ADATLAP
A lét elviselhetetlen könnyűsége
Milan Kundera regénye a szűkebb értelemben vett sztori, valamint filozófiai-történelmi-politikai eszmefuttatások mesteri ötvözete, amely azonban mindig megőrzi szépirodalmi jellegét. Főhőse egy jó nevű sebész, Tomá, nagy szoknyabolond, naponta váltogatja szeretőit. S egy szép nap e Don Juan-i figura mögött felsejlik egy másik legendás férfialak, Trisztán; hősünk beleszeret egy kisvárosi pincérnőbe, Terezába, s feleségül veszi. Korábbi gazdag és mozgalmas szexuális életéről azonban nem tud és nem akar lemondani, jóllehet ezzel elmondhatatlan fájdalmat okoz az egyetlen valóban szeretett lénynek. Tomá ellentmondásos alakja mögé háttérnek Kundera felrajzolja a prágai tavasz eseményeit, majd 1968 drámáját, az orosz inváziót, az első napok euforisztikus gyűlöletét, végül a normalizáció éveinek megaláztatásait. Tomá és Tereza a nemzeti remények bukásával Svájcba költözik, de később hazatér, hogy otthon vállalja sorsát. Sabina, a festőnő, Tomá egyik szeretője, az emigráció útját választja, megkapaszkodik odakint, de minden kötöttségtől megszabadulva a lét elviselhetetlen könnyűségét érzi. Jellemző életérzés ez korunkban, amikor a történelem és a technika a világot olyan jövő felé vezeti, melyet az ember sem alakítani, sem előre látni nem képes....
Járfás Vivien véleménye:
Az első alkalom, hogy Kunderát olvasok. Igazán kellemes csalódás volt. Önmagában a szereplők életének leírása nem lett volna túl izgalmas, de hogy mindezt úgy dolgozta fel az író, hogy filozófiai elméleteket támaszt alá a történetekkel fantasztikus. Szerettem, hogy az egyéni sorsok bizonyos pontokon összeérnek egész kis kapcsolathálót építve ki az események között. Tetszett, hogy milyen jól jellemezték az események a kort, amiben zajlottak. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a kezembe vettem ezt a könyvet a kihívás miatt.
Berényi Rózsa véleménye:
Érdekes regény.Tomas és Tereza,Tomas és Sabina,sabina és Franc életének egy-egy szakaszát csak úgy leírja az író,szinte érzelem mentesen,pedig szerelemről,szexről van szó.A politikai háttér,történelmi,filozófiai eszmefuttatása,már nem érzelem mentes.Minden sora emberszeretet,és gyűlölet az elnyomás miatt.Az utolsó fejezetben--mely Tomas és Tereza falusi életét,és a kutyájukkal való törődést írja le--több szeretet van,mint amikor a szerelmesekről,vagy szexpartnerekről ír.
I Luca véleménye:
Nem először olvastam el a könyvet, de Kundera műveit azt gondolom többször is érdemes fellapozni. Nem ez a kedvencem tőle, (hanem a Tréfa), de azért ez is nagyon élvezetes. Nem könnyű olvasmány, "hangulat" kell hozzá, de mindenképp "kötelező" olvasmány. Szeretem
Kemendi Tímea véleménye:
Kundera könyvei nem könnyű olvasmányok, de cserébe minden alkalommal más és mélyebb élményt nyújtanak, így érdemes többször is elolvasni egy-egy könyvét. Nagyon szeretem a stílusát, a leírásait - miatta szerettem bele Prágába, még mielőtt jártam volna ott. Ez a könyv az egyik kedvencem (A Tréfa után/mellett), nem most olvastam először, de nem is utoljára.
Kovics Renáta véleménye:
Bevallom, tartottam tőle, mert mindenhol kihangsúlyozták filozofikusságát, de szerencsére nem vitte túlzásba, épp annyi volt benne, ami számomra érdekessé tette a regényt. Bővebb véleményt több nap után sem tudok megfogalmazni: imádtam. Többszöri olvasásra érdemes, mert úgy érzem, rejt még további mélységeket számomra. Jelenleg két momentum égett belém: a nyugat- és kelet-európai emberek gondolkodásmódjának különbözősége, valamint Karenin. Őt megkönnyeztem.
