ADATLAP
A másik boleyn lány
A romantikus történelmi szerelmes regényeiről ismert szerző első magyar nyelven megjelenő regénye VIII. Henrik udvarába kalauzolja el az olvasókat. A fiatal király erőtől, tettvágytól duzzadó férfi, ám asszonya, Aragóniai Katalin nem tud életképes fiúnak életet adni. Henrik türelmetlenül áhítja a fiú örököst, s mivel Katalin nem képes eme vágyát beteljesíteni, figyelme a fiatal udvarhölgyek felé fordul. A helyzetet kihasználva, a Boleyn család mindent elkövet, hogy Henrik szeme a már férjezett Maryn (a kevéssé ismert másik Boleyn lányon, Anna húgán) akadjon meg. Mary végül is szerelmes lesz Henrikbe, az erős, hatalmas férfit látja Anglia legnagyobb emberében, a királyban. S bár vígan lovagolnak, vadásznak, táncolnak s szeretkeznek, Mary úgy érzi, becsapta és ő maga is megalázta szeretett királynéját, Katalint. Ez a lelkiismeret-furdalás aztán örökre ott marad szívében. Időközben az addig a francia udvarban nevelkedő Anna is hazatér. Mindenben segíti testvérét, de már nem testvéri szeretetből, hanem abból a meggyőződésből, hogy a családnak segít a legtöbbet, ha Henrik ágyasát istápolja. Mary először egy leány- majd egy fiúgyermekkel ajándékozza meg a királyt. Henrik boldog: lám, tud ő fiút nemzeni, hiszen nem rajta múlik. Mary azonban fáradt, kimerült, már nem is kívánja a királyt mint férfit: Henrik teste már nem fiatalosan ruganyos, és szeretőjére telepedve meglehetősen súlyos. Mary szeretőből anyává lett, valóságos anyatigrissé, akinek mindennél és mindenkinél fontosabb két királyi porontya. Elérkezett hát Anna ideje. Hihetetlen ambícióval és önbizalommal tör előre, célja nem kisebb, mint a király soron következő szeretőjévé, s majdan királynővé válni. Maryvel szembeszegülve harcol a király kegyeiért. És mint ahogy arról már történelemórán is értesültünk, a Boleyn és Howard családok leánykája valóban királyné lesz. Izgalmas, sok feszültséggel és félelemmel teli a történetben ez az időszak, a történetet sok-sok mellékszál teszi még érdekesebbé és színesebbé. A számos nyelven megjelent és nagy sikert aratott regényből előbb a BBC készített rendkívül népszerű televíziós sorozatot, majd Hollywood is lecsapott rá: neves sztárokkal készül a mozifilm....
Czéman Eszter véleménye:
Annak ellenére, hogy megfogadtam, hogy egy ideig nem fogok olvasni semmit az írónőtől, mégiscsak erre a könyvre esett a választásom ezen a héten. Láttam a filmet, és azután kifejezetten pozitív csalódás volt ez a könyv. Persze a történelmi hűség továbbra is kérdéses számomra.
Janda Zsanett Ildikó véleménye:
Ez a könyv annyira tetszett Anyukámnak, hogy végig olvasta Velem az egész sorozatot, pedig nem olyan nagyon olvasós típus. Én pedig, bármikor, bármennyiszer elbírnám olvasni. Nagyon érdekes ez a kor, imádom benne az intrikákat, megdöbbent a nők sanyarú sorsa, hogy szinte bábúként kezelték őket a politika szövevényes sakktábláján. A sztori mellett pedig nagyon jónak tartom Phillippa Gregory stílusát is.
