ADATLAP
A neveletlen hercegnő naplója I.
Mia Thermopolis szerint nincs szörnyűbb dolog, mintha valaki százhetvennyolc centi magas, lapos a melle, elsős a gimnáziumban, ráadásul bukásra áll matematikából.
De a java még ezután következik… Először a mamája bejelenti, hogy Mia matektanárával jár. Utána a papája jelenti be, hogy ő Genovia hercege… És sehol egy fiú…
Egy induló, fergeteges karrier első állomása: Meg Cabot ifjúsági regénye Angliában és Amerikában hosszú hetekig a bestsellerlisták élén állt. A négykötetes sorozat első kötetéből készült filmet hazánkban is bemutatták.
Meg Cabot számos könyv szerzője; nem csak saját nevén ír, írói álneveket is használ. A neveletlen hercegnő naplója megnyerte az amerikai könyvtárak Legjobb Ifjúsági Könyve díját, és a New Yorki Közkönyvtár Legjobb Kamaszkori Olvasmányának választották. Meg Cabot titokban még mindig arra vár, hogy egy szép napon jelentkeznek valódi szülei, egy királyi pár, és ő elfoglalhatja helyét a trónon. Jelenleg New Yorkban él férjével és Henrietta nevű, félszemű macskájával....
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ez a könyv százszor jobb mint amire számítottam. A filmet nézhetőnek minősítettem, de nem voltam elragadtatva tőle. A gimis átlagos kislány élete egy szempillantás alatt megváltozik, mivel kiderül róla,hogy hercegnő. Nagyon cuki történet, sok részletben eltér a film a könyvtől. Sokkal jobban tetszik a könyves változat. Már eleve az a tény, hogy az édesapja él, és nem halt meg. Szóval csak pozitívan tudom értékelni. El is mentem a könyvtárba és kivettem az összes fellelhető részt. Van mit olvasni egy darabig.
Héjjas Orsolya véleménye:
A film miatt vettem ki ezt a könyvet a könyvtárból. Kicsit meg is lepődtem mikor Mia édesapja életben van és a nagymamája kicsit sem mondható aranyosnak. Tudom viszont, hogy a könyvet és a filmet nem lehet ugyan arra a mérlegre rakni mert úgysem lesznek egyformák. :D
Héjjas Orsolya véleménye:
A film miatt vettem ki ezt a könyvet a könyvtárból. Kicsit meg is lepődtem mikor Mia édesapja életben van és a nagymamája kicsit sem mondható aranyosnak. Tudom viszont, hogy a könyvet és a filmet nem lehet ugyan arra a mérlegre rakni mert úgysem lesznek egyformák. :D
Farsang Attiláné véleménye:
Alapjában véve egy aranyos könyv, de most el lehet mondani, hogy a film sokkal jobb volt. A könyv nem annyira vicces, mint amire számítottam, kicsit "döcögős". Azt hiszem nekem ebből a sorozatból ez az egy éppen elég volt.
Simon Bori véleménye:
Őszintén szólva nem nagyon hasonlított a filmre, ami viszont nagy kedvencem. Így ez most nem nagyon tetszett. Már az alapsztori is más, hiszen Mia apja él.
Ez a naplófajta nem igazán jött be. Lehet, hogy Mia stílusa miatt (mivel olvastam már más Meg Cabot könyvet is, ami tetszett) vagy a történések miatt. Amelia túlmagyaráz mindent. Megértem, hogy a naplójába ír, de szerintem az ember nem írja le a naplójába többször ugyanazt. Meg a házit vagy a matekjegyzetet sem a naplódba írod…
Viszont a vége egész jó lett. Lehet, hogy folytatom majd a sorozatot, de most még nem érzek késztetést, hogy továbbolvassam.
Dávid Szilvia véleménye:
Hogyan lesz egy hétköznapi egyszerű lányból hercegnő hogyan éli meg a szerelmet. Az ilyen egyszerűségekért szerettem meg Meg Cabot írőnőt és a könyveit. Ez a könyv volt az egyik kedvencem így nagy örömmel vettem ismét a kezembe egyszerűen letehetetlen
Kiss Petra véleménye:
Tinikorom kedvence! Jó volt ismét a kezembe venni, és nosztalgiázni azon, hogy mennyire is szerettem én ezt a sorozatot. Gyorsan végeztem vele, ismét magával ragadott, és amikor végeztem vele, már fogni is akartam a következő kötetet. Legszívesebben minden fiatal lánynak a kezébe nyomnám, hogy tessék, olvasd! Én emiatt a sorozat miatt szerettem meg az olvasást, hála Meg Cabot stílusának, és Mia személyiségének.
Takács Timy véleménye:
Jó pár évvel ezelőtt elkezdtem olvasni ezt a sorozatot, de aztán valamiért félbemaradt. Kicsit nosztalgikus volt újra elolvasni az első részt. Mindig kedveltem Cabot stílusát. Könnyed, laza, vicces, a karakterek is rendben vannak. Azt hiszem adni fogok még egy esélyt a sorozatnak :-)
Ungvári Ágnes véleménye:
A gimis évek rég a hátam mögött vannak már, a nagyon nyálas lányregényekért sem rajongok, szóval igazán tartottam ettől a könyvtől, de nem kellett volna. Igaz, nem az én korosztályomnak való, de könnyed, aranyos, vicces, nem túl rózsaszín, viszonylag gyorsan el lehet olvasni. Egyes részeknél még saját kamaszkorom nehézségei és kétségei is felrémlettek, és azt hiszem ezzel már jóval elváráson felül is teljesített ez a könyv. Ha végtelen időm lenne olvasni, lehet a többi részt is elolvasnám, de így azonban félbemarad ez a sorozat.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Végig kacagtam az egészet. A komikumot a helyzet mellett Mia stílusa és nyelvezete adja. A karakterek zseniálisak és irtó viccesek. Ilyen lehet egy 14 éves tini naplója valós helyzetben (ha az illető nem egy kis európai ország hercegnője) is. Az írónő nagyon eltalálta a nyelvezetet. Külön imádtam a házi feladat jegyzeteket és a listákat (bevásárlás és a pasi osztályzás). Remek kis könyv.
Bujdosó Betti véleménye:
Olvass el egy könyvet, ami abban az évben jelent meg, amikor születtél...az eredeti könyv megjelenése 2000-ben volt (igen, én akkor születtem) úgyhogy nem volt kérdés, hogy ezt fogom elolvasni.
Egyszerűen imádtam, a kedvenc könyveim közé sorolom. A belőle készült filmből -, mint ahogy erre számítani is lehetett - hiányzik néhány részlet, de az is egész jó.
A többi részét is el fogom olvasni a közeljövőben. :)
10/10 pont
Viki Madarász véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyv! Jól van kitalálva, tiniknek nagyon is ajnlott, ahogy a többi kötete is!