ADATLAP
A rendszer ellenségei
Turistacsoport indul jutalomutazásra a messzi Lysenka bolygóra. Ők a Rendszer támogatói, kiszolgálói, az elitcsapat, akik megérdemlik, hogy szabadságukat kivételes helyen, különleges körülmények között töltsék, de váratlan fordulat történik: első kirándulásukon foglyul ejtik őket a vad bennszülöttek. Nem mások ők, mint az egykor hajótöröttekként a Lysenkán ragadt emberek elállatiasodott utódai....
Tótin Viktória véleménye:
A nagyon távoli jövőben játszódó történetben a galaxist a kommunista szellemben uralkodó Rendszer uralja. Az emberek kitenyésztették a homo uniformist, akik átvették az uralmat. A Rendszerben mindenki tette a dolgát, mindenki rendeltetett egy dolog elvégzésére és semmi másra, senki nem gondolkodhatott, nem érezhetett, megszűnt az egyén létezése.
„Ha hangosan beszélnek, akkor a Rendszer ellenségei. Hát ilyen bizonytalan az életünk? Összeomolhat-e egyetlen kérdéstől egy állítás?"
Érdekes elgondolkodás a globalizációról, a kommunista rendszer uralmáról. A könyvben az értelmiség, a művelt ember számított az elithez. Ez a valóságban pont fordítva volt, az igazi elitet elpusztították. Igaz, a könyvben sincs másképp azokkal, akik nem a „megfelelő módon" gondolkodtak.
„– ... Egy percig is el tudta képzelni, hogy azért, mert kikerült a Rendszerből, a Rendszer is kívül került magán? Mindannyian az ő termékei vagyunk, minden porcikánkban az ő bélyegét viseljük magunkon, s legalább annyira a Rendszer képére vagyunk formálva, mint ahogy ezek az elkorcsosult barbárok hordják magukon a környezetük képét.
– Magam sem tudtam volna gorombább bírálatot mondani önről – jegyezte meg Takeido."