Varga Ildikó véleménye:
Nagyon tetszett. Hamarabb láttam a filmet, a könyvet nem régen vettem meg, de sokkal jobban élveztem, mint a feldolgozását, bár a szereplőválasztás szerintem zseniális volt. Szomorú történet, amikor egy ambiciózus család mindent feláldoz a vagyonért és a hatalomért, még a lányaikat is. Lehangoló látni, ahogyan két lánytestvér egymás ellen fordul egy férfi szerelméért. Egyikük sem jár jól, az egyik mindent feltétel nélkül megad a királynak, majd kegyetlenül elhagyják, a másik megkapja a koronát a szerelméért, de az életével fizet érte.
Gaál Judit véleménye:
Ezzel a könyvvel eléggé megszenvedtem. Amilyen nagy lelkesedéssel kezdtem neki, annyira le is lohadt a kedvem tőle olvasás közben. Mivel ez egy történelmi témájú könyv, ezért tetszett, de sajnos a szereplőket egyáltalán nem szerettem meg. Az egyetlen megkedvelt szereplőm: Mary, aki annak ellenére, hogy a családja kihasználta, megmaradt egy nagyon rendes lánynak, aki a gyerekeiért mindenre képes. Ez nem mondható el Annáról, Mary nővéréről. Sajnos Annát nem tudtam megkedvelni, ahogy a királyt sem. Istenem, micsoda egy önző alak volt!
Kiss Anikó Sarolta véleménye:
Valamikor évekkel ezelőtt véletlenül akadtam rá az ebből a könyvből készült filmre. Előtte VIII. Henrikről annyit tudtam, hogy sok felesége volt, és az egyiket, Boleyn Annát még le is fejeztette. Aztán megnéztem a filmet, ami számomra megrázó volt, majd elkezdtem Philippa Gregory könyveit olvasni. Ezt a könyvet még is csak most sikerült elolvasnom.
A történet a könyvben teljesen más, mint a filmben. Néhány részében talán kevéssé kegyetlen és megrázó, de sok szempontból még talán jobban is az. Mary alapvetően egy kedves, fiatal nő lenne, helyes értékrenddel, de nem teheti meg. Anna pedig kegyetlen, számító, hataloméhes és talán egy kicsit idegbeteg. Maryből bábot csináltak, a király szeretője lett, Anna pedig elindult a saját feje után, a hatalom felé. Számomra az egyik leg megrázóbb a történetben, hogy Mary mindvégig hűséges maradt a Boleynekhez és a nővéréhez, még sem kapott soha semmit, sőt, Anna rendkívül kegyetlenül is bánt vele. Talán az egyetlen boldog dolog az egészben, hogy Mary képes volt – még ha csak részben is – kilépni ebből a „játékból”. Így boldog lehetett, anya lehetett, szerelmes lehetett és életben maradhatott.
Elég elgondolkodtató, hogy milyen sorsa volt a nőknek ezekben a korokban – meg még később is. A nő csak egy eszköz volt a hatalmi játszmákban és egy kellék a családban, mert nélküle nincs örökös. Persze – mint a könyv is mutatja – volt kivétel, de ez ritka, vagy csak a „senkik” esetében volt lehetséges.
Nem tudom, hogy pontosan mennyi lehet a történetből tény, és mennyi a romantikus és írói túlzás, de a történet mindenképpen egy megrázó, elgondolkodtató képet tár elénk az emberi természetről és a történelem sötét korairól.
Farkasné Horváth Csilla véleménye:
Philippa Gregory minden könyvét szeretem, amelyeket olvastam Tudor-, illetve a rózsák háborújának időszakából. Történelmi tényeken alapul, de van benne sok rèsz, amit feltételez az írónő, vagy saját fantáziájára hagyatkozva teszi színessé a történetet. A kor hangulata áthatja a művet. Mary Boleyn története kicsit tündérmese, hisz megtalálja az igaz szerelmet, de sorsában a rideg valóság is megjelent, a nő,mint eszköz a családja kezében, az anyjuktól elszakított gyermekek, udvari intrikák mind a kora újkori Anglia valós történetét mutatják.