Biztos, hogy nem ez volt az utolsó könyvem Kunderától.
Piroska Fruzsina véleménye:
Az első Kundera könyvem. Teljesen letaglózott a stílusa, annyira más és újszerű számomra. Nehezen barátkoztam a történettel, Thomas és Teresa alakját sokszor idegesítőnek találtam, de végeredményben tetszett a könyv. A cselekmény során több szereplő magánéletébe nyerhetünk bepillantást, akik így vagy úgy, de kapcsolódnak a könyv főszereplőihez, Thomashoz és Teresához. Jól megrajzolt alakok mindennapi érzésekkel, problémákkal és a felvállalt tökéletlenségeikkel, a csupasz valósággal.
Hegedűs Henriett véleménye:
Nem könnyű olvasmány, ha igazán leásunk a jelentések mélyére. Metaforák, politika, filozófia, szerelem, művészet: ezek az összetevők adják meg a vázat. A történet több szálon fut, de követhető, nem egy letehetetlen olvasmány, de nyugalmat áraszt (annak ellenére hogy tombolnak az igazságtalanságok) és a lelki-elméleti söprögetéshez egy hosszú hétvégére pont ideális könyv.
Sári Csaba véleménye:
A könyvről mind rossz mind jó véleményeket olvastam, végül is hittem a jóknak, és elolvastam. De sajnos a rossz véleményűeknek volt igaza. A történet nem annyira érdekes, bár nem is teljesen unalmas, és tényleg rengeteg témát körbeölel. A kommunista elnyomásról szóló részek pedig már csak történelem szempontjából is kiemelendőek.
A gondok a történet közé bújtatott okosságokból adódtak. Mesterkélt, sok esetben teljesen felesleges, vagy egyszerűen hülyeség.
Kundera, mi nem leszünk barátok!
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Érdekes könyv,sokszor csapongó, de azért követhető. Jó képet fest a kommunista Csehszlovákiáról és az akkor élő értelmiségiekről. Nemcsak az általános hangulatról ad körképet, hanem arról is, hogy ezt egyes emberek hogyan élik meg lelkileg, hogyan hat rájuk a környezet és változnak meg ennek hatására. Ezt a könyvet többszöri olvasásra ajánlom, mert egyrészt érdekes, másrészt sokrétű és biztos van benne olyan rész ami első olvasatra nem esik le…legalábbis most ezt érzem.
Tóth-Nacsa Ágnes véleménye:
Kundera műveit alapvetően szeretem. Ebben sem csalódtam. A mű történelmi szálakkal átszőtt filozófiai eszmefuttatások halmaza Tomá "változatos" életén keresztül bemutatva. Ellentmondás, öröm, vívódás, helyes és helytelen döntések... Mint mindannyiunk élete ilyen-olyan formában! Érdemes elolvasni!
albert dóri véleménye:
Nagy kedvencem Kundera, és már évek óta tervezem, hogy elolvasom ez a művét (mely talán a leghíresebb, ugyanakkor eléggé megosztja a Kundera-rajongók véleményét).
Én nem csalódtam, tetszett, szerettem, élveztem. Újra rájöttem, miért is az egyik kedvenc íróm. De nekem nem ütött annyira, mint a Nevetés és felejtés könyve, vagy a Tréfa, ezeket a műveket még sokáig nem tudtam olvasás után elengedni, sőt azóta már rongyosra olvastam őket. A lét elviselhetetlen könnyűsége tetszett, elgondolkodtatott, de nem maradt meg bennem annyira. Ennek ellenére ajánlom!
