ADATLAP
A nagy Gatsby
Engem teljesen megfogott Gatsby viselkedése és személyisége, és amúgy is nagyon tetszik a 20-as évek Amerikája. Bár sokan azt mondták, hogy a film sokkal jobb, mint a könyv, és jómagam is a filmet láttam előbb, nekem a könyv jobban tetszik, vannak részletek, amelyeket a film nem mutat be....
Benkő Ella véleménye:
Nagy várakozással fogtam hozzá az olvasáshoz, de kicsit csalódtam. Sokaktól hallottam, hogy a film milyen jó, talán ha megnézem azzal lesz számomra majd egész a történet. Sok időbe telt mire Gatsby szinre lépett, de mire kibontakozhatott volna az egész már tragikusan véget is ért.
Miklósovics Lilla véleménye:
Először moziban láttam a filmet és teljesen lebilincselt. Napokig csak erről beszéltem. Most végre sikerült elolvasnom könyvben is. Nem tudtam Dicaprio helyett valaki mást elképzelni Gatsbyként. Tetszett a könyv, de a film mélyebb benyomást tett.
Trisz Tamara véleménye:
Ezt a könyvet azért olvastam el, mert amikor a filmet egy éve megnéztem, teljesen beleszerettem a történetbe. A könyvet egyszerűen imádtam. Nekem nagyon tetszett Gatsby pörgős, eleven személyisége. Adott a könyvnek egy sajátosságot, ami szerintem az ember szívéig elkúszik, és ott is marad napokig. A legrosszabb az volt, hogy tudtam, mi lesz a vége, mégis ugyanúgy megrázott és bánattal töltött el, mint mikor filmen láttam. Úgy gondolom, hogy az az igazán jó könyv, ami az olvasót rabul ejti. Az pedig felbecsülhetetlen értékű könyv, amin az olvasó napokig gondolkozik. Számomra ez egy felbecsülhetetlen értékű könyv!
Bäumler Zsófia véleménye:
Jó történet, ami most örök érvényű igazságokat mond ki arról, hogy vannak, akik megtesznek mindent a reményeikért és vannak, akik senkivel és semmivel nem törődnek. Baljós hangulata és egyszerű stílusa nekem nagyon tetszett.
Konrád Evelyn véleménye:
Először a 2013-as film változatot láttam, és őszintén szólva nem rajongtam érte. Azonban, amikor megtudtam, hogy könyv alapján készült a film, ráadásul az eredeti történet szerzője megegyezik a Benjamin Button különös életének szerzőjével, rögtön el akartam olvasni. Bár egyik történet sem lett a kedvencem. A stílus viszont, ahogy Fitzgerald megírta, engem megfogott. Az, hogy Nick közvetlen az olvasóval, hogy kiderül, hogy ő ezt leírta, és nem csak mint szemtanút kísérjük végig a cselekményen, szerintem érdekesebbé tette a könyvet. Tetszett még, hogy egyáltalán nem sejtettem a címből, miről szól a könyv, és nagyon meglepett. Bár szomorú, mégis erősen szimbolikus a vége, és sok gondolatot ébresztett bennem.
N Kata véleménye:
Ez a történet is először filmváltozatban talált meg. És megfogott Gatsby személye, kitartása és vaksága. Az utolsó monológot, ami nagyrészt természetesen a könyvben is megtalálható, szinte fejből tudom. Néha úgy érzem, mindenki hajlamos arra, hogy Jay Gatsby-re hasonlítson, és kergessen vakon egy célt. De azt megtanultam, hogy nem szabad egy emlékbe kapaszkodik éveken keresztül, mert mindenki változik, ki előnyére, ki hátrányára. És ha az ember nagyon készül egy találkozásra, és nagy változást vár tőle, akkor szinte biztos, hogy csalódás várja…
Horváth Izabella véleménye:
Ennél a könyvnél először a filmet láttam, és csak most jutottam el odáig, hogy el is tudtam olvasni. Őszintén megmondom, hogy nekem semmiféle hiányérzetem nem volt a filmet illetően miután elolvastam a könyvet. Sőt, szerintem tökéletesen meg tudja jeleníteni a könyv korát, jellegét, hangulatát. Nekem ez a könyv a filmmel együtt egész csak, anélkül annyira nem izgalmas a mű. Az sajnálatos a történetet illetően, hogy Gatsby egy régi álomba ringatta magát, amelyről szerintem mélyen érezte, hogy soha nem fog megvalósulni. Amikor a házasságról már tudott, minden gond nélkül továbbléphetett volna, kereshetett volna mást, akivel boldog lehet (minekutána Daisyvel abszolút nem illettek volna össze) és boldogan élhetett volna 100 éves koráig is. De persze tudjuk milyen a szerelem, úgyhogy ez nem is végződhetett volna másként.
