ADATLAP
A remete hagyatéka
Alan McKenzie neves ókorkutató apja temetését intézi Délnyugat-Angliában, amikor különös részvétnyilvánító levelet kap Budapestről. A levél egy emberöltővel korábban az apja által Magyarországon folytatott kutatásra tesz utalást. Aláírója egy Árpád-korral foglalkozó magyar professzor, valódi megfogalmazója pedig – mint kiderül – annak lánya. Alan a hagyatékot vizsgálva próbálja megérteni a hajdani út motivációit, de csupán arra jön rá, hogy a kutatás az egyetlen Magyarországon alapított szerzetesrenddel, a pálossal állt összefüggésben. Mivel továbbra sem érti, mi köze mindennek apja szakterületéhez, a professzort pedig annak betegsége miatt nem faggathatja, a férfi Budapestre utazik. A professzor lányával együtt, az ország történelmi helyeit járva próbálja megfejteni a rejtélyt. Ám nem mindenkinek áll érdekében a magyarázat nyilvánosságra kerülése.
És lassanként – történelmi eseményeket és személyeket tablószerűen felvonultatva – egy évszázadokon és kontinenseken átívelő összeesküvés körvonalai bontakoznak ki előttük…...
Koszorus Zsuzsanna véleménye:
Érdekes volt magyar szerzőtől magyar helyszíneken játszódó történelmi, nyomozós regényt olvasni. Tetszett, hogy szülővárosom, Veszprém is az érintett helyszínek egyike volt. Voltak olyan részek, amiket kétszer kellett elolvasnom, hogy követni tudjam a szálakat, de ez nem volt olyan zavaró. Sok kérdés azonban nyitott maradt számomra.
Kinga Grünert véleménye:
Részben Veszprémben, a szülővárosomban játszódik a történet. Kutatás egy ereklye és egy apa után, aki már csak a munkásságából ismerhető meg. Szóba kerül a magyarok eredete, hogy honnan érkezhettünk és milyen örökséget hoztunk magunkkal. Talán több kérdést vet fel, mint amennyit megmagyaráz, de így az élmény is tovább tart, mint maga a könyv. További olvasásra, kutakodásra ösztönöz.