ADATLAP
A mansfieldi kastély
A Ward nővérek sorsforduló előtt állnak: Maria, Sir Thomas Bertram felesége és a mansfieldi kastély úrnője; nővére a helybeli lelkész neje; a legfiatalabb, Frances, egy nagytermészetű, de kis jövedelmű tengerésztiszt feleségeként kilenc gyermek anyja. Legnagyobb leányát, Fanny Price-t az a szerencse éri, hogy a mansfieldi kastély fényűző környezetében „szegény rokonként" nevelkedhet. Hogyan lesz a szépséges lányból sok-sok könnyes éjszaka után egy csélcsap úriember szerelme, s vajon sikerül-e annyi megpróbáltatás után végre révbe érnie? Egy újabb éles eszű Austen-hősnő, akit nem felejtünk el egykönnyen....
Gy.né T. Anikó véleménye:
Megint egy lassan olvasható Jane Austen… de nem baj, neki minden sorát meg kell rágni, az ő könyvein nem lehet csak úgy végigfutni. Legalább annyira tetszett, mint kedvencem a Büszkeség és balítélet. Annyira jók a főszereplők Edmund és Fanni, annyira minden és mindenki a helyére kerül a végére, jobb befejezést kívánni sem lehet.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nagyon tetszett. Talán annyira, mint a Büszkeség és balítélet. Szépen árnyalt karakterábrázolások, egy kicsit azért mégis keveslettem Fannyt. Mindenkit olyan szépen meg lehetett ismerni, de Fanny titokzatos, túl félénk és engedelmes, talán unalmas is. Nem egy karakteres főhősnő, inkább mellékszereplőnek tetszik, de mindenképpen megérdemelte e megbecsülést és a boldog végkifejletet. Nem volt problémám a történettel, szépen épült. a vége olyan hirtelen volt, elfért volna még 100 oldal.
Zelenák-Baranyi Brigitta véleménye:
Az írónő jól megszokott stílusa miatt szórakoztató olvasmány volt. Valóban kicsit lassan indultak be az események, de nagyon szépen felépített cselekmény és történet kerekedett belőle. A jellemrajzok kidolgozottak, árnyaltak, a "happy end" szintén az írónőre jellemző, a tisztességtelen alakok méltó büntetésre leltek sorsuk alakulásában, a becsületes szereplők megtalálták a megérdemelt boldogságot.
Kerti Anna véleménye:
A könyv elsö harmadáig igen nyögve-nyelösen haladtam elöre, aztán szépen beindult a cselekmény. Mint a többi Austen-müben is, ebben is gyönyörü jellemrajzok vannak és szépen bemutatja a 18. századi angol nemesi családok életét, föleg a szegény kis rokonok sorsát, akit a gazdag rokonok magukhoz vesznek.
Buza Zsófi véleménye:
Az elején nagyon nehezen haladtam vele, aztán a könyv kb. egyharmadánál beindult a cselekmény. Mindent egybevetve először úgy éreztem, meg se közelíti a filmet, aztán mire végére értem, rájöttem, hogy tényleg össze sem lehet hasonlítani őket, de valójában azért, mert az 1997-es film (ami miatt egyébként elkezdtem olvasni) csak nyomokban tartalmaz a könyvre utaló jeleket :)
Csomós Mária véleménye:
Akárhogy is nézem, ez a kedvenc Austen-regényem. Talán nem olyan könnyed olvasmány, mint a többi könyve, több benne a "nehéz" helyzet, de a szereplők jellemzése briliáns. A Bertram-család élete, mondhatni hányattatásai már valamivel több erkölcsi kétséget is felvetnek, a tékozlás, a hűtlenség nagyobb hangsúlyt kap, mint teszem azt az Értelem és érzelemben.
S ez az a könyv, amiben kétséges majdnem a végéig, hogy Fannyból és Edmundból lesz-e egy pár. Nem tehetek róla, én mindig drukkolok egy kicsit Mr. Crawfordnak, tényleg csak egy kicsit, mert olyan kevés hiányzik neki, hogy jó útra térjen. és elnyerje Fanny kezét. De végül is beletörődöm, hogy igazából nem érdemelte meg, Fanny számára nem ő lett "megírva", s a csalódásom soha nem olyan nagy, hogy ne tudnám még számtalanszor elolvasni, főleg kedvenc szereplőm, Mrs. Norris miatt.
Sipos-Hodgyai Edit véleménye:
Mint minden Austen könyvet, ezt is nagy élvezettel olvastam, fürkészve Fanny sorsát, izgulva, hogy vajon, pontosan mi is lesz a történet vége. Élveztem minden részét, bátran ajánlom minden Austen és nem csak Austen rajongónak :)
Tornay-Csomor Család véleménye:
Már sok mindent olvastam az írónőtől, de ezt a könyvet még nem. A történet szintén a régi idők Angliájában játszódik. Egy fiatal lány akit a családja nem tud felnevelni a sok testvér és a rossz körülmények miatt a gazdag rokonaihoz kerül. Itt megkap mindent ami a jól neveltséghez kell, de az érzelmeivel senki nem foglalkozik, kivéve a kisebbik fiút a családból. Persze a lány szerelmes lesz a fiúba, de hogy ez a szerelem legyőzi-e az akadályokat azt a könyvből megtudhatjuk. Mindig elcsodálkozok Jane Austenon honnan tudott ennyit az érzelmekről az emberek gondolkodásáról mikor mindig egyedül élt egy pap egyik gyermekeként.
