ADATLAP
A repülő osztály
A kirchbergi gimnázium diákjai karácsonyi színdarabot próbálnak. A próbán minden remekül megy, de az előadásig történik egy és más előre nem látott esemény. Például kitör a háború a gimnazisták és a reáliskolások között, s hatalmas hócsatákat vívnak, áldozatul esik egy köteg dolgozatfüzet, elcsattan több tucat pofon, valaki nyaktörő mutatványt hajt végre egy nyitott esernyővel… A többi pedig – hát az már maradjon titok. ...
Berényi Rózsa véleménye:
Nagyon egyszerűen írja le a természet csodás világát,semmi ömlengés.Hosszú összetett mondatok helyett,csak egy-egy szó,egy név,és mégis mindent érzékeltet.Már az előszó tetszett.A gyerekek sok félék a kollégiumban,de elfogadják egymást olyannak,amilyen.Igaz barátságok alakulnak.Összetartanak és segítenek egymásnak.A repülő osztály egy színdarab,amit egyikük írt,főleg osztálytársak a szereplők,és a karácsonyi szünet előtt ünnepség keretében adják elő.A nevelőtanár viszonya a gyerekekhez példaértékű.Ilyen egy igazán jó pedagógus.Nagyon tetszik a következő mondat,sajnos mindig aktuális.
"Minden helytelen dologban,ami történik,nemcsak azok bűnösek,akik elkövetik,hanem azok is,akik nem akadályozzák meg!"
Horváth Krisztina véleménye:
Először az Abigélt jelöltem ebbe a kategóriába, aztán időszűke miatt változtattam erre, de egyáltalán nem bántam meg. Gyönyörű szép történet, ráadásul pont így karácsonykor. Megható kisregény barátságról, összetartozásról. Nagyon sok mély gondolat van benne.
Körtvélyesi Erika véleménye:
A repülő osztály egy színdarab címe, amit gimnazisták mutatnak be Karácsony előtt. Az osztály valójában egy nagyon összetartó barátokból álló csoport. Kollégiumi nevelőtanáruk, akit Justusnak becéznek a háta mögött, minden tanár példaképe lehetne. Megértő a diákjaival, de tud tekintélyt parancsolóan szigorú is lenni, jóbarátja a "Nemdohányzó" szintén kiáll a gyerekek mellett. A sok vidámság mellett megjelenik a szomorúság is, a főhős nem tud hazautazni a szüleihez, mert nincs pénzük útiköltségre, végül Justus ad neki, és így mindenkinek boldog Karácsonya lesz.
Romanyuk Zsofia véleménye:
Már régóta terveztem elolvasni ezt a könyvet. A kihívásnak hála végre kezembe került a mű (a nagyobb élvezet kedvéért eredeti nyelven). Már az előszó is tetszett, ahogy a szerző kibeszél a könyv lapjai mögül. Karácsonyi Két Lottira számítottam, helyette kaptam egy gyönyörű történetet, kellő csibészséggel megfűszerezve. :) Csak ajánlani tudom!
Schwarcz Kriszti véleménye:
Egyszerűen imádom ezt a könyvet! És igen, megríkatott... Az összetartás, a szeretet ereje, ami árad a könyvből, nekem nagyon megható volt. Bár már olvastam régebben is, most egész más húrokat pengetett. Ismétlem: imádom! :)
Vass Roland véleménye:
Nagyon kedves kis történet. Bevallom, az elején nekem a Pál utcai fiúk jutott eszembe, amikor a reál iskolások a gimnazistákkal hógolyócsatát vívnak az itteni "grundon". Könnyed, rövid nyári olvasmány lehet a hőségben, mindenkinek ajánlom ezt a megható történetet.
Tóth-Kovács Nikolett véleménye:
Szeretem Kästner köteteit. Ezt korábban nem ismertem, de nagyon örülök, hogy a kezembe akadt. Az egyik kedvenc kötetemre, A két Lottira emlékeztet a hangulata. Nagyon jó, könnyed, őszinte és szeretettel teli történet az igazi karácsonyi csodáról (még, ha az első tíz fejezetben nem is tűnik úgy).
Edit Béres véleménye:
Eddig csak a Két Lottit olvastam a szerzőtől. Egy hasonlóan vidám történetet vártam. Helyette kaptam egy megható karácsonyi történetet.Kicsordultak tőle a könnyeim, attól függetlenül is, hogy a vége happy end lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
Ezt a könyvet a "gyerekkorod egy könyve" kategóriához azért választottam, mert tipikusan ifjúsági irodalomhoz tartozik és már régen elszeretném olvasni mivel nagyon sok jót hallottam a könyvről. Az első része után nagyon gondolkoztam rajta, hogy elolvassam-e, mivel úgy tűnt, hogy ez egy tipikus fiúknak szóló könyv. De kitartottam és mondhatom megérte, nagyon kellemes fordulatot vett a történet. Nem szégyellem a végén meg is könnyeztem a meghatottságtól. Ha kellene értékelést írni, 5 csillagot adnék a befejezés miatt.
Dikácz Andrea véleménye:
Gyerekkoromból emlékeztem erre a könyvre, és a karácsonyi kategóriába éppen belefért.
Csupán pár napot ír le az író, de tele van gyermeksorsokkal, csínytevésekkel. Igazi gyermekéletek. Tetszettek benne a megszólítások, a két felnőtt, akik nem csak a főszereplők szívéhez nőttek hozzá, a boldog vége, amikor mi is úgy gondolhatjuk, hogy a boldogsághoz nem kell sok.
Bereczki Larion véleménye:
10/7 pont.
Tetszett, mert olyan Harry Potter-utánérzése volt a történetnek. Volt benne hólabdacsata, túszmentés, illetve megható jelenetek sora, ahogy a rég látott barátok ismét egymásra találtak. Nekem személy szerint az elő- és utószó nem tetszett, az írónak kár volt beletennie, eléggé elütnek a sztori egészétől. Remek karácsonyi móka!
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Karácsonykor mindenkinek a családjával kell lenni. Martin, a negyedik osztály legjobb tanulója is hazamehetett, hiszen Justus ( Bökh doktor) adott neki pénzt a vonatra. A hálás fiú a hullócsillagtól egy dolgot kért csak:"nagyon-nagyon boldogok legyenek az életben!" A sok szép gondolatot sok gyerekcsíny is kíséri. Nem csak gyerekeknek ajánlom a könyv elolvasását!
Varga Bogi véleménye:
Nem hiába választottam, éppen ezt a könyvet a "gyerekkorod egy könyve" kategóriához. Hozzáteszem nem csak "egy könyvként" gondolok rá, annál azért többet érdemel (és nekem ennél jóval többet is jelent...) Gyerekként az egyik kedvenc könyvem volt, és azt hiszem most sincs ez másként. Hogy miért? Egyszerű...
Az egyik ok: mióta az eszemet tudom szeretem Erich Kästner történeteit. Magával ragadóak, meghatóak és ami talán ennél is fontosabb: igaziak.
A másik ok, a szereplők. Annyira természetesek, hogy az embernek olyan érzése van, hogy az utcán sétálva, összeakadhat velük (és belecsöppenhet egy jó kis hógolyó csatába) . Nem tökéletesek, és ez bennük az igazán szép.
A harmadik ok: az üzenet... "Az életben sohasem azon múlik a dolog, miért szomorkodik az ember, hanem csakis azon, hogy milyen mély a szomorúsága."
Röviden, tömören: zseniális gyerekkönyv, nem csak gyerekeknek.