ADATLAP
A magyar macska átka
'Hat lebilincselő mese életről és halálról a terápia nagymesterének tollából.” - Kirkus

Irvin D. Yalom, az emberi lélek feltárásának mestere, a 'kétszemélyes terápia' elkötelezett híve, akinek hitvallása, hogy a terapeutának a pácienssel együtt kell fejlődnie és változnia, fenekestül felfordítja elképzeléseinket a páciens- terapeuta viszonyról.
Ezúttal hat, részint saját klinikai tapasztalataiból merített, részint fiktív történetet írt, amelyekben aprólékos részletességgel, magabiztos nyelvi kifejezőerővel mutatja be szereplőit, egykori pácienseit, akik nemcsak a terapeuta álmaiba és gondolataiba fészkelik be magukat, de az olvasó számára is emlékezetesek maradnak.
Miközben Yalom betekintést enged a terapeuta szívének és elméjének legmélyebb bugyraiba, arra hívja fel a figyelmet, hogy törékeny és egyedi kapcsolataink végtelen lehetőségek tárházai, megváltozni, önmagunkat jobban megismerni és megérteni pedig soha nem késő.
Irvin D. Yalom (1931) orosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként született Washingtonban. A Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora, író. A csoport pszichoterápia elmélete és gyakorlata, az Egzisztenciális pszichoterápia, A terápia ajándéka, valamint a Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek című munkái szakterületének alapművei közé tartoznak. A fikciót, filozófiát és pszichoterápiát ötvöző regényei, A Schopenhauer-terápia és az Amikor Nietzsche sírt világszerte több millió példányban keltek el, és ismertté tették a magyar olvasóközönség számára is....
Kaulics Krisztina véleménye:
Yalom elsőként az Amikor Nietzsche sírt című művével vívta ki a tiszteletemet. Igazán remek könyv volt, és felkeltette az érdeklődésemet a többi könyve iránt. A magyar macska átka hat rövidebb-hosszabb elbeszélést tartalmaz, amelyek közül rám a Déli vigasz tette a legnagyobb benyomást. Az elbeszélés olvasása közben csakúgy kavargott a fejemben a sok gondolat, megbotránkoztam rajta és örültem is neki. Különös volt. A többi történet annyira nem fogott meg, habár mindegyik tetszett. A címadó elbeszélés kissé szürreálisra sikeredett, de azért élvezettel olvastam. A Gyászterápia: hét lecke haladóknak című történetben találtam meg a számomra legellenszenvesebb karaktert, akivel valaha találkoztam, méghozzá Irene személyében. Nem értem, mit látott benne Yalom, ugyanis nemcsak akkor volt elviselhetetlen, amikor a férje halálát próbálta feldolgozni, hanem később is. A stílus még mindig gördülékeny és nem mellesleg gyönyörű, választékos, a meseszövés - már ha a valós történeteken alapuló írásokat lehet ebből a szempontból elemezni - pedig igazán különleges és érdekes volt.
R Gabriella véleménye:
Hat különböző történet segítségével bepillantást nyerhetünk egy pszichiáter munkájába. Van köztük valós eset leírása és fantáziavilág is. Érdekes látni, hogy nem csak a pszichológus/pszichiáter hathat az emberre, hanem erős hatással lehet egy-egy eset, egy-egy páciens a terapeutára is, ami aztán természetesen visszahathat magára a terápiás folyamatra is. Különös, de érdekes olvasmánynak találtam.