Kuli Anna véleménye:
Még halványan emlékeztem a filmre, ezért mertem belekezdeni a könyvbe is. Nyilván több a történelmi hitelesség benne, mint az előbbiben, és sokkal árnyaltabb is, de mégsem annyira megnyerő. Valahogy nem tudtam azonosulni az írónő stílusával, a történelmi regényeket szeretem külső szemlélőként olvasni, de a Mária szemszögéből elmesélt sztori nem ad sok mozgásteret a saját véleményre...
Fazekas Dóra véleménye:
Nagyon tetszett a történet, szeretem a VIII. Henkrik korával és udvarával foglalkozó könyveket, ezért is választottam ezt. Észre sem vettem, hogy máris a végére értem. Mary kitartását és engedelmességét a családjával szemben tiszteletreméltónak találom, habár én sosem lettem volna képes ilyesmire.
Nálam max pontos ez a könyv.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Nagyon tetszett. Nem tudtam letenni.Szeretem ezt a kort. Könnyű volt elképzelni az akkori életet, a környezetet. Hihetetlen mi mindent meg lehetett és kellett megtenni a nőknek. Ha ennek csak a fele is igaz volt, már az is sok. Nagyon szoros a testvérek kapcsolata és az egymás iránt érzett elköteleződés, ugyanakkor Mary szerelme is ilyen erősen kötődik hozzá. Mindig mellettük áll, bármi is merüljön fel, és végül az ő előrelátása az, ami megmenti Mary-t.
A filmet még nem láttam, de nagyon szeretném megnézni.
Takács Eszter véleménye:
ZSENIÁLIS!!!! Imádom a kosztümös könyveket/filmeket/sorozatokat. ez a könyv egyszerűen letehetetlen, aki csak egy kicsit is szereti a történelmi regényeket, főleg a királynésakat, akkor neki csak ajánlani tudom a könyvet. Ha végzek az 50-es kihívással, jönnek a szerző további kötetei. :)
Fekete Annamaria véleménye:
Nagyon szeretem a tortenelmi regenyeket, bar tudom, hogy legtobbszor az iro nem ragaszkodik koromszakadtaig a pontossaghoz. Philippa Gregory sem tette. Az o muveben Anna idosebb, min Mary, az utobbi lany "eloelete" teljesen eltunik (pl. affer a francia kirallyal), viszont azt, hogy Anna es testvere, George szexualis viszonyt letesitettek, tenykent kezeli. Nyilvan erre mind szuksege volt annak erdekeben, hogy kellokeppen kidomborithassa erkolcsi mondanivalojat: jobb a csendes, mindennapi boldogsagot keresni az eletben, mint a hatalmat es a csillogast. A konyv nem volt rossz, de nem erzek ellenallhatlan kesztetest, hogy hamar nekiessek a sorozat tobbi reszenek.
Fekete Annamaria véleménye:
Nagyon szeretem a tortenelmi regenyeket, bar tudom, hogy legtobbszor az iro nem ragaszkodik koromszakadtaig a pontossaghoz. Philippa Gregory sem tette. Az o muveben Anna idosebb, min Mary, az utobbi lany "eloelete" teljesen eltunik (pl. affer a francia kirallyal), viszont azt, hogy Anna es testvere, George szexualis viszonyt letesitettek, tenykent kezeli. Nyilvan erre mind szuksege volt annak erdekeben, hogy kellokeppen kidomborithassa erkolcsi mondanivalojat: jobb a csendes, mindennapi boldogsagot keresni az eletben, mint a hatalmat es a csillogast. A konyv nem volt rossz, de nem erzek ellenallhatlan kesztetest, hogy hamar nekiessek a sorozat tobbi reszenek.
Csizmadia Laura Tünde véleménye:
Nagyon tetszett a könyv és a film is. Megdöbbentett az, hogy ilyen fiatalon házasodtak abban a korban és, hogy a család csak így eladja a lányokat a család rangja, és az udvarban betöltött szerep miatt.