ADATLAP
A menekülés éve (Gender Krónikák 1.)
A XXII. században az emberiség több álma is valóra válik: létrejön az Egyesült Országok Szövetsége, amely a világ összes államát egységbe tömöríti, és megtörténik a kapcsolatfelvétel egy értelmes idegen fajjal is. Úgy tűnik, az emberiség beléphet az aranykorba, de ez csak a látszat. A Szövetséget üzleti érdekek kusza hálója szövi át, és a vezetők legtöbbjének egyetlen célja van: mindenkit engedelmes bábbá formálni.
Ebben a világban éli a gazdag, unatkozó feleségek felszínes hétköznapjait Sandra Manul, akiről csak kevesen tudják, hogy valójában a múltja elől keresett menedéket a magas rangú Itélő, James mellett. Miközben az árnyak, amelyek elől elfutott, utolérik, olyan döntéseket kell meghoznia, amelyek nem csak a saját, hanem az egész emberiség sorsát megváltoztatják.
A Gender krónikák első kötete, A menekülés éve bevezető egy olyan világba, ahol a hagyományos nemi szerepek és az egyensúlyi társadalom ütközik össze egymással - mindez pedig egy olyan jövőben történik, amely akár könnyen valósággá is válhat....
Timaiosz véleménye:
A könyv elolvasása után támadt egy olyan furcsa érzésem, mintha az író túl sok mindent akart volna belezsúfolni alig 367 oldalba. Nem igazán tudom eldönteni, hogy mit is olvastam. Sci-fit? Romantikus regényt? Vagy talán krimit a durvábbik fajtából? Vagy esetleg a lelkem feminista húrjait pengette meg leginkább a könyv? Külön-külön egyik katerógiába sem tudnám beszuszakolni a regényt. Az az igazság, hogy a sci-fi inkább csak a dátum választás alapján lehetne. Romantikus regénynek... hát... nem túl eredeti. Kriminek túl kiszámítható, inkább csak a durvaságon alapul. Feminista kiáltványnak sem állná meg a helyét. Nekem túl összevissza volt, és túl sok felesleges erőszak jelent meg a kelleténél részletesebben leírva.