ADATLAP
A pasi a szomszéd sír mellől
A frissen megözvegyült kékharisnya könyvtárosnő és az édesanyja sírját látogató, magányos, egyenesen a tehenek mellől érkező, magával ragadóan természetes parasztgazda egymás mellett gyászolgat a temetőben. Bizalmatlanul méregetik egymást, mígnem egyszer csak, számukra is váratlanul, szenvedélyes érzéki szerelemre lobbannak egymás iránt. Néhány hónapig tartó lángolásuk történetét virtuális napló formájában ők maguk mesélik el, közben feltárul életük minden apró részlete....
Fekete Gabriella véleménye:
Könyvek fülszövegeit nézegetve találtam-e könyvre, mely arról tájékoztat, hogy egy könyvtárosnő és egy parasztgazda, hogy talál egymásra. "Hát ez szinte rólam szól!"- felkiálltással örömmel fogtam neki a könyvnek. Igazán nem csalódtam a könyvben, tényleg vicces, fordulatos - bár a főhősnő és a köztem való hasonlóság a foglalkozásuk megválasztásával annyiba is maradt. Igazság szerint első olyan könyv, amikor nem tudtam teljes meggyőződéssel szurkolni a szereplők egymásra találásának. Annyira más világot képvielnek, egyik sem akar igazán engedni, megváltozni. S ha a könyv második részben tényleg együtt maradnak, akkor sem jósolok nekik boldog jövőt, házasságot. S tényleg nem azért, mert a főhősnő kulturális beállítottságú, a férj pedig mezőgazdassággal foglalkozik, (tudom az életből, hogy így is működhet a kapcsolat), hanem sokkal inkább azért, mert nem értik meg a másikat, idegenkedve s lenézve fogadják a másik fél világát. S elkövetik a legrosszabat is ami egy párkapcsolatban lehet: Meg akarják változtatni a másik felet. Ha úgy nem tetszik amilyen akkor miért is jöttél vele össze? Azt hiszem őket csak a testiség tartja össze, s a kérdés így az, valyon meddig működhet így egy kapcsolat?! A második részből kiderül...

Értékelés 5/5
Antal Margit véleménye:
Nem is tudom, nem az a kimondottan vicces könyv. A humorhoz is csekély köze van. A történetben csak annyi, hogy a két főhős, a kulturális különbségekből adódó félreértéseiket mindig humorral ütik el. Ettől ők jól érzik magukat és egy időre túl lépnek a problémán. Egy-egy erőltetett beszólás nevezhető humorosnak, de ennyi. Most ez inkább csalódás volt mint élmény, elmaradt a katarzis. A humor itt " csak" eszköz volt, nem a megoldás. A probléma és a szereplők nézőpontja közti különbség megmaradt, sőt inkább tágult. Nem hinném, hogy a folytatásban valami izgalmas sülhet ki a kapcsolatukból...
Kasza Dóra véleménye:
Számomra ez a könyv egy kissé furcsa volt. Voltak benne vicces részek, de néhol már kissé erőltetettnek tűnt. Emellett egyik szereplő sem volt az az igazán szerethető figura, Desiré és Benny ragaszkodott a saját értékrendjéhez, mindegyikőjüknek a saját élete/munkája volt a fontosabb. A történet végén aztán ez mintha már nem is számítana, a gyerekvállalás jön elő. Nem valószínű, hogy elolvasom a folytatását.
Zara véleménye:
Ezt a könyvet nem ismertem. Egy ismerősömmel voltam könyvtárba és ő látta meg és kölcsönözte ki egy barátnőjének. Nagyon szórakoztató könyv :) tetszett, ahogy váltogatja a szereplőket :) A második részt is el fogom olvasni, remélem az is ilyen szórakoztató lesz.
