ADATLAP
A szilmarilok
A Gyűrűk Urá-nak rajongói most megismerkedhetnek az előtörténettel – ám akik amazt még nem olvasták (vannak-e egyáltalán ilyenek?), azok is kellemes, gyönyörű mesét vehetnek a kezükbe.
Kötetünk első és második része ("Ainulindale" és "Valaquenta") a tolkieni rege őskoráról, a világ teremtéséről és az istenekről szól. A három szilmaril Fëanor, a tünde kovács műve, bennük fénylik Valinor, az istenek hazája két sugárzó fájának világa. Morgoth, a Sötét Úr azonban elragadja őket, és ezzel kitör a háborúság közte és a tündék között. Egy szilmarilt sikerül visszaszerezni a szerelem hatalma által – s végül, az utolsó csata után, melyet az istenek oldalán vív tünde és ember a sötétség erői ellen, mindhárom szilmaril a helyére kerül: egyből csillag lesz az űrben, egy a tengerbe hull, egy a tűzbe.
A kötet harmadik része, az „Akallabêth” pedig a másodkor története, Númenor tündökléséé és bukásáé.
A szilmarilok tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A Gyűrűk Urá-ban, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni....
Rentka László véleménye:
A szilmarilok J. R. R. Tolkien univerzumának tulajdonképpeni "Bibliája", az író is mint munkásságának "alapművére" tekintett . Megismerhetjük e páratlan világ teremtését, majd a színekben pompázó, istenekkel és hősökkel teli mítosz az idők és korok előrehaladtával egyre komorabbá és "emberibbé", szinte tapinthatóvá válik. Gyerekként olvasva igazán nehezemre esett átlátni ezt a sajnálatos módon befejezetlen-csiszolatlan könyvet, viszont most újraolvasva rengeteg új rétege tárult fel előttem - különösen Númenor romlásának ószövetségi párhuzamát volt nagyszerű újonnan felfedeznem -, s talán később elővéve ismét meg tud lepni Tolkien varázslatos meséivel és titkaival, melyeket csak neki súgtak meg a letűnt korok szellemei és árnyai.
Kiss Réka véleménye:
Az Őstörténet, a világ keletkezése, a valák, a jó és a gonosz.... mindezekről számos forrásból hallottam már ezt-azt. De magam elolvasni és ráébredni a mélyen rejlő titkokra... elbűvölt az a számtalan világ, amelyeket nem is tudtam szemmel követni, úgy változtak, mégis mind itt vannak most már velem. És tudom, honnan származik a gonosz és miért olyanok a