ADATLAP
A szürke ötven árnyalata/A sötét ötven árnyalata/A szabadság ötven árnyalata
Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad....
Áman Réka véleménye:
nem azt kaptam, amit vártam… Az egész könyv Cristian uralkodó énjét egy bűnnek, egy hibának, egy rossz dolognak tűnteti fel, amin változtatnia kell. Az egész könyvnek ez az üzenete, és ez nagyon felhúzott. Persze Ana benne van pár játékban, de valjuk be, egyik sem az az igazi BDSM, Cristian végig úgy bánnik vele, mint egy hímes tojással, ezek inkább csak szexuális játékok egy kis vanilia szexhez… De mindegy, ezen még túl is lépnék, hiszen csak a szokásos recepthez nyúlt az írónő, mi szerint van egy elcseszett pasi, aki találkozik egy lánnyal, akit eleinte óva int saját magától, de végül nem képes ellenállni, majd elkezd megváltozni a lány miatt. A siker garantált, jelen esetben is ez történt.
Arany Zsuzsanna véleménye:
A trilógia kétségkívül egy lebilincselő történet, azonban nem a jó értelemben. Végig olvastam ugyan, de egyelőre nem vagyok benne biztos, hogy miért. Valószínűleg pusztán kíváncsiság volt bennem azzal kapcsolatban, hogyan lehet egy történetről három bőrt is lehúzni úgy, hogy ennyi emberből imádatot váltson ki. A történetet magyar fordításban olvastam, és megbotránkoztató volt a rengeteg szóismétlés, valamint az, hogy oldalakon keresztül ugyanazt írja a szerző. Jobban belegondolva ez azonban se nem a fordítónak, se nem a szerzőnek nem hibája, pusztán a magyar nyelvé, hiszen az angol nyelvben számos szó található meg erre a témára is, amelyet a magyar nyelv nem ismer, más szóval helyettesíti azt, így képtelenség átadni megfelelő fordításban. Eredeti nyelven lehet, hogy izgalmasabb, magyarul azonban pusztán megbotránkoztató.
Szabó Márta véleménye:
Az első rész jó volt, a többi az már nekem nem volt izgalmas, mert az tündérmesébe ment át. Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen szadista férfit úgy megfogjon a nő, hogy gyermeket vállaljanak. Az első részben különösen az a rész tetszett, amikor megbeszélte a férfi és a nő a szerződés feltételeit. Szerintem itt a nőben is megvolt a hajlam a kínzásra, megaláztatásra, mert ilyenbe normális ember nem megy bele!
Katics Orsolya véleménye:
Az első kötetet a filmelőzetesek hatására kezdtem el olvasni. Egy éjszaka alatt kivégeztem, nagyon tetszett. A másodikkal még az elsőnél is gyorsabban végeztem, ez volt a kedvenc. A harmadik viszont sokáig tartott- az már olyan semmilyen volt szerintem.
Nagyon sokan támadják ezt a sorozatot. Én mindenkinek azt mondom, hogy szeretem, mert ez igaz. Nem egy szépirodalmi mű, az tény (úgy ahogy az is, hogy az első rész végén már azon gondolkoztam, hogy ezt én mennyivel normálisabban meg tudtam volna írni). Az is igaz, hogy sok zavaró rész/tényező van benne, ami miatt sokaknak biztosan nem tetszik. (Ana belső istennőjétől a végére már falra tudtam volna mászni). Ennek ellenére én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet. Igaz, az sem mindegy, hogyan áll hozzá az ember..... (A film egyes jelenetein viszont sírva nevettem, annyira rosszak voltak....)
Kasza Dóra véleménye:
Azért választottam ebben a kategóriában az 50 árnyalat trilógiát, mert elég sokat foglalkoztak a könyvvel/filmmel mostanában, barátnőim többsége is olvasta, és azonkívül, hogy erotikus történet, semmit nem tudtam róla. Így hát gondoltam, nekem is el kell olvasnom.
Az első kötet nem nyerte el túlzottan a tetszésem. Ana elsőre engem nagyon emlékeztetett a Twilightos Bellára, emellett minden oldalon vagy elpirult, vagy belső istennőjével/tudatalattijával volt elfoglalva. Azért drukkoltam, hogy megjöjjön Christian esze, vagy összejöjjenek a legeslegvégére.
