ADATLAP
A macska szeme
„Először a koppanások… Aztán a férfiarc. Az arcon végigömlő, vérrel keveredő eső, a fekete lyukak a szeme helyén, az ablaküveghez nyomott, elfehéredett ujjak. Néha Bill arca volt, néha Charlie-é. Aztán jött a sikoly… Aztán a macska. Ott ült a feketén fénylő úttest közepén, hátulról megvilágítva, hatalmasan. Aztán a csattanás…”

A csattanás az autó csattanása volt, amikor Rachel fának ütközött vele. A baleset során meghalt az utasa, Charlie, a környék ezermestere. Megsérült Rachel térde, és egy hatalmas, fekete kóbor macska is, aki azóta üldözi Rachelt…

Vagy ez csak Rachel rémlátomása? Csak képzelete űz szörnyű tréfákat vele az elhagyatott házban, ahol egyedül tölti az éjszakákat újszülött kislányával? Bill, a férje hosszú hetekre elutazott Hollywoodba, filmforgatókönyvet írni – bár ez sem bizonyos. Celia, Rachel újdonsült barátnője épp most világosította fel, hogy Bill első felesége is Hollywoodban él… Lehet, hogy nem is a macska akarja őrületbe kergetni, hanem egy ember? Egy ember, aki megmérgezi a kutyáját, aki kis híján megöli a gyermekét. De ki lehet ő?

A torokszorító, izgalmakkal teli regény természetesen csak az utolsó lapokon árulja el a megoldást. Addig az olvasó együtt retteg és képzelődik a szép és rokonszenves hősnővel, akit megbabonázott....
Nemszilaj Judit véleménye:
Fiatalként, szinte gyerekként olvastam először, és most mikor a kezembe vettem, meglepődtem, hogy teljesen elfelejtettem, miért is volt félelmetes, csak a tudat maradt, meg, hogy nem jó könyv. Most olvasva, hagy némi kivetni valót a történet, de akkor is tetszett. Néha meg tudom érteni Rachelt, de nem minden esetben. Rossz lehet férje elutazása után egy kisbabával egyedül maradni, de egy macska nem tud írni stb. Ezt egy felnőttnek tudni kell. Kíváncsi lettem a végére, hogy ki a "gyilkos, betörő", rá gyanakodtam. Sajnálom a macskát, hogy ő menti meg Rachel életét, de mégis elpusztul.