Pintérné Schindler Dalma véleménye:
Letehetetlen! Laza, könnyed, az az igazi svéd.... nem csöpög a romantikától, a humora is kissé kifacsart.... A vége érthetetlen volt számomra, de már megrendeltem a folytatását. Kár, hogy ilyen rövid :(
Pocsai Zsanett véleménye:
Hát vicces volt az biztos. Ezért nem is tudtam komolyan venni. A csonka ujjakkal való játszadozás már kiverte a biztosítékot. Fel nem foghatom, mi volt vonzó ebben a tanyagazdában. A vége számomra érthetetlen volt, a szakítás után hogy kerültek hirtelen a családalapítás küszöbére?! Ráadásul úgy beszéltek róla mintha ők is tehenek lennének.
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
Megvettem. Mind a két kötetet, mert annyira jókat mondtak róla. hogy vicces volt, aranyos, hangosan felnevettek alatta. Nálam egyszer sem történt meg. Sajnálom, mert Nagyon tetszett Garnélácska, és az ő parasztgazdája. Nem nevettem hangosan. ügyefogyott kis történet volt, nem mondom, hogy néha nem virultam rajta, de nem gurultam le tőle az ágyról nevetőgörcs közepette.... :D Hamar ki lehet olvasni, egy estés könyv.
Dr.Neményi Ildikó véleménye:
Nagyon kellemes olvasmány volt a regény.Gyorsan elolvasható,kellemes kikapcsolódást jelent.A társadalmi korlátok talán még ma sem átléphetőek? Egy mindent elsöprő érzéki szerelem kibírja-e a műveltségbeli és ebből adódó különbözőségeket.
Párhuzamosan ismerhetjük meg a női és a férfi oldalról az adott eseményt és így a látásmódok ütköznek.A végén mindkét fél talán engedne,de akkor már késő...
A folytatást is el fogom olvasni.
K Zsuzsi véleménye:
Nem egy óriási durranás, de jó humorú, én sokszor elmosolyodtam olvasás közben, és a tanyasi életet meg lehet ismerni közelebbről :) A két főszereplő pedig egyszerűen vicces. Úgy ahogy vannak, a maguk hülyeségével és egyszerűségével, a hülye problémáikkal a történet alatt szép lassan belopják magukat a szívedbe. Nem a szokásos tiniromantika, hanem helyette egy kicsit flúgos romantika van belerejtve a sztoriba. Szóval összességében villamoson olvasható, egyszerű kis aranyos történetről van szó, mert nem fuldokolsz a röhögéstől, de mégis mosolyt csal az arcodra.
Tóth-Kovács Nikolett véleménye:
Szórakoztató, egynapos könyv. Kellemes történet egy össze nem illő pár szerelméről, annak minden boldogságával és szomorúságával. Féfri és nő, hagyomány és modernség, falusi és városi lét csapnak össze, és a nagy kérdés, elsimítja-e az ellentéteket a szerelem... nos, az a második kötetben derül ki :-)
Kvasz Éva véleménye:
Hogy miért is kezdetem el ezt a könyvet? Talán mert egy könyvtárosnőről szól (és mivel én is könyvtáros vagyok, talán illik ismerni)? Vagy mert többen viccesnek találták?
Hát végül csak elolvastam, de csak a kihívást kedvéért! Persze az írónő időnként próbált humoros lenni, és próbált nagy "igazságokat" megfogalmazni a magányról, meg az életről. de nekem valahogy nem tűnt hitelesnek. Desiré és Benny között pedig csak érzéki vonzalom volt(?!) nem pedig szerelem.
A napló formát, amikor egyszer Desiré majd Benny írja le a történteket, érdekesnek találtam. De azért nem annyira, hogy elolvassam a regény folytatását...
Herczeg Andrea véleménye:
Hát ezt végigröhögtem, tisztára olyan az írónő, mint minálunk a hazai kedvencem, Vavyan Fable.
