ADATLAP
A narancssárga Mauritius esete
Betörők forgatnak fel egy házat Beverly Hills-ben, de nem visznek el semmit. Egy híres bélyegkereskedőt még ugyanaznap holtan talál a segédje. A segédet néhány óra múlva ismeretlen tettesek a lakásán agyonverik. A három esetet egy négyszögletű, narancssárga papírdarab – a híres egypennys Mauritius kapcsolja össze, a világ egyik legritkább, félmillió dollárt érő bélyege. A hitleri Németországból indult kalandos vándorútjára, s három évtized múltán Los Angelesben gyilkolnak érte. A rejtélyes ügyet Masao Masuto nyomozó őrmesternek, a szelíd lelkű karate-bajnoknak kell felderítenie…...
Hegedüs András véleménye:
Amikor levettem a könyvet apósomék polcáról, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fogok szórakozni rajta. Azt pedig főleg nem, hogy irodalmi szempontból is értékelhető mű került a kezembe.
Cunningham (valójában Howard M. Fast, előbbi csak írói álnév) krimije látszólag csak egy a hozzá hasonló, noirba forduló bűnügyi regény közül, amikkel tele voltak a boltok polcai a múltszázadi Amerikában. Egy rejtélyes betörés, egy (két, három...) gyilkosság, ártatlannak tűnő kék szemű lányok. És egy japán származású nyomozó, aki sajátos, Zen Buddhista látásmódjával göngyölíti fel az ügyet.
És talán ez utóbbi teszi kiemelkedővé és egyedivé a művet. Végre nem egy lecsúszott, alkoholista magánkopó, aki a pisztoly mellett boxert is hord magánál, meg persze kenőpénzt, mikor mi kell, hanem egy dörzsölt, ám kiegyensúlyozott rendőr a "főhős". Az idézőjel jogos, hisz jellemvonásai alapján nem igazi hős, nem is így gondol magára. Egy japán Colombo...
A történet érdekessége, a nem légből kapott fordulatok és a karakterek mélysége mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kitűnő könyvet kapjon az olvasó.
Ajánlom azoknak, akik az igényes krimit kedvelik.