ADATLAP
A megfagyott világ
A véres és gyönyörű huszadik század története úgy, ahogy azt csak ken Follett tudja elmesélni. - A megfagyott világ ott veszi fel a történet fonalát, ahol az 1. kötet abbamaradt: az öt - amerikai, német, orosz, angol és walesi - család egymásba fonódott életét ismerhetjük meg a Harmadik Birodalom felemelkedésével kezdődő, majd a spanyol polgárháborúval és a második világháború nagyszabású drámáival folytatódó, az amerikai és az orosz atombombák felrobbantásáig tartó időszakban. Vagyis az 1930-as évek elejétől 1946-ig. A német apától és angol anyától született Carla von Ulrich egyszeriben úgy érzi, maga alá temeti a náci árhullám; óriási bátorságról tanúskodó és szomorú következményekkel járó tettre szánja el magát... Woody és Chuck Dewar, a titkokat rejtegető két amerikai fivér is ki akarja venni részét a fasizmus elleni harcban, egyikük Washingtonban, a másikuk pedig a Csendes-óceán véráztatta dzsungeljeiben... Lloyd Williams, az angol diák a spanyol polgárháború tűzkeresztségében eszmél rá, hogy a kommunizmus ellen ugyanolyan elszántan kell harcolnia, mint a fasizmus ellen... Daisy Peshkovot, az Amerikában élő milliomoslányt kizárólag a népszerűség és az élvezetek hajszolása érdekli, amíg a háború meg nem változtatja az életét, nem is egyszer, hanem kétszer is, miközben unokabátyja, Vologya olyan pozíciót harcol ki magának a szovjet hírszerzésen belül, amely az háború kimenetelére hatással lesz. A főszereplők élete kibogozhatatlanul összekuszálódik, miközben élményeiken keresztül kirajzolódnak a 20. század arculatát meghatározó kataklizmák. A történet a gazdagok dolgozószobájától a vérzivataros, füst borította csataterekig mindenütt egymásba gabalyodik, és az olvasó egyre bonyolultabb drámák tanúja lesz. Ahogyan azt Ken Follettnél már megszoktuk, a történelmi háttér briliáns bemutatása alapos kutatásokon alapul, a cselekmény gyors sodrású. Az szerző szenvedéllyel és mesteri kézzel vezet el bennünket egy olyan világba, amelyről azt hittük, jól ismerjük, ám amely a könyv elolvasása után már sohasem fog a régi színben feltűnni. A 2. kötet, A megfagyott világ a Párizs környéki békékkel kezdődik, és az amerikai és a szovjet atombomba feltalálásáig tart, szereplői az 1. rész hőseinek gyermekei. A 3. kötet pedig (megjelenés: 2014) az következő generációk életét mondja el a hidegháború időszakában....
Palotas-Dascal Edina véleménye:

Nincs mit mondjak ebben a pillanatban Ken Follett lett a kedvenc irom.
Nagyon vártam,hogz elolvassam a könyvet és naggyából egy hét alatt sikerült is,szinte alig tudtam letteni.Nagyon megszerettem a szereplöket,akikért rengetegett izgultam.
az elsö részhez képest most több volt a könyvben a szenvedés,valamint bemutatta a nemzetek közöti külömbbséget ugy viselkedésben,mint gondolkodásban.Bemutatta az elemi viselkedési sémákat,hogy nincs fekete és fehér,hogy ugyanaz az ember lehet szerethetö,alázatos,joindulatu,de viszont megven benne az emberi gyarloság,valamint az állatt is.
Valamint a végkifelylett bennem egy hatalmas kérdésel zárult le.
Lebilincselö volt a történet,nem is tudom,hogy most nelyik könyvett is vegyem a kezembe.
Gébele Gabriella véleménye:
Kedvenc íróim egyike, nem nagyon csalódtam a könyveiben még.Az első rész után vártam a másodikat, de most várom a harmadikat, hogy elolvashassam. Érdekes,izgalmas,fordulatos, történelmi ismereteket bővítő könyv született, a főszereplők élete emberi, fordulatos, sokszor fájdalmas. Ajánlom mindenkinek.