Valóban néha alakul ez így, hogy látványosan különböző érdeklődésű és életvitelű emberek szeretnek egymásba, bár ebben az esetben én a szeretetet, egymásba szeretést, szerelmet nem is nagyon tudtam értelmezni és felfedezni sem, az ágyig elég egyszerű úton jutottak el, és a kapcsolatuk később sem állt sokkal többől a szexnél. Ez az egy téma működött náluk, de asszem a tehenész érdeklődési irányultságából nem is tudtam meg semmit, hasonlóan az intellektusából sem - azon kívül, hogy a bizonyítványa mint tudjuk, jeles volt, nem derül ki, hogy miről és mennyire értelmesen tudott és szeretett beszélni. Ugyanígy a csajról sem derül ki sok, csak arról, hogy a kettősük milyen gáz tud lenni együtt. Ez egy komplett értékeléshez kevés, ha nem lenne folytatása, nem is tartanám semmire a sztorit. Egyedül a röhögés motivált arra, hogy elolvassam végig, ugyanis ez még járművön is veszélyt jelentett, mert minimum vigyorogtam, amikor éppen fel nem röhögtem hangosan.
Pető Katalin véleménye:
"Nos, az biztos, hogy Desiréevel és Bennyvel két világ csap össze. Az egyik egy magát felvilágosultnak és önmegvalósítónak gondoló városi kékharisnya, aki ha éppen nem a könyvtárosi teendőivel van elfoglalva, akkor minimalista stílusban berendezett nappalijával sokkolja, majd operába vonszolja a pasiját. Benny pedig következetesen hozza a vidéki tahót: látszólag egy hamisítatlan redneck, aki gyakran nem lát ki a fejőszék mögül, örökké istállószag lengi körül, és Desirée legnagyobb rémületére rég elhunyt anyja kereszthímzéses terítőivel dekorálja a lakást. Az egyik Lacanra gerjed, a másikat legfeljebb a Rendőrakadémia tudja lekötni. És a sor folytatható. Még a nyaralás is megoldhatatlan probléma elé állítja őket: míg a nő egy avignoni alternatív fesztiválon múlatná az időt, a férfi masszív horgászásban élné ki magát." (by Mrs. Capote)
Szabó Ágnes véleménye:
Nagyon tetszett, nagyon életszagú volt, ugyanakkor el is szomorított, hogy egy ilyen hatalmas érzés, mint a szerelem, nem tud kibontakozni, csak mert "rossz" helyre születtek a főszereplők.
Szalai Adél véleménye:
Két unalmas, számomra értelmetlen Svéd író álltal íródott könyv után fogadtam meg, hogy soha többet nem kérek belőlük. A könyvtáros hölgy nagy rábeszélés árán tukmálta rám ezt a könyvet, és az írótól még1et(Családi sírbolt). Na gondoltam ám legyen, adok ezeknek az északiaknak még 1 esélyt. Tegnap este kezdtem el. Csak azért hagytam abba éjjel, mert eszembe jutott, hogy nincs az a drága kozmetikum, ami eltűntetné reggel a nagy karikákat a szemem alól.
Nagyon tetszett, jókat nevettem, a két "szerencsétlen" emberen, akik a saját szemszögeikből mesélik el a kapcsolatukat. Végig azon gondolkodtam, hogy vajon melyikük lesz az aki feladja az életét a másik kedvéért, és kezdenek közös életet...Bár azt hiszem az első veszekedés után tudva levő volt, hogy két teljesen különböző emberről szól, akik makacsul ragaszkodnak a saját életükhöz....vagy a szerelem mindent legyőz???? Remélem a második részben majd kiderül. :-) Bár kategória hiányában lehet, hogy csak az önszorgalmam számlájára írom majd fel. :-D
POLÁK ANETT véleménye:
Ezt a könyvet nem lehet letenni. Mindkét főszereplő a saját szemszögéből meséli el a történteket. Már a könyv elején elgondolkodunk azon, hogy vajon együtt maradnak-e? Mert ki-ki ragaszkodik a saját életéhez. Az biztos, hogy aki a gazdasággal foglalkozik, ahhoz alkalmazkodni kell. Még szerencse, hogy a történet folytatódik.... Családi sírbolt címmel.
Máthé-Walz Mónika véleménye:
Őszintén megmondva: csak a kihívás miatt olvastam végig, különben letettem volna már a harmadánál. Viccesnek beállított, a borító szerint elbűvölő, bájos love story-ja. Hááááát?! Számomra csalódás volt. Két teljesen különböző személyiségű, érdeklődési körű, két külön világban élő ember találkozása, majd "nyüglődése", mert egyik sem akarja belátni, hogy nem egymásnak vannak teremtve.