Nagy Georgina véleménye:
Engem teljesen megfogott Gatsby viselkedése és személyisége, és amúgy is nagyon tetszik a 20-as évek Amerikája. Bár sokan azt mondták, hogy a film sokkal jobb, mint a könyv, és jómagam is a filmet láttam előbb, nekem a könyv jobban tetszik, vannak részletek, amelyeket a film nem mutat be....
Bodó Dorka véleménye:
Először a filmet láttam, de akkor nem fogott meg annyira, talán mert mindenki el volt tőle ájulva. A könyv tetszett, könnyen és gyorsan olvasható. Újra kedvet kaptam a filmhez és biztos vagyok benne, hogy jobban fog tetszeni.
I-Tar Szabina véleménye:
Az író stílusa nagyon tetszett, lényegre törően, azonban mégis szemléletesen mutatja be ezt a szomorú történetet. Gatsby személyisége szimpatikus volt, küzdött a szerelemért, az általa idealizált nőért, aki azonban nem érdemelte meg a férfit, szerintem. Daisy karaktere néhol nagyon idegesítő volt számomra, jómódjában már nem tudja mit csináljon, és alapvetően gyávának tartom. A könyv tragikus vége eleinte meglepett, azonban végig gondolva a történetet és a szereplők jellemét kizárólag ilyen drámai végkifejlet zárhatta le a történetet.
albert dóri véleménye:
Egy másik kihívás-lista alapján olvastam a könyveket, ami -mint most észrevettem - egy pontban eltér. Nekem ez a mesekönyves kihívás hiányzik, helyette "egy betiltott könyvet" pont van. Sajnos már nincs időm és lehetőségem mesekönyvet is elolvasni, ezért tettem ide ezt a könyvet, amit btw bárkinek ajánlok, sokkal jobb, mint a film :)


"Azt mondod, hogy a múltat nem lehet újra élni? Miért ne lehetne?

Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története nemcsak a dekadens és túlhabzó „dzsesszkorszakot”, a húszas éveket jeleníti meg művészi tökéllyel, hanem az amerikai mitológia, „az amerikai álom” olyan örök témáit is, mint ambíció, pénz és hatalom bűvölete, a lehetetlen megkísértése és az újrakezdés lehetősége. A szegény sorból származó Gatsby beleszeret egy gazdag lányba, Daisybe; a háború elsodorja őket egymástól, s míg a fiatalember a tengerentúlon harcol, a lány férjhez megy egy faragatlan, ámde dúsgazdag emberhez, Tom Buchananhez. Hazatérése után Gatsby fanatikus akarással (és az eszközökben nem válogatva) vagyont szerez, hogy „méltó” legyen Daisyhez és újra meghódíthassa az asszonyt, akinek még a hangja is „csupa pénz”." - Moly.hu
Kulcsár Réka véleménye:
Nagyon érdekes, sokmindent megtudhatunk a történetből még azután is, hogy a filmet láttuk. Nagyon romantikusnak találtam benne Daisy és Jay szerelmét, sajnos megis szomorú véget ért kapcsolatuk. Jay számára valószínűleg a halál volt a megmenekülés, hisz Daisy nem maradt volna vele. Eredetileg ez a kategória a betiltott könyveket tartalmazná, tehát e kategória alapján választottam könyvet.
Szabó Márta véleménye:
Fitzgerald egy zseni vagy, öreg harcos. A Szépek és Átkozottak is teljesen magával ragadott olvasás közben, de a Gatsby még inkább. Rövid, tömör, mégis pont elég és pont jó. Egy dráma, amelyet olvasva maximálisan átéltem a katarzist, és ha felidézem az emlékeimet a regényről, még mindig érzem azt az erőt, amivel ez a regény engem lebilincselt.
Szalóky Diána véleménye:
Azt, hogy tetszett-e a könyv, nehéz megmondanom... Az eleje leginkább unatott, a vége lehangolt.
A történet számomra ott kezdett érdekessé válni, amikor Tom észreveszi, hogy Gatsby és Daisy szeretik (?) egymást. Prédikációja a házasság szentségéről komikus volt, hiszen tudjuk, hogy szeretőt tartott.
Daisy menekül a konfliktus elől, nem foglal állást, csak sodródik az árral, közben persze rendkívül boldogtalan, de semmit nem tesz azért, hogy jobb legyen. A katarzis során is azt látjuk, hogy feldúltan elhagyja a színt Gatsbyvel, és a következmény egy sajnálatos haláleset - ami további értelmetlen halálozásokhoz vezet.