Triszné Szabó Márta véleménye:
Sokat hallottam már az írónőről, de még nem olvastam tőle semmit. A kihívásban annyian teszik fel a könyveit, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Tulajdonképpen tetszett, jó a stílusa, könnyen olvasható. E könyv lapjain megelevenedik az 1800-as évek vidéki úri családjainak élete. Képet kapunk az akkori értékrendről, az erkölcsökről, a mulatságokról, a házasságkötésekről... Könnyű olvasmány volt, de nem az a letehetetlen fajta, több napon át olvastam. A vége nekem kicsit összecsapottnak tűnt, bár előre kiszámítható volt. Fogok még Austen-tól olvasni.
Szabó Márta véleménye:
Sokat hallottam már az írónőről, de még nem olvastam tőle semmit. A kihívásban annyian teszik fel a könyveit, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Tulajdonképpen tetszett, jó a stílusa, könnyen olvasható. E könyv lapjain megelevenedik az 1800-as évek vidéki úri családjainak élete. Képet kapunk az akkori értékrendről, az erkölcsökről, a mulatságokról, a házasságkötésekről... Könnyű olvasmány volt, de nem az a letehetetlen fajta, több napon át olvastam. A vége nekem kicsit összecsapottnak tűnt, bár előre kiszámítható volt. Fogok még Austen-tól olvasni.
Péter Ildikó véleménye:
Nagy kedvvel, de egyben némi csalódottsággal olvastam az eseménydúsnak nem nevezhető regényt. A korábban megismert Austen-hősnők intelligensebbek, merészebbek, szenvedélyesebbek, mint Fanny, azért is álltak hozzám közelebb.
Fanny alakja tiszteletet keltett bennem ugyan, amiért hű tudott lenni önmagához, az eszményeihez (bár kérdés, hogy mi történt volna, ha Henry Crawford állhatatosabb), másrészt viszont iszonyatosan idegesítő volt a passzivitása.
A regény összességében olyan, mint egy tündérmese: a szegény kislány sok könny és csalódás után elnyeri méltó jutalmát, a fehér lovon érkező herceget, aki után mindig is epekedett. Aranyos, ahogy az írónő mindenki sorsát megoldja: a rossz útra tért legidősebb lány és a kellemetlen nagynéni külföldre költözik, a jobb sorsra érdemes Susan otthonra talál Mansfield-ben, (majdnem) mindenki elégedett és boldog.
Sajnos a mű vége kicsit összecsapott és lapos.
Major Szabina véleménye:
Érdekes regény volt. Jane Austen-tól nem ez volt az első könyvem. Majdnem minden tetszett benne kivéve egy szereplőt. Norrisné jelleme nagyon nem tetszett. Nincs benne sok párbeszéd, inkább sok a monológ és a leírás. Még egyszer nem biztos, hogy eltudnám olvasni, de egyszer tetszett.
vermes ráhel csenge véleménye:
Hát, ahoz képest, hogy Jane Austen, az egyik kedvenc íróm alkotta, elég rossz. Vagyis...nem tudom, valahogy nem esett jól. Kinkeserves volt minden betűn, szón, mondaton, bekezdésen, oldalon, fejezeten átrágnom magam, akármennyire akartam is, hogy tetszen. Persze a tanulságot értem, olyan, mint a Hamupipőke, ha valaki szerény és jámbor marad, megkapja megérdemelt jó sorsát, míg aki elherdál minden erkölcsösséget és jót a léha élvezetekért, az úgyszint a saját főztjét eszi meg.
Mindenesetre legalább egy könyvvel közelebb vagyok a célhoz. :)
Gébele Gabriella véleménye:
Szeretem Jane Austen könyveit, de ezt egy kicsit őszintén megvallva untam. Ettől függetlenül mivel már régóta várt rám ez a könyv, azért végigküzdöttem magam. Igazán odatett az írónő az angol arisztokráciának a könyvben közölt véleményével, azért jó lenne a megjelenés utáni könyvkritikákat elolvasni. A könyv alapján készült filmet pedig meg fogom nézni.
Ublauer Éva véleménye:
Jane Austen A mansfieldi kastély című regénye nem éppen a kívánt eredményt hozta meg nekem. Kicsit lapos volt számomra és hiányzott az addig megszokott érzelmes és szenvedélyes leànykérés a főhősök között, de a stílusa és a humora változatlanul szórakoztattak. Igaz a 400-ik oldalig rágtam a körmöm hogy mikor történik már valami érdemleges, de a cselekmény megoldása végül rövid volt és frappáns.
Kecsmár Kitti véleménye:
Jane Austintól eddig csak a Büszkeség és balítletet olvastam, de az nem igazán nyűgözött le (a belőle készült film kifejezetten tetszett). Gondoltam, hogy adok az írónőnek még egy esélyt ezzel a könyvvel. A mansfieldi kastély egyáltalán nem kötötte le a figyelmemet körülbelül a feléig. Aztán csak azért érdekelt, mert kíváncsi voltam, hogy mi lesz a végkifejlet. Nagyon nem tetszett! Értem én, hogy nem a mai világban játszódik, de akkor is végig frusztrált ez az unokatestvérpár-kapcsolat. Ennek köszönhetően nem is tudtam azonosulni Fannyval, hiába magasztalta számtalanszor az írónő a pozitív tulajdonságait.
Tímea Zeke véleménye:
Most sem csalódtam Jane Austen-ban. Imádom a könyveit. Most is sikerült egy olyan korba és helyre elrepítenie, ahol szívesen éltem volna.