Egy pozitívuma volt: a legvége, amikor Benny végre kicsit a sarkára áll, és nem csak hagyja, hogy mindig Desirée akarata érvényesüljön. De ennyi. A folytatásra már nem vagyok kíváncsi.
Vighné Kovács Gyöngyi véleménye:
Nagyon jó, vicces, szórakoztató könyv.
Somodiné Sándor Anikó véleménye:
A borítóját látva, azt hittem, potyogni fog a könnyem olvasáskor a nevetéstől. Bár vannak benne szórakoztató részek, hamar rá kellett jönnöm, két külön világban élő ember szerelméről van szó. Egy temetőben kezdődik minden, ahol Desiré és Benny találkoznak. A nő férje sírjához jár ki nap mint nap, aki balesetben halt meg, mert biciklizés közben madárhangokat hallgatott fülhallgatón és nem hallotta meg a közeledő kamiont. Kiegyensúlyozott életet éltek, de szerelmük nem volt viharos, a hálószobában sem jöttek ki jól egymással. Desirét lelkifurdalás gyötri, hogy nem különösebben rázta meg férje halála, ezért is ül szinte minden nap a temetően. Benny pedig anyja sírját gondozza, s kezdetben idegesítőnek találja a szomszéd sír melletti padon üldögélő nőt, aki mindig drapp ruhában van, sápadt, fehér bőrű, fehér szempillákkal, szóval nem egy megkapó jelenség(később emiatt ragasztja rá a Garnéla becenevet, mert arra emlékezteti). Azon veszi észre magát, hogy amikor néhány napig nem látja a temetőben, hiányzik neki a látványa. Mikor újból találkoznak, titkon követi, s egy könyvtárba látja bemenni. Később rájön, a nő itt dolgozik és betér hozzá azzal az indokkal, hogy a méhészetről szeretne könyvet kölcsönözni. El is hívja kávézni, az is kiderül, Desiré aznap töltötte be a 35-öt, ezért is fogadja el, hogy a férfi állja a számlát. Benny ezután elviszi vásárolni, ahol fölösleges dolgokkal lepi meg, mint például Mickey egeres fülbevalóval, szájharmónikával, de a nőnek sokat jelentenek. A kagylóhéjban álló szerelmespárt a plakáton ki is tűzi otthon a falra. Persze rögtön vonzódnak egymáshoz, ami Desirét meg is lepi, hisz korábban férje, Örjan próbálkozásai mind kudarcba fulladtak, hogy kicsalja belőle az érzéki nőt. Feltérképezik egymást, odavannak egymásért. A probléma csak az, hogy Desiré egyetemet végze
Hargitai Ági véleménye:
Nagyon érdekes volt a könyv stílusa, és az is tetszett, hogy komoly témákat és élethelyzeteket feszegetett ebben a stílusban. Olvastatja magát, miközben vannak benne elgondolkodtató idézetek.

Ha pedig bővebben szeretnél róla olvasni, itt találod a kritikám! :)
http://aliasmegsmith.blogspot.hu/2015/01/katarina-mazetti-pasi-szomszed-sir.html

" Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől, avagy a hormonok hatalma
Íme, egy regény, amely nem azt mutatja be, hogy jut el egy párkapcsolat a boldog kezdetig, hanem azt, hogy mi lesz utána, ha a két fél nem illik össze. Mindezt jellegzetes stílusban és szerethetően dilis karakterekkel!

A történet
Adva vagyon az özvegy harmincas könyvtáros nő meg egy agglegény gazdálkodó, akik ráadásul naponta-hetente két egymás mellett álló sírt látogatnak és nem mellesleg eléggé nagy trutyi mindkettejük élete. Egészen addig, amíg ez a két, egymástól merőben eltérő ember vonzódni nem kezd a másikhoz. Na, akkor még nagyobb trutyi lesz minden, de legalább intenzív trutyi...."