Gatsby az életét adja Daisyért - szerelmes belé, vagy csak a felépítetett álomképbe szerelmes? -, de szerelméért nem kap viszonzást. Elért mindent és nem ért el semmit, halálában nem volt mellette senki a szerette, gyászolta volna az őt körülvevő sokaságból.
Dmiheler Miheler véleménye:
Nem csak a múltba kalauzolt vissza ez a könyv , hanem a jelenbe is.
Csodálatos volt az időben utazni, és közben egy olyan emberrel megismekedni mint Gatsby.
A filmet még nem láttam , de talán majd egyszer megnézem
Bukovics Réka véleménye:
A film után olvastam, és sajnos nem nyújtott semmivel se többet a könyv. Azt hittem részletesebben megismerjük a szereplőket, és megismerhetjük őket.Mindenesetre szerintem a film teljesen jól ábrázolja Gatsby alakját, és jellemét.
H. Kitti véleménye:
Ahogyan sokan mások, én is a filmet láttam először és nekem is az a meggyőződésem, hogy talán kicsit több érzelmet tudtak bele vinni, mint amennyi a könyvből kijött. Azok a részek, amelyeket csak az olvasás során ismertem meg, nekem kicsit laposak voltak. De ezzel együtt vagy ettől függetlenül is, nagyon élveztem, megérte azt a pár órát rászánnom, hogy elolvassam.
Sipos Fanni véleménye:
Pont olyan könyv, amire számítottam. Két éve teljesen beleszerettem a filmváltozatba, sőt az egész korszak magával ragadott. Azóta minden alkalommal, ha a városi könyvtárban jártam elsétáltam F. Scott Fitzgerald könyvei előtt fürkésző szemekkel kutatva A nagy Gatsby-t. Nyár elején a legnagyobb meglepetésemre ott volt. Ott feküdt a többi könyv között. Elkelt néhány perc mire elhittem, hogy tényleg haza tudom vinni. Otthon le sem tudtam tenni, sőt még iskolába is elvittem, hisz úgyis csak az utolsó hetek. Mindenkinek ajánlom.
Molnár Krisztina véleménye:
Semmit sem tudtam a könyvről, csak sokszor hallottam már a címét és ott volt az agyam mélyén, hogy majd egyszer elolvasom. Lehet, hogy bennem van a hiba, de olyan közepesnek mondanám. Valószínűleg mást vártam, nem kötött le igazán. Nem szórakoztató, hanem inkább elgondolkodtató, mert az vitathatatlan, hogy a hatása alá kerül az ember. A végén gyorsulnak be az események és elmarad a happy end. Szerintem végig Gatsby-nak szurkolunk. A könyv tükröt tart elénk, rávilágít a szigorú társadalmi határokra, az önzésre és a pénz hatalmára.
Szigetiné Harangozó Anett véleménye:
Én is, mint sokan mások, a filmet láttam először. És nekem nagyon tetszett. Ellentétben a könyvvel. Bár a film hosszú volt, nem éreztem vontatottnak. A könyvet viszont igen. Mintha nem történt volna benne semmi izgalmas. Szerintem a filmben Gatsbyt DiCaprio tette "naggyá". Miatta lett szerethető a történet. Itt hiányzott a kisugárzása.
Bots Fruzsina véleménye:
Talán két éve ment moziban az extra hosszú filmváltozata. Akkor láttam, emlékszem, alig bírtam végigülni a filmet, annyira hosszú volt, és néha eléggé unalmas. Azóta tervben volt az elolvasása. Nagy reményekkel kezdtem neki a könyvnek, mert mindenhonnan azt hallani, hogy ilyen jó, meg olyan jó, meg érdemes elolvasni. Nem tudom, mitől olyan jó, egyszer olvasható legalábbis most így látom.
véleménye:
Először a filmet láttam, és mivel nagyon megfogott elhatároztam hogy a könyvet is elolvasom. Egy kis csalódást éreztem miután végeztem vele, mivel a filmben a karakterek valahogy sokkal szerethetőbbek voltak. Illetve túl nagy elvárásaim voltak a könyvel szemben - emiatt a túl jól sikerült film a "hibás"- mivel nagyon szép megfogalmazásra és eszmefuttatásokra számítottam. Ehhez képest egyszerűen volt leírva a történet.
Összességében ez egy jó könyv amiből egy még jobb film készült. Ritka, ez fordítva szokott lenni.
Kinga Grünert véleménye:
Először a filmet láttam, és felkeltette az érdeklődésem a könyv iránt. Jelentem, nagyon jól megfért a fejemben a film látványvilága a könyvvel. Persze mindig a film szereplői jelentek meg a képzeletemben olvasás közben, de mivel ez egy jó film egy jó könyvből, így nem volt zavaró.
Emellett követelem, hogy DiCaprio kapjon végre Oscar-díjat!