Bérci Zsanett Diána véleménye:
A Ken Follett trilógia második könyve. Szintén zseniális. Ismételten annyira jó, hogy letehetetlen. Örültem neki, hogy az előző könyv végén a főszereplők nem haltak meg, és így nyomon követhettük a további sorsukat, gyermekeik felnőtté válását és a világban való boldogulását. Ismételten nem maradt ki a szex és a háború sem. Olyannyira, hogy szinte érezhetjük a lőpor szagát is. Ezt a kötetet is imádtam.:)
Németh Enikő véleménye:
Néhány perce tettem csak le a könyvet és most nem is tudom, mit mondhatnék, ugyanis annyi érzés és gondolat kavarog bennem. Az egyértelmű, hogy Ken Follett ismét bebizonyította a zsenialitását és egy olyan történetet tárt az olvasó elé, ami beszippantotta. Letehetetlen volt, és miközben az ember izgult a szereplőkért, végigmehetett a második világháború történetén egy olyan oldalról, ami nincsen bent a történelem könyvekben.
Azt már az első pillanattól kezdve lehetett érezni, hogy itt már sokkal nagyon a tét, mint az első kötetben, és ez abban is megmutatkozott, hogy itt azért jóval több szereplő elhullott, ahogy a történet egyre jobban kibontakozott, aminek én kifejezetten örültem, ugyanis az első részben pont az volt az egyetlen csalódásom, hogy nem éreztem azt, hogy a szereplők ténylegesen veszélybe lettek volna. Na, ez itt most nem így volt.
Örömmel konstatáltam azt is, hogy míg az első kötetben az orosz szereplők engem kifejezetten untattak és egyszerűen nem tudott lekötni a történetük, most egy szereplő sem volt olyan, akitől a falra mentem volna és mindenki kifejezetten a szívemhez nőtt.
Talán az egyetlen csalódásnak azt tudnám megemlíteni, hogy Magyarország ismét háttérbe szorult és ismét szinte csak említési szinten voltunk jelen, mikor a magyaroknak is elég nagy szerepük volt a második világháborúban, szóval a valamilyen szintű szervesebb jelenlétünket hiányoltam.
Viszont ennek ellenére is azt tudom mondani, hogy egy hihetetlenül jól összerakott és kigondolt történetről van szó, amelyet nyugodt szívvel ajánlok bárkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik a történelem iránt vagy szereti a kalandos történeteket. Akinek pedig tetszett az első rész, kötelező olvasmány ez is!
vermes ráhel csenge véleménye:
Kicsit soknak találtam benne az erotikus jeleneteket, mivel ennek mégsem a párzás, hanem annál inkább a második világháború bemutatása a lényege, mely ken follettnek mindezen fölül, ha néha nem is teljesen pártatlanul, de remekül sikerült, igényes.
vermes ráhel csenge véleménye:
Kicsit soknak találtam benne az erotikus jeleneteket, mivel ennek mégsem a párzás, hanem annál inkább a második világháború bemutatása a lényege, mely ken follettnek mindezen fölül, ha néha nem is teljesen pártatlanul, de remekül sikerült, igényes.
vermes ráhel csenge véleménye:
Kicsit soknak találtam benne az erotikus jeleneteket, mivel ennek mégsem a párzás, hanem annál inkább a második világháború bemutatása a lényege, mely ken follettnek mindezen fölül, ha néha nem is teljesen pártatlanul, de remekül sikerült, igényes.
Fehér Márta véleménye:
Kicsit nehezen álltam neki, aztán nem tudtam letenni. Izgalmas, kalandos, a szereplők szerethetőek, a cselekmények átláthatóak, ott is ahol összekuszálódnak kicsit a szálak. Jól megismerhető belőle a 20. század történelme, remek könyv!!!
Balla Gina véleménye:
Sajnos nekem nem tetszett annyira, mint a trilógia első kötete (A titánok bukása), de azért úgy gondolom történelmi szempontból egy méltó folytatása volt az első könyvnek.
A címe alapján azt gondolná az ember, hogy a hidegháború időszakát öleli át a könyv, de valójában az ahhoz vezető időszakot írja le Ken Follett, nagyon olvasmányosan és érdekesen.
Érdekes volt nyomon követni az öt család életét, az író sikeresen áttette a hangsúlyt a szülőkről a gyermekekre. Kíváncsian várom a trilógia harmadik részét, remélem felül tudja múlni ezt a középső könyvet.
Hroch Nelli véleménye:
Kemény könyv, ugyanakkor letehetetlen.