ADATLAP
A remény magvai
Jane Goodall gyermekkorától különleges viszonyt ápol a növényekkel. Számtalan érintetlen vadonban járt a grönlandi tundráktól a Namib-sivatagon át a kongói esőerdőkig, és biológusként azt is tudja, hogy a növények jelentik a földi élet alapját. Ezért szól a baljós jelenségekről, így a természeti erőforrások gátlástalan kifosztásáról, a biokalózkodásról és a mértéktelen erdőirtásról.
Bár a helyzet komor, Goodall szerint reményt adhat, ha minél több ember ráébred: ő maga is tehet valamit a változásért. A remény magvai azok, akik harcolnak az esőerdők pusztítása ellen, vagy a régi kultúrfajták megőrzéséért. És minél többen válnak a remény magvaivá, Goodall könyve annál inkább betölti küldetését....
Kasza Györgyi véleménye:
Csimpánz kutatóként ismertem Jane Goodallt. Érdemes elolvasni ezt a könyvét ami a növényekkel való kapcsolatáról szól. A történetek amiket megélt és átélt nagyon tetszett. Az aktuális problémákról nagyon jó olvasni.Csak tisztelni és csodálni lehet amit megtesz a természet és fajfenntartás védelmében.
Király Ildikó véleménye:
Csodálatos könyv a növények szeretetéről és a növényvilág csodáiról. Némi alapismeret azonban szükséges, hogy átérezzük a mondandóját. Számos esetben Goodall csak utal a növényekre, nem írja le, hogy néznek ki, ezért a laikusok számára kevésbé érthető szerintem.
Oláh Rita véleménye:
Nagyon szeretem Jane Godall könyveit, munkásságát. Az ő által indított Rügyek és Gyökerek mozgalom a szívügyem. Eddig minden könyvét olvastam, de ezt nem élveztem anyira, mint a többit.Az elején túl sok benne az önmagáról és a növények általános leírásáról szóló rész. Hogy minden témát csak röviden érint, így nem tud igazán kibontakozni.A növények amelyek árthatnak, növényültetvények és a tápláléknövényeket untam. Van viszont nagyon jó rész is benne. Pl. ami a kertekről szól. Külön öröm, hogy ír az indián rezervátum kertjéről, amit a Jane Goodall utazása című filmben megismertünk. Így megtudhattuk annak utóéletét. A gyógynövényekkel kapcsolatos Tacare programról is jó volt olvasni.
Kasza Dóra véleménye:
Nagyon kedvelem Jane Goodall-t, tiszteletreméltó, ahogy a természet védelméért kiáll. Csimpánz kutatásaival kapcsolatosan hallottam róla először, de érdemes elolvasni ezt, a növényekről szóló könyvét is. Tapasztalatait osztja meg egész gyerekkorától kezdve. Vannak benne aranyos történetek, de sajnos megdöbbentő és szomorú esetek is. A könyv második fele számomra érdekesebb volt, hiszen az aktuális problémákról ír, de jó volt olvasni, hogy mennyi helyi kezdeményezés van, amelyek próbálják megőrizni/fenntartani a helyi fajok gazdagságát. Tanulságos könyv.