ADATLAP
A szűz özvegy
Egy lány története ez, aki vérzivataros időkben vált nagykorúvá miközben titkon olyan férfiba volt szerelmes, aki az ellentáborhoz tartozott. 1462: A Rózsák Háborúja kettéosztja az országot, mialatt a York és a Lancaster ház élet-halál küzdelembe bocsátkozik Anglia trónjáért. A vér és árulás eme időszakában Anne Neville, Warwick nagy hatalmú earljének lánya beleszeret Richardba, Gloucester becsvágyó, büszke hercegébe, IV. Edward király testvéröccsébe. A York-dinasztia uralkodóját a királycsináló Warwick segítette a trónra. Hálából eljegyezheti lányát Richarddal, ez a politikai-hatalmi szövetség valamennyi érintett fél érdekét szolgálja. A király változékony kegye és az earl féktelen hatalomvágya azonban fordít a család sorsán; földönfutó árulóként francia földre menekülnek. Az apa Lajos király udvarában koncként veti oda Anne-t saját érdekeinek, így a lány új jegyese immár Lancasteri Edward. Anyósjelöltje Anjou Margit, a félreállított VI. Henrik király szintén száműzött felesége. Margit vérfertőző viszonyt folytat a kamaszkorból alig kinőtt, éretlen lelkű, szadista fiával, s féltékenységében agyongyötri hősnőnket. Így marad előbb szűzen, majd miután a vérontás ismét angol földön tombol, és Edward herceg odavész egy csatában, özvegyen. A talpraesett, gerinces Anne újabb játszmák középpontjába kerül, a tét ezúttal a rá váró örökség megszerzése, legfőbb ellensége pedig tulajdon nővére és a III. Richárdból ismerős Clarence herceg. Olyan kor ez, amikor semmi sem szent, amikor mindent az érdek mozgat. Van-e esélye szép és öntudatos hősnőnknek egy ilyen világban a boldogságra és épp Richard, a későbbi III. Richárd oldalán?...
Klokk Vanessza véleménye:
Egyetlen oka volt, hogy belemélyedtem, az pedig a címe. Ugyan, hogy lehet valaki szűz és özvegy is? A megoldás teljesen kielégítette a kíváncsiságomat.
Amúgy. megfigyeltük már, hogy akiket Anne-nek hívnak egy klasszikusabb történetben, azokra valami reménytelen sors vár? Ez a könyv is sikeresen alátámasztotta az "Anne szabályomat", a sok letalpalt kemény év után, a megaláztatás és a veszteségek után kíváncsian vártuk lenyúl e érte a boldogság aranyló kardja. Egyszeri olvasásra remek volt, de nem hagyott nagy nyomot bennem.
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
Anyósomnak vettük karácsonyra, így amikor a kategóriákat nézegettem, egyből eszembe jutott, hogy itt a könyv a polcon.

A történet röviden: Anglia a XV. században, dúl a háború az angolok és a franciák között, és a király halála után kitör a harc a koronáért is, a York- és Lancester-párti nagyurak között. A csatározásokba keveredik Lady Anne is, akit apja a hatalomhoz jutás érdekében feleségül kínál egy olyan férfinak, akibe a lány gyermekkora óta szerelmes, de a változó politikai fordulatok miatt mégis egy olyan férfi felesége lesz, aki nem szereti, s aki sosem teszi asszonnyá.

Véleményem: Annak is tetszeni fog, aki nem szereti annyira a történelmi könyveket. Az írónő alaposan és érthetően írja le a családi kapcsolatokat, megértjük a bonyolult örökösödési helyzeteket, s ami a legfontosabb, az is teljesen világos, hogy kit milyen érzelmek mozgatnak. Talán ez a regény leginkább kiemelendő része: az érzelmek gazdag leírása. Nagyon tetszett, hogy Lady Anne szemszögéből olvashattuk az egészet, végig izgultam, hogy vajon a sok hányattatott év után feleségül mehet-e szerelméhez. Ugyanakkor elborzasztó volt, hogy annak idején tényleg így történtek a házasítások, fiatal lányokat odaadtak öreg emberekhez, politikai csatározásokban az apák kiárusították lányaikat, testvérek ölték meg egymást.

Nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek.
5/5