I Luca véleménye:
A filmet láttam először, ezután vettem csak kezembe a könyvet. Bevallom őszintén, nem okozott akkora élvezetet az olvasás, nem volt számomra annyira lenyűgöző igazából sem a film, sem a könyv, habár az író egyik legjelentősebb művéről van szó. Gatsby figurája rendkívül megosztó, Daisy nagyon ellenszenves figura. Kicsit többet reméltem/vártam, bár a korszakot és a helyszínt kifejezetten imádom.
SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Mint sokan előttem, én is a filmet láttam először. Szerintem a könyvnél szemléletesebben sikerült a korszak jellegzetességét megfognia. Ettől függetlenül nekem a könyv is tetszett, szórakoztató volt, bár volt egykét jelenet, aminek meglehetősen kuszára sikerült a leírása, és ha nem látom a filmet, nem biztos, hogy így követni tudom. Gatsby érdekes figura, jól bemutatja, mennyire el tudja az emberi képzelet torzítani a valóságot, mennyire hajlamosak vagyunk romantikusabbnak elképzelni bizonyos dolgokat, mint amilyenek. Elképzelt egy célt, amit el kell érnie, hogy visszakapja a szeretett nőt, és ezt sikerült is kiviteleznie, ami már önmagában is értékes. Persze egyben szomorú is, hiszen nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerette volna. A könyvben van valami egyedülálló, kedvenc mondjuk nem lett, de megvan a maga tanulsága a reményről, szerelemről, barátságról és arról, hogy a múltat néha bizony el kell engedni.
Taracközi Anna véleménye:
Az elején már tudatosult bennem, hogy nagyon mély, markáns gondolatok lesznek benne, csak tudni kell szemezgetni belőle. Hiszen aki nem tud a sroko között olvasni, az fel sem tudja fogni a mögöttes tratalmát a műnek. És mint ahogy a mű végén kiderül Gatsby jelleme két csoportja osztja az ismerőseit. Vannak akik kitartanak mellette és vannak akik inkább elhatárloódnak tőle. Bizony a múltja olyan titkokat rejtett melyek nem könnyen emészthetőek, hiszen nem az akinek valójában vallja magát. Ám a sorsa nagyon magával ragadó.
Nekem a legellenszevesebb személy a műben Daisy, hiszen a legtöbb problémát ő okozta, sőt ő az, aki legnagyobb pénzsóvár ebben az egész történetben. Igazán visszataszító jelleme volt.
Vida Anna véleménye:
Először a filmet láttam, nem tudtam hogy eredetileg könyv ez a romantikus történet. Aztán elolvastam a könyvet is és még jobban szerelmese lettem ennek a sztorinak. Az örökké tartó szerelembe vetett hit és egy félreértés ilyen nagyszabású dolgokhoz vezethet.
Kelemen Katalin véleménye:
Először a filmet láttam és csak azután olvastam a könyvet. Mind a kettő nagyon tetszett. Imádtam Gatsby világát. Megmutatta, hogy az életben a végsőkig reménykedik az ember.
A barátságunkat a másik felé, tényleg addig mutassuk ki amíg él, ne pedig a halála után.
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
A könyv kevésbé tetszett, mint a belőle készült film. A nagyvilági amerikai életet mutatja be? Talán. Csak úgy bepofátlankodni partizni, vedelni a házigazda valószínűleg csempészett italait, fürödni a medencében és a fényekben, kávézgatni cseverészgetni. Nagyon ráértek. Álomvilágnak tűnik. A nagy Gatsby. Mitől nagy? a pompa miatt?
Boros Anikó véleménye:
Létezik olyan, hogy túl sok külső ítéletet/értékelést hallottam, és már nem tudok dönteni? Neutrálisnak maradni és önálló véleményt alkotni? Mert most azt hiszem, ez történt velem.
Az általam olvasott kiadás előszavában Sükösd Mihály áttekintést ad Fitzgerald munkásságáról, a korról, helyéről az irodalomban. Kicsit ellentmond ugyan annak, amit Hemingway ír Fitzgeraldról a Vándorünnepben, de mindenképpen segít értelmezni a Gatsby hátterét és mondanivalóját.
Ennek ellenére nem tudtam teljesen egyértelmű álláspontra jutni a Gatsby-vel kapcsolatban. Jó ötlet volt, de hiányosnak éreztem (a fatális véletlen a balesetnél, Daisy motivációi, céljai.) Daisy és Gatsby karakterei, kapcsolatuk (szándékosan nem írtam szerelmet, mert ez nem az) és interakcióik a körülöttük lévő emberekkel viszont úgy vannak megírva, hogy sokat lehessen rajtuk töprengeni. Ügyes, ügyes.