ADATLAP
A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Egy svéd kisvárosban, az idősek otthonában születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni. Ez a ravasz Jonasson bizony így kezdi kalandregényét, hogy aztán átcsapjon egy teljesen kiszámíthatatlan és végtelenül vicces ámokfutásba, amelynek minden egyes fordulata elismerő csettintésre készteti az olvasót, és minden bekezdésben ott van legalább egy, de inkább több ütős poén. ...
Névte Lenke véleménye:
A könyv első fejezete konkrétan a címben leírt műveletről szól, amikor is Allan Karlsson úgy dönt, még túl fiatal az öregek otthonához és az unalomhoz. Elmegy a buszállomásra, ellop egy bőröndöt, és felszáll az első buszra. Összebarátkozik egy sor képtelen egyéniséggel, összezavarja a rendőrséget, a sajtót és úgy általában remekül érzi magát. Ez a könyv kerettörténete, közben visszaemlékezések sorából megismerhetjük Allan életét. Innentől Alannel végigvonulunk a 20. század jelentősebb történelmi eseményein egy képtelen de humoros kaland keretein belül. Üdítő, szórakoztató könyv...
Zara véleménye:
Ez nem az a könyv ami nekem való :) nem találtam viccesnek és eléggé untatott is. Azért még lehet megnézem a film változatot, hogy kapjon még egy esélyt :D Próbálok írni azért pozitívat is, de nem tudom nem jut eszembe ilyen. Az biztos, hogy nem az év legviccesebb könyve :D
Fekete Nóra véleménye:
Elolvastam. Ez a jó szó rá. A 100 éves Allan Karlssonnal egy időutazáson vehettem részt, betekinthettem a világ politikai történetébe általa és vele. A történetben, mint egy mesében, ő a "harmadik" fiú számomra a családban, aki elindul szerencsét próbálni, s amibe belefog, azt a józan paraszti eszével megoldja, ne adj Isten, túléli. Akár még élvezhettem is volna, de inkább csak úgy olvastam végig, hogy na ne, ezt már mégse, de mégis. :)
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Rejtő Jenő reinkarnálódott- olvastam az egyik ismertetőben az íróról. Talán nincs teljesen igaza az állítónak, de sok a közös vonás a két szerzőben. Még a rosszban is meglátják a jót, a tragédiát is képesek humorosan felfogni. 100 évesen eltűnni egy otthonból, és "új" életet kezdeni nagyon bátor dolog. Allan útja során sok emberrel találkozik, legtöbbször félreértett emberrel, s közben kibontakozik előttünk a XX. sz. történelme. S megtudjuk azt is, hogy Allannak szenvedélye a bomba. S ez bizony furcsa helyzetekbe sodorja. Tetszett a humora, tetszett a cselekmény vezetése, tetszett, hogy millió szemszögből értékelhetjük az eseményeket, és véleményünk így állandóan változik. Csak ajánlani tudom a regényt.
Liv véleménye:
Egy barátom ajánlotta a könyvet. A film nekem nem tetszett, úgyhogy nem számítottam sok jóra de elolvastam. Nem volt annyira rossz, de nem lett a kedvencem. A legnagyobb bajom vele az volt, hogy kb a fele a múltban játszódott és számomra unalmas volt - pedig imádom a történelmet - itt valahogy mégis szenvedve olvastam végig a visszaemlékezős részeket. Az abszurditása viszont tetszett, és néha elég vicces volt, bár azért az "év legviccesebb könyvének" nem nevezném.
Sziny Ke véleménye:
Ez a könyv zseniális. Hiába olyan hosszú, amilyen, két nap sem telt bele, és kiolvastam, igaz, leszívta az agyam, de én szeretem az ehhez hasonló idióta történeteket :D . Nagyon imádtam a jelenben játszódó szálat, ahogy növelték a gyilkosságok számát, és csökkentették az egy főre jutó pénz nagyságát. Mondjuk, a múlt sem volt semmi, Allan nem unatkozott, az biztos :D
Egy biztos, az írója nem normális, de pont ez a jó benne xD
Kovács Éva véleménye:
Nehezen rágtam magam végig a könyvön, talán annak is köszönhetően, hogy nagy elvárásokkal vágtam neki. Talán ez a fajta stílus sem nekem való, nem volt könnyű belehelyezkednem a regény történetébe. Egyik szereplő sem volt különösebben szimpatikus. Nem értettem Allant. Ő a nép fia, egy közönséges ember, de sokszor olyan kalandokba keveredett, amik rengeteg ember életét befolyásol(hat)ták, ez mégis hidegen hagyta őt. Nem fogta fel a tettei súlyát, és bár végig azt mondta, nem érdekli a politika, folyton belemászott. Nem értettem, hogy hogy szerethettek végül egymásba Amandával, mikor ő maga is butának tartotta őt.
Azt is unalmasnak találtam, hogy sokszor ismétlődött az "azt mondta", ez megakasztotta az olvasás folyamatosságát.
Lehet, hogy a regény azt szimbolizálja, hogy minden nagy, történelmi horderejű esemény mögött a kisemberek állnak, nálam mégis csak középszerű hatást ért el mindez.
Molnár Henrietta véleménye:
Csak a kihívás miatt kezdtem bele a könyv olvasásába és véleményem szerint egyszerűen fantasztikus. És valóban megfelel a vicces kategóriának, sokszor dőltem a nevetéstől, főleg azoknál a részeknél, ahol sikerül Allanek kivágnia magát a legképtelenebb helyzetekből. Érdekessége még, hogy végigvezet a XX. század történelmi eseményein és találkozhatunk e század meghatározó személyiségeivel. Jól megírt, szórakoztató történet, érdekes karakterekkel. Mindenképpen érdemes volt elolvasnom.
Kozma Lászlóné véleménye:
Kicsit tovább sikerült elolvasnom, mint terveztem, de nem feltétlenül a könyv volt az oka.... Nagyon nehezen szántam rá magam a kezdésre....De tulajdonképpen annyira nem volt unalmas. Rájöttem, hogy nem nekem való könyv, de egyszer olvasható volt. A főszereplő aranyos, szimpi bácsi. De tényleg nem mondanám annyira viccesnek, hangosan nem nevettem rajt. Ez teljesen a max egyszer olvasható kategória számomra.
Barta Nikolett véleménye:
Nekem ez nagyon tetszett, két nap alatt a végére is értem, faltam az oldalakat. Sokszor volt olyan, hogy abba kellett hagynom az olvasást, mert annyira röhögtem. Kifejezetten az a kedvenc részem, amikor a felügyelőnek számolnak be arról, hogy mi "történt" a díszes társasággal. Kifejezetten jókat röhögtem a kavarodásokon, a sok idiótán, az elefánton, mindenem. És nagyon jó volt az, hogy megismerhettük Allan múltját is, ami végig vezet minket e huszadik századon.
Viszont a filmben (amit a könyv elolvasása után néztem meg közvetlenül) csalódtam. A legjobb részeket vették ki, a végét teljesen lecsapták... Csalódtam
Günther Zsuzsanna véleménye:
A könyv velemenyem szerint zsenialis. A cim alapjan arra gondoltam, hogy ez egy nagy marhasag lesz es elöször nem is akartam elolvasni, de aztan a növerem megvette a könyvet es valahogy megis a kezembe került. A sztori igazi keptelenseg, de eppen ezert tetszett, egyaltalan nem volt hetköznapi. Sokszor eszembe jutott, hogy atyaeg, kinek jut ilyesmi eszebe :D Szoval igazan csak ajanlani tudom, aki egy nem mindennapi regenyt szeretne elolvasni! :)
Tézsla Ágnes véleménye:
Nem annyira humoros, mint amennyire be van harangozva. Egy két rész humorosnak mondható, de zavaró, hogy olyan sokat ugrál az időben a könyv szerzője. Nem könnyű olvasmány, mert oda kell figyelni a cselekmény történetre, hogy mi történik és történt a szereplőkkel, különben el lehet veszni a könyvben.
Brenyó Zsóka véleménye:
Ezt a könyvet még anyukám kapta valakitől abban az évben, amikor megjelent. Ő körülbelül 50 oldal után tette le, hogy egyszerűen nem bírja továbbolvasni. Én egy kihívás miatt vettem a kezembe, ugyanis olyan művet kellett találni, amiben a főszereplő elmúlt 50 éves. Elég kézenfekvőnek tűnt hát ez a regény, ráadásul mostanában kellemesen csalódtam a svéd/skandináv írókban, és a molyon rákeresve is csupa jó kommentek jelentek meg. Nos, lelőve a poént: szenvedtem.

A cím sokat sejtetően elárulja az alaptörténetet, miszerint Allan Karlsson, aki éppen aznap tölti a 100. születésnapját, úgy dönt, hogy ideje belevágni egy kis kalandba, kimászik az ablakon, és meglép az idősek otthonából. A jelenbeli események központjában a meglépett öregember áll, akit már a rendőrség is keres, és vélhetően több ember halála köthető hozzá és időközben felszedett társaihoz. A közbeékelt visszatekintésekben megismerhetjük Allan addigi 100 évét, így képet kapunk a XX. század eseményeiről, persze úgy beállítva, mintha az atomprogramokon át, ilyen-olyan háborúkon keresztül mindenfajta politikai megmozdulás az ő tetteiből indult volna ki.

A szerző stílusa nem rossz, tényleg könnyeden ír, és elhiszem, hogy humorosnak szánta. Vicces nekem nem kimondottan volt, ellenben szörnyen hosszú, és a felén túllépve kimondottan szenvedtem, hogy a végére jussak. Valószínűleg nem olyan pocsék ez a könyv, mint amilyennek most, frissen befejezve megélem, de azért nekem nem egy Rejtő Jenő, pláne nem a világ legviccesebb könyve. Aki szeretné a XX. század történelmét megismerni a történelemkönyvek szárazságát hanyagolva, esetleg nem vágyik éppen arra, hogy elgondolkozzon egy történeten, az bátran vegye kezébe a könyvet, legrosszabb esetben leteszi (azért ha a felénél úgy áll hozzá, mint én, nem biztos, hogy végig kell rágnia magát r
véleménye:
Hm...
Nekem azért ez a könyv nem az év legviccesebb könyve volt!
Sőt, végigszenvedtem. Nekem abszurd humorra van teli. Nagyon nem nyerte el a tetszésemet. Volt benne egy két rész, ami vecces volt...pl amikor a hullával utaztak a vasún s ahogy külföldre került a hulla, s a hajóról a tengerbe dobták. Na meg az amit azzal az elefánttal műveltek, hogy vitték magukkal mindehová. Vicc. De a lényeg, hogy nekem nem nyerte el a tetszésemet a könyv.
véleménye:
Hm...
Nekem azért ez a könyv nem az év legviccesebb könyve volt!
Sőt, végigszenvedtem. Nekem abszurd humorra van teli. Nagyon nem nyerte el a tetszésemet. Volt benne egy két rész, ami vecces volt...pl amikor a hullával utaztak a vasún s ahogy külföldre került a hulla, s a hajóról a tengerbe dobták. Na meg az amit azzal az elefánttal műveltek, hogy vitték magukkal mindehová. Vicc. De a lényeg, hogy nekem nem nyerte el a tetszésemet a könyv.
Novák S. Tímea véleménye:
Voltak benne részek (főleg az eleje) amik nagyon nem tetszettek, túl vontatott volt az egész. De amikor bepörögtek a dolgok, és sorra jöttek a "gyilkosságok" kezdtem nagyon megszeretni. A könyv második felét 1 nap alatt elolvastam, és próbáltam elképzelni egy 100 éves embert, amint ezeket a dolgokat "elköveti". Nehéz dolgok, kell hozzá fantázia. De a könyv frenetikus, még ha a címe alapján nem is gondoltam volna.
Mihók Kinga véleménye:
Szerintem zseniális könyv. Helyenként hangosan röhögtem,főleg,ahogy a szerző 1-1 "gyilkosságot" leír,vagy hogy milyen közönnyel kezeli a haláleseteket. Imádtam,amikor 1-1 halott újabb halálát leírta. Mindemellett nagyon kíváncsi lennék, hogy a történelmi részleteket kinek az elmondása alapján tárja elénk a szerző,és mennyi valóságalapja van,mindenesetre nagyon sok érdekes dolgot meg lehet tudni. Nagyon szórakoztató könyv!
Szijártó Eszter véleménye:
Annyira érdekes és vicces ez a könyv. Engem először a szerző kreativitása fogott meg, és ezt nemcsak a címre értem, hanem az egész történetre. Imádtam. Aki még nem tette meg, itt az idő,hogy elolvassa, mert vicces, szenzációs, briliáns és felejthetetlen.
Dékány Olga véleménye:
Zseniális könyv! Igazi fanyar humor, remek történetszövés, ahol mindig tudod mi következik és mégis mindig meglepődsz...Olyan természetesen illeszt össze egyszerű mondatokat az író, hogy azt veszed észre, ezt a könyvet nem lehet letenni, mindig több kell belőle! Utazás jelenben és múltban, engem a történetmesélés a rejtői hagyományokra emlékeztetett. Abszolút 10/10.
Edit Béres véleménye:
Szenzációsan jó könyv. Nagyon jó a szerző humora. Ami különösen tetszett, hogy két történet ismerhettünk meg egyszerre. A múltban történteket ráadásul valós történelmi eseményekre alapozza. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki egy igazán vicces könyvet szeretne olvasni.
Gabriella Korsós véleménye:
A címe fogott meg először ennek a könyvnek, és hát nem is csalódtam. Az első visszatekintős fejezetig nem nagyon értettem hogy mi minden történhet egy százéves emberrel, aki kimászik az ablakon és eltűnik, ami ki tud tölteni ennyi oldalt. Így aztán nagyon megörültem mikor rájöttem hogy valójában két történetet rejt a könyv. Nagyon tetszett Allan 100 évének leírása, a szürreális helyzetek amibe belekeveredik, hogy szinte minden jelentős történelmi eseménynél ott volt az elmúlt 100 évben. Sőt nem is csak ott volt, de elég komoly szerepe is volt a történelem alakulásában. Nem tudtam milyen a svéd humor, de örülök hogy megismerhettem.
Sz. Tímea véleménye:
Idén az egyik kedvenc könyvem :) Két történet is van benne, egy százéves ember jelene, és múltja. Igazi svéd humor, erre mást nem lehet írni. Egy kicsit Forrest Gump, egy kicsit Gyalog galopp... A főszereplő történelmi eseményekben való részvétele pedig eszméletlen ötlet :D
Katics Orsolya véleménye:
A nagymamám ajánlotta a könyvet, hogy ezt olvassam el nyaralás alatt, betegre fogom magam röhögni rajta. Ezek után, kicsit félve kezdtem el olvasni, mert azért mégiscsak más a kettőnk humora, DE, tetszett a könyv. Bár, azt azért nem mondanám rá, hogy ez az év legviccesebbje, de szórakoztatónak mindenképpen szórakoztató. Néha egy kicsit hirtelen volt a váltás a múlt és a jelen történéseiben, a vége felé néha már el kellett gondolkoznom, hogy ki kicsoda is volt? De hát száz év alatt egy kevésbé szerencsés ember is sok embert ismerne meg, nemhogy Allan! Nem hiszem, hogy újra el fogom olvasni, bár kétségkívül felüdülés volt a sok fantasy után ilyet olvasni. A legviccesebb/legabszurdabb jelenetek belevésődtek az emlékezetembe.
Csákics Krisztina véleménye:
A barátnőm ajánlotta a könyvet, hogy feltétlenül olvassam
el, nagyon vicces. Az eleje döcögősen indult, nem is nevettem sokat (hmm. egyáltalán nem), gondoltam is, milyen hűvös a svéd humor, azért olvastam már sírva-röhögőset mástól. A negyedétől azonban kezdett beindulni a történet, amihez sokat hozzátett a történelmi kalandrész, ezt kitűnően felépítette az író, nekem ez jobban tetszett, mint a kerettörténet, de bravúros megoldás volt a „milyen sztorit adjunk be a rendőrbírónak” rész, itt csúcsosodott ki az egész. Csak azt sajnálom, hogy bár többször emlegette, mégsem árulta el, miként is kell kecsketejből pálinkát készíteni. Nagy franc ez az Allan bácsi, az már biztos, amilyen mázlista, szerintem még most is él. smile hangulatjel 10/9 pont az eleje miatt. (01.12.)
Bognár Csilla véleménye:
Egy igazi svédcsavar ez a regény. Az év legviccesebb könyvének nem mondanám, de zseniális történet. Kalandregény egy százéves ember életéről, történelmi köretbe ágyazva, a mindent túlélő, emberről aki nem kedveli a politikát, de annál inkább a pálinkát. A szereplők jól kitalált figurák és ráadás egy hatalmas elefánt. Jó ha az ember más stílusú könyvet is elolvas nem kell leragadni. Számomra azért is volt ez a könyv igazi csemege.
Matuz Kata véleménye:
Az egyik legnagyobb kedvencem. Ebben a "vámpírrosszpasivérfarkasjajmegszelídítem-típusú" sablonos történetekkel teli világban végre egy vicces felüdülést jelentő könyv.
A sztori nem túlbonyolított, a szereplők szimpatikusak. Köszönöm!
Halász Melinda véleménye:
és tényleg vicces könyv.
Sok hülyeséget írtak össze, a sztori is elég abszurd, de poénos, szórakoztató könyv, melyben érdekesnek találtam meg a jelen és a múlt összemosását és találkozását is.
Székely Ágnes véleménye:
Jaaaj, ennyi hülyeséget egy rakáson, még emésztenem kell az olvasottakat. :-D Magát a sztorit kitalálni… Le a kalappal az író előtt! A történelmi események leírásai gyakran untattak, az összeverődött banda történetei viszont nagyon szórakoztattak. Ha nem is választanám az év legvicesebb könyvének, azért sokat nevettem a szereplőkön és az események alakulásán.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nagyon sokat nevettem rajta, a történet pörgött, mégis követhető maradt az utolsó betűig. Tetszett, hogy két szálon futott a történet, és az ahogy a végén összetalálkozott a múlt és a jelen. A karakterek szerethetőek, változatosak. Imádtam azt a szarkazmust, amivel az író ennyire komoly tudott maradni, ezeknek az abszurd helyzeteknek a leírásánál. Herbert volt a kedvenc karakterem, bármit csinált vicces volt. Ajánlom mindenkinek, de kell hozzá kis történelmi "alaptudás".
Pántlik-Horváth Viktória véleménye:
Igazán nagyon tetszett :) Annyira abszurd, sok jó poén van benne meg eleve általános derű lesz úrrá az emberen olvasás közben. Összességében megkedveltem az öregurat, de leginkább a politikához való semleges viszonya tetszett benne. Ajánlom mindenkinek!