből kezdi látni az idős házaspár szokásait, barátait, másként értelmezi szavaikat és hallgatásaikat. Aztán lassan feltárul a kép, és Sandra egy rémtörténet főszereplőjévé válik. Nem is sejti, hogy naivitása vagy vakmerősége életveszélybe sodorta.

Clara Sánchez az egyik legnépszerűbb kortárs spanyol írónő. A láthatatlanok című regénye 2010-ben elnyerte a rangos Nadal-díjat....
Sipos Angéla véleménye:
Nagyon ritka, amikor egy könyvnél azt érzem, hogy ilyet még nem olvastam. Ennél a könyvnél ezt éreztem. A történet II. világháborúhoz kapcsolódik, a náci háborús bűnösökről és az azokat üldözőkről szól. A könyvben megismerhetjük a fiatal Sandrát, aki terhes és magánéleti válsága miatt elutazik a tengerhez, ahol megismerkedik egy idős házaspárral, akikkel baráti kapcsolatba kerül. A másik főszereplő a mauthauseni tábort túlélő, idős Julian, aki azért utazik a spanyol tengerpartra, mert a náci háborús bűnös idős házaspárt üldözi. A két főszereplő élete a történet során szorosan összekapcsolódik és az események láncolatát mindkettőjük szemszögéből olvashatjuk. A könyv utószavában a Harsányi Iván tanulmányában kapunk egy kis történelmi betekintést is. Olvashatunk a spanyol deportálásokról, a Spanyolországban rejtőző nácik háború utáni sorsáról, melyet "az európai közvélemény, sőt, a történészek túlnyomó része sem ismer". Ők a láthatatlanok, akik nem érzik magukat bűnösnek, azt gondolják, hogy a világ az, aki nem érti meg őket. Ha meg kellene határozni a könyv stílusát, akkor azt mondanám lélektani krimi, de nem olyan, mint a hagyományos értelembe vett krimi...mégis nagyon nehéz volt letennem, izgalmas volt végig. Örülök, hogy elolvashattam.