ADATLAP
A padlásszoba kis hercegnője
A történet egy hét-nyolc éves árva kislányról szól. Sara nagyon élénk fantáziával megáldott. Indiában nevelkedett édesapjával, aki az angliai Miss Minchin-féle lánynevelő intézetbe íratta a lányát, miután be kell vonulnia a háborúba. A kislánnyal kivételesen bánnak egészen a 8. születésnapjáig, amikor közlik vele, hogy az édesapja meghalt. Ezután Miss Minchin csak "megtűrte" őt. A legszebb lakosztályból a padlásszobába költöztette. A kis Sara szolgasorsra jutott. Rongyruhákban kellett járnia, szolgálnia a régi iskolatársait. De hirtelen, egyik napról a másikra minden megváltozott. Lehet, hogy Sara még újra lehet boldog...
A történet teljesen magával ragadott. 2 óra leforgása alatt el is olvastam. Nagyon megható, könnyeket és mosolyt is csal egyszerre a arcodra.
Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!...
Antal Margit véleménye:
Még a nyáron láttam a tv-ben egy filmet " A kis hercegnő" címmel, amiről úgy a felénél jöttem rá, hogy én ezt gyerekkoromban már olvastam, igaz más, de mégis hasonló címen. Aztán eszembe jutott, hogy meg van ez nekem valahol, hiszen annak idején édesanyámtól kaptam ajándékba. Így jutottam vissza sok év után gyermekkorom egy meghatározó olvasmányélményéhez. Még most is megrendítően szép és mélységesen igaz minden sora mint akkor volt. Sara büszkesége és tartása olyan történet, mely életre szóló jó példával szolgálhat (na) minden serdülő lány számára, ha eljuthatna hozzá. A világ ugyan változik, de az erkölcsi alapok , a szilárd értékrend nem: mindig lesznek Miss Minchin-ek, akik pénzért szeretik a neveltjüket, majd annak hiányában eltaszítják és mindig lesznek Sara-k , akik szegénységükben sem saját sorsukat helyezik előtérbe, hanem fontosabb lesz számukra, hogy a kis kolduslány jól lakjon. kellenek az ilyen, bájos szívmelengető történetek, amik könnyet csalnak az ember szemébe - még felnőttként is- egyszerű, letisztult szépségükkel. Szép lenne, ha legalább egyszer mindenkihez eljutna ez a könyv élet folyamán. Alapmű!
Ratkai Mária véleménye:
Könnyű, szívmelengető kis délutáni olvasmány volt, amit ugyan gyerekként már olvastam, most mégis egészen más élményt nyújtott. Felnőttként azonosulni egy kislány fantáziavilágával különösen érdekes és kellemes.
Kiss Anikó Sarolta véleménye:
Olyan édes, szívmelengető, elgondolkoztató kis történet ez, amit csak szeretni lehet. Sara tényleg egy igazi kis hercegnő – a lehető legjobb értelemben. Az pedig, ahogy az emberek bánnak vele, sajnos eléggé jellemző viselkedésmód. Amíg van pénze számító módon körülzsongják, mikor pedig mindenét elveszti, félredobják, mint egy rongyot, és mivel teljesen meg nem szabadulhatnak tőle, kihasználják, amennyire csak tudják, és dolgoztatják erején felül. De Sara még ezt is méltósággal viseli, és rá jellemzően azt képzeli, hogy mi lenne, ha… Így nem csak az ő életét, hanem másokét is kicsit jobbá, kicsit könnyebbé teszi.
Az ez után következő „varázslatok” és „csodák” pedig még szebbé varázsolják a történetet, visszaadják az emberiségbe vetett hitünket, és méltó befejezést adnak a mesének, és Sara sorsának.
A végén kicsit úgy éreztem, mintha ez is egy lenne a kislány által mesélt történetek közül. Mert engem úgy elvarázsolt, mint Sara a lányokat, mikor saját kis történeteit adta elő. Az írónő többi könyvét is szerettem, de ez azoknál is jobban tetszett.
Bártfai Anna véleménye:
Aranyos, kedves kis történet. Sara igazán bájos és elbűvölő a gondolkodásmódja. Fontos értékeket közvetít, szerintem a felnőttek is legalább annyira élvezhetik, mint a kisebbek. Gyorsan olvasós, kis tanulságos mese. Ez az idei utolsó könyvem és szerintem jól jártam, hogy ez a könyv maradt az év utolsó napjaira, remek választás volt így karácsony utánra.
Agócs Mónika véleménye:
Ezt a könyvet még most is annyira szeretem, mint gyerekkoromban. Sara hihetetlenül aranyos kislány, apja halála és elszegényedése, megaláztatásai közepette is van emberi tartása. Nagyon szeret olvasni (ami nagyon ismerős). Az egyik kedvenc idézetem: "Rongyokban járok – gondolta magában, de rongyaimban is hercegnő vagyok. Könnyű hercegnőnek lenni arany- és ezüstruhában."
Lukács Bettina Nikolett véleménye:
A címe és a borítója is nagyon csalogató volt, és a tartalmában sem csalódtam. Az persze elszomorított, hogy milyen sorsra jutott Sara, de szerencsére minden jóra fordult, és mindennek megvolt a tanulsága. Bár csak mese, nekem nagyon tetszett, és egy kis időre újra gyereknek érezhettem magam. :)
Gyuricza Györgyné véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyv. Már nem először olvastam el a történetet, de mindig elvarázsol. Én is úgy érzem magamról, hogy élénk fantáziájú vagyok, így a teljesen beleéltem magam a történetbe. A film viszont nem tetszett annyira, lehet hogy nagyobb elvárást állítottam elé a könyv alapján.
Az a fordulat ahogy Miss Minchin kezeli Sarat, mihelyt nincs finanszírozási alapja, nagyon meghökkentő, de sajnos a való életben is ez van. Sok olyan emberről hallani, hogy amíg van pénze és sikeres, rengeteg a barátja, de ha elveszti pozícióját rögtön megkopik, vagy sajnálatosabb esetben el is tűnik a "baráti" kör.
Mindenkinek szívből ajánlom. A kislányomnak is oda fogom adni, ha már eléri azt a kort, hogy tudja értékelni a művet.
Ratkai Réka véleménye:
Az elején kicsit szomorú volt, de szerencsére boldog véget ért. Nem is túl hosszú, ezért éppen nekem való, könnyű olvasmány volt. Ajánlom fiataloknak, de akár felnőtteknek is, szerintem nagyon szép történet.
Zuzan Éva véleménye:
Tényleg gyorsan ki lehet olvasni ezt a könyvet. Jó példázata annak, hogy nem szabad gyorsan leírni senkit. Sara erős lélekkel rendelkező kislány. és még a legrosszabból is talpra tud állni.
Kopinczu Nikolett véleménye:
A történet teljesen magával ragadott. 2 óra leforgása alatt el is olvastam. Nagyon megható, könnyeket és mosolyt is csal egyszerre a arcodra.
Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!...