ADATLAP
A prímszámok zenéje
Az iskolában a gyerekek megtanulják, hogy a prímszámok csak önmagukkal és eggyel oszthatók. Azt viszont nem tanítják meg nekik, hogy az emberi tudás keresése során a prímek jelentik a legcsábítóbb rejtélyt. Hogyan lehet megjósolni, mikor fog felbukkanni a következő prímszám? Létezik-e olyan formula, amely prímeket tud generálni?
1859-ben Bernhard Riemann német matematikus előállt egy hipotézissel, amely megoldást javasolt a prímszámok eloszlásával kapcsolatos rejtélyre. Mielőtt azonban sejtését bizonyíthatta volna, meghalt, így a rejtély csak fokozódott. Izgalmas könyvében Marcus du Sautoy különc és zseniális tudósok történetét meséli el, akik megszállottan keresik a megoldást, mely idővel olyan sokféle területet forradalmasított, mint az e-kereskedelem, a kvantummechanika és a számítástudomány. Magával ragadóan és lenyűgözően kelti életre a matematikusok világát, annak minden szépségével és titkával....
Pekárdy Milán véleménye:
Nagyon jó könyv a matematika egyik legnagyobb megoldatlan problémájáról, a Riemann hipotézisről. A szerző élvezetesen írja le hogyan keletkezett a hipotézis és hogyan próbálták meg a matematikusok az évtizedek alatt bizonyítani. A matematikát kedvelőknek mindenképp érdekes olvasmány, de azok is élvezhetik a történetet, akik már az iskolában se szerették ezt a tárgyat. A hipotézis bizonyításáért egyébként egymillió dolláros jutalom jár, ez elég ösztönzés a könyv elolvasásához, hátha valakiben megfogan a nagy ötlet a bizonyításhoz.