Székely Ildi véleménye:
Sok mindenre gondoltam, hogy miről fog szólni ez a könyv, de arra, hogy külön fejezetek boncolgatják a szar kérdését - ez valahogy mégsem fordult meg a fejemben. Bár az eszmefuttatás valóban elgondolkodtató:
"Amíg az ember a Paradicsomban élhetett, vagy nem székelt (mint Valentin elképzelésében Jézus), vagy - s ez valószínűbbnek tetszik - nem tartotta a szart undorítónak. Amint Isten kiűzte az embert a Paradicsomból, megismertette vele az undort. Az ember mindazt rejtegetni kezdte, amiért szégyenkezett, és amikor fellebbentette a leplet, ragyogó fény vakította el. Így nyomban az undor után megismerte a gerjedelmet is. Szar nélkül (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt) a szexuális szerelem nem volna olyan, amilyennek ismerjük: nem kísérné szívdobogás és érzékeink elvakulása."
Iffiu Anna véleménye:
Szeretem Kunderát, de nem ez lesz a kedvenc könyvem tőle. Ennek ellenére tetszett. A filozófiai gondolata összességében tetszett, de néhol számomra sántított számomra, bár nem általánosítva írja le ezeket.
Pintér Anita véleménye:
Minden benne van és nagyon nehéz ezt leírni. Szerelem, filozófia, pszichológia, történelem, kultúra, erotika,...és minden más. Néha a háttér egy kicsit nehéz, de mivel regény formájú, így könnyebb érteni. A lét elviselhetetlen könnyűsége. Na, ezt magyarázd meg!
Nagyon tetszett a könyv, az egyik legjobb szerintem.
Deák Rita véleménye:
Milan Kundera regénye a szûkebb értelemben vett sztori, valamint filozófiai-történelmi-politikai eszmefuttatások mesteri ötvözete, amely azonban mindig megõrzi szépirodalmi jellegét. Fõhõse egy jó nevû sebész, Tomáš, nagy szoknyabolond, naponta váltogatja szeretõit. S egy szép nap e Don Juan-i figura mögött felsejlik egy másik legendás férfialak, Trisztán; hõsünk beleszeret egy kisvárosi pincérnõbe, Terezába, s feleségül veszi. Korábbi gazdag és mozgalmas szexuális életérõl azonban nem tud és nem akar lemondani, jóllehet ezzel elmondhatatlan fájdalmat okoz az egyetlen valóban szeretett lénynek. Tomáš ellentmondásos alakja mögé háttérnek Kundera felrajzolja a „prágai tavasz” eseményeit, majd 1968 drámáját, az orosz inváziót, az elsõ napok euforisztikus gyûlöletét, végül a „normalizáció” éveinek megaláztatásait.
Tomáš és Tereza a nemzeti remények bukásával Svájcba költözik, de késõbb hazatér, hogy otthon vállalja sorsát. Sabina, a festõnõ, Tomáš egyik szeretõje, az emigráció útját választja, megkapaszkodik odakint, de minden kötöttségtõl megszabadulva a lét elviselhetetlen könnyûségét érzi. Jellemzõ életérzés ez korunkban, amikor a történelem és a technika a világot olyan jövõ felé vezeti, melyet az ember sem alakítani, sem elõre látni nem képes.
Sáfár Józsefné véleménye:
Hogyan lesz a híres, megbecsült orvosból ablakmosó, majd teherautó sofőr egy eldugott kis faluban? Az oroszok által megszállt országból igaz előbb elmenekülnek, de aztán mégis visszatérnek feleségével. Egy újságban megjelent írás miatt milyen üldöztetés vár arra aki a rendszer ellen szól. Persze volt aki az emigrációt választotta.
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
A történet, a téma sem rossz. Egy szerelmi szálon vezet végig, és bemutatja a kommunista Csehszlovákiában élő értelmiségiek frusztrációit. Sajnos a cselekmény néhol borzasztóan háttérbe szorul, alig halad valamit előre. Fölöttébb zavart a "ki"csapongó lelki-testi kapcsolat, ezeket a részeket nem volt jó elolvasni. Alapjában véve örülök, hogy elolvastam, mert található benne néhány jó gondolat, amin érdemes elgondolkodni.
Szilágyi Krisztina véleménye:
Az egyik legjobb könyv ami az elmúlt évek során a kezem ügyébe került. Nem is értem miért vártam vele ennyit. Meg sem tudom fogalmazni miről szól, olvasni kell. Kihagyhatatlan.