ADATLAP
A nádor asszonyai
Báthory Anna története folytatódik…
Az erdélyi fejedelem szenvedélyes, lázadó húga, akinek politikai játszmákkal teli fiatalságát az Erdélyi menyegző című regényéből megismerhettük, most vagyonától és birtokaitól megfosztva vándorol a világban. Hol a lengyel király, hol a nádorrá lett Esterházy Miklós számára hozza a híreket a török portáról vagy a császári udvarból. De nem ő az egyetlen asszony, akinek bűvköréből a nádor nem tud szabadulni. Az ország újraegyesítéséért fáradozó férfi kínzó aggodalommal gondoskodik gyermekei anyjáról, a gyenge idegzetű Nyáry Krisztináról, miközben anyósának, a komoly alkukat kikényszerítő Várday Katának is igyekszik megfelelni. Hogy hatalmát megőrizze és családját is megóvja a változékony történelmi időkben, Esterházy újra és újra Báthory Annához fordul segítségért.
De lehetséges-e önzetlenül támogatni azt a férfit, aki valaha elutasította Anna szerelmét? Meddig képes egy asszony megbocsátani? Hogyan lesz a nagyhatalmú Báthoryak csillagából királyi udvarok kémnője? Hol találhatja meg boldogságát egy magányos, száműzött nő? Gyógyít vagy mérgez a Báthory-gyűrű? Ugron Zsolna korhű regényében, az Úrasszonyok trilógia második kötetében meglepő fordulatokkal teli történetben meséli tovább hősnői s hősei sorsának beteljesedését. ...
Palotas-Dascal Edina véleménye:

Szerintem ha még folytatásról is van szó két könyvet semmikép nem kellene össze hasonlitanni,mivel nem egy és ugyanarról a regényről beszélünk.
Maga a történet mint az elözö részben nekem nagyon tetszet,ugy mint a müfaly is.
Nagyon jo volt nem csak Anna szemszögéből látni a töténetet.
Igaz ami igaz annyira lebilincselö nem volt,valamint a lendületből is vesztet,de nekem igy is tetszet.
Bendes Zoltánné véleménye:
Milyen jó is a történelemben, ha nem is bizonyossággal, de szabadjára engedett fantáziával útra kelni. Nem kell hozzá más, csak egy morzsa a múltból, egy kevés írói lelemény és egy erre értő olvasó. A történelem nagy alakjaival küzdhetünk hitük és reményeik szerint. Fejedelmek bukásának és felemelkedésének tanui lehetünk, mindezt a meleg szobában átélve.
Onika-Szvath Szilvia véleménye:
Sosem szerettem a történelmi regényeket, de Zsolna fantasztikus írónő, teljesen magával ragadott a stílusa. Az összes könyvét megvettem, szerintem zseniálisak! Nem egyszerű olvasni, nagyon oda kell figyelni rá!
Horváth Eszter véleménye:
Az előző történet után többet vártam.Ez egy kicsit kevésbé volt lendületes, bár még mindig nagyon érdekes a történet, hitelesek a képek és a személyek. Talán még nehezebb volt olvasni, mint az előzőt, kissé nehezen voltak követhetőek a szereplők. Tetszett, bár kicsit meg kellett "küzdeni" vele.
Emőke Nagy véleménye:
A trilógia második darabja picit tekervényesebbre sikerült, mint az előző. A narráció is változik, a szemszög is, amit itt nem érzek indokoltnak. A történet vontatottabb és sokszor nehezebb követni, ki, kiről beszél, a történelmi utalásokat, a rokonsági kapcsolatokat, néha nagyon aprólékos. De a karaktereket nagyon jól rajzolja meg, a hétköznapi életet nagyon jól mutatja be, nagyon jó korrajzot kapunk. Báthory Anna alakja itt már visszafogottabb és bár mindvégig ő a főszereplő, vele történnek az események, mégis úgy érzem, hogy más szereplők (Várday Kata, Czobor Erzsébet) hitelesebbek.
Az első résznél aprólékosabb lett, töredékesebb, több apró mozaikból kell összerakni a történetet, de megéri elolvasni, könnyebb így elképzelni a korabeli viszonyokat.
Baráth Zsuzsanha véleménye:
Kár, hogy ez a hatalmas szenvedély csak nyomokban fedezhető fel a könyvben, amelynek nagyon jó stílusa, de erősen gomolygó története van, amely sajnos nem tud magával ragadni. A legnagyobb erénye az, hogy kiválóan bemutatja, milyenek voltak a hétköznapok Erdélyben, a politikai események, az arisztokraták ármánykodásai, és legfőképpen azt, hogyan irányították az asszonyok a háttérből az ország dolgait. Csak a szerelem, a romantika veszett ki a történetből, meglepően komor és sötét a könyv hangulata. Nem mondanám unalmasnak, de nem is olvastam olyan mohón a lapokat, mint az előző könyv esetében. Mindezzel együtt ez még mindig egy minőségi lektűr, nem ment el a kedvem a sorozattól, habár már kicsit kisebb lelkesedéssel várom a következő felvonást (bár annak már Báthory Zsófia lesz a főszereplője, ő sem egy unalmas személyiség...).

Szép, de kicsit üres történelmi tabló, amelyből hiányzik az előző rész sodró ereje.

7/10