ADATLAP
A menekülő ember
Ben Richards feleségével és beteg lányával Co-Op City lepusztult szegénynegyedében él, ahol az emberek munka nélkül tengődnek. A bűnözés óriási méreteket öltött, fegyveres rendőrök cirkálnak a környéken.
A Hálózat minden lakásba képernyőt szereltetett, amely vég nélkül ontja a vetélkedőket és valóságshow-kat.

A férfit kirúgták, új állásra reménye sincs, az orvos pedig drága.

Végső elkeseredésében Richards játékosnak jelentkezik a Hálózatnál és bekerül A Menekülő Emberbe. A szabályok egyszerűek: száz dollár minden szabadon töltött óráért, tizenkét óra előny. Ha harminc napig kibírja, övé az egymilliárd dollár. De ha elkapja a speciálisan képzett embervadász kommandó, megölik. És mindezt élőben közvetíti a tévé…...
Puskás Evelyn véleménye:
Háát.. a film sem tetszett, de a könyv sem hogy őszinte legyek.
Viszonylag rövid volt, úgy hogy hamar átrágtam magam rajta, de nem tartozik a kedvenceim közé..
Ami tetszett benne az talán a főhős jelleme.. hogy ennyire kiállt magáért, és nem adta fel az elveit az utolsó pillanatban sem..
Bónis Tímea véleménye:
Gyerekkoromban láttam a Schwarzenegger-filmet, de az emlékeim már halványak. Inkább az akciókra emlékszem, a főhős érzelmeire, motivációira nem. Gyerekként 2025 a távoli jövő volt, most már inkább a közeljövő.
Azért van, ami "bejött". A televízió népbutító ereje mindenképp. Így kevésbé tűnnek fel a valódi problémák: a környezetszennyezés, egészségkárosítás, elszegényedés, brutalitás, agresszió, félelemkeltés.
A "Játékok" hatása alól senki sem tudja kivonni magát.
Ben Richards a társadalom szemében lázító, felforgató egyén, így nem kap munkát. Kislánya halálos influenzában szenved, gyógyszert nem tudnak szerezni neki. A tehetetlen apa a nagy nyeremény reményében jelentkezik a végzetes játékra. Végzetes, hiszen nem reménykedik a túlélésben. Csak a halál a megváltás, de közben legalább szert tehet a családja néhány dollárra, ami talán javít a gyermek állapotán.
Viszont a vadászoktól való menekülés közben olyan ismereteket szerez Ben a "Hálózatról", amely ösztönzi a cselekvében, megpróbálja felvilágosítani az embereket. Természetesen a média mindent ural, torzítja a valóságot, aminek bedőlnek az emberek.
A könyv végén volt egy pont, ahol azt hittem, végül Bent sikerül megtörni, de aztán minden korábbinál hatásosabb véget ér a játék.
Szalóky Diána véleménye:
Érdekes, hogy a jövőképe mindenkinek hasonlóan negatív (1984, Éhezők Viadala, Párválasztó), de talán azért mert tényleg erre tartunk, még hanem is ilyen nyíltan.
Ne lázadj, légy konformista, érd be annyival, amennyit adnak, ne vágyj többre, ne kérdezz, bólogass, fogadj el mindent, kérdezés nélkül. Magyarul: ne gondolkozz, legyél ostoba és irányítható. Ha nem ilyen vagy, akkor a rendszer ellensége vagy, és el kell taposni, el kell lehetetleníteni az életet. Ha fellázadsz, célpont leszel.
Nagyon jó könyv, nem számítottam ennyire jó befejezésre, kellemes csalódást okozott. A főhős, akkor sem áll be a sorba, amikor már nincs mint veszítenie, úgy távozik, ahogy élt, az elvei szerint.