A második kötet tetszett nekem a legjobban. Itt nem csak a szerelmi/erotikus szál volt jelen, hanem emellett volt benn igazi feszültség, bonyodalom is. Leila és a Charlie Tangos balesetes rész miatt választom ezt a részt kedvencemnek a trilógiából. :)
A harmadik rész véleményem szerint kiszámítható volt, valahogy sejtettem, hogy hamar jön majd a Grey baba. Ezt a kötetet olvastam legtovább, mert nem kötötte le nagyon a figyelmemet.
Semperger Erika véleménye:
Az első kötetet sokak unszolására kezdtem el olvasni, de szerencsére nem okozott csalódást, sőt...amint befejeztem, kezdtem is a következő részt, és az is nagyon tetszett. Viszont a harmadik része már nekem kicsit sok volt, elnyújtott, és sok érdekes dolog nem történt benne, vártam, hogy vége legyen.
Berki Gabriella véleménye:
Nagyon vegyesek az érzelmeim a könyvekkel kapcsolatban.
Szerintem az első könyv nagyon fura volt. Mivel előtte soha nem olvastam ennyire erotikus könyvet kicsit sokkolt az írónő szókimondása, magyarázatai. Túl alapos volt. Az első részét viszonylag sokáig olvastam mert nem nagyon kötött le. Csak úgy unalomból vettem elő. Mivel nyitva maradt a történet ezért elolvastam a második részét.
Na az már jobban tetszett. Véleményem szerint ez a legjobb a 3 közül. Itt már egymásra találnak minden jó, minden szép, de azért ott van a bonyodalom is.
Volt benne izgalom és ez is nagyon megragadott.
A harmadik rész tele van eléggé váratlan fordulatokkal. Csak csodálkoztam az olvasása közben.
De összességébe véve nagyon jó könyvek voltak, elolvasnám őket többször is, pedig ez nem jellemző rám.
Miskolczi Marta véleménye:
AZ UTÓBBI IDŐBEN AZ EGYIK LEGNAGYOBB PORT KAVARÓ TÖRTÉNET. Nem véletlenül. A trilógia első kötetéből készült film indította el igazán a lavinát. Számos kritikát olvastam, hallottam. Sokan ítélkeznek könnyelműen, sokféleképpen megbélyegezték már. Nem véletlen az sem, hogy ekkora nyilvánosságot kapott. A kritikák egy része (véleményem szerint anélkül, hogy ismerné a történet folytatását) keményen elítéli a "beteg erotikát". Ők azok, akik feszületet mutatnak majd A sötét ötven árnyalatának és merő prüdériából a harmadik részhez (A szabadság ötven árnyalata) el sem jutnak.

(Megjegyzem: egyébként tuti, hogy ők is elolvassák mindhárom kötetet - és jól titkolják -, mert túl jó az első rész).

Pedig a harmadik kötet az, amelyik után én például kíváncsi volnék a folytatásra is.
Miért?
Kezdődik a történet egy a szó legnemesebb értelmében tiszta egyetemista leányzó és egy sikeres ifjú vállalkozó szerelmének kibontakozásával. Nagyon különböző a két világ - az életük és a lelkük. Mégis, vagy talán pont ezért, nem tudnak szabadulni egymás vonzásköréből. A feszültség minden lapon kézzel fogható. Aztán mégis...kettéválnak útjaik...ha kis időre is...Majd a második kötetben mindketten újabb démonokkal küzdenek, hol külön, hol együtt. Egyre közeledve egymáshoz újra. Az első két kötet (az ellendrukkerek véleménye - pornókönyv- ellenére) "mélypszichológia" a javából. Senki sem mondhatja el magáról, hogy olyan, mint a patyolat. Nem fekete és fehér minden, hanem szürke is ...Ha a lelkünk mélyére nézünk, sok mindenkit foglalkoztató kérdést feszeget az írónő. A második kötet végére már majdnem megnyugszunk, talán végre minden helyére kerül a főszereplők kapcsolatában, ám az utolsó oldalak újabb veszélyt sejtetnek, ami a harmadik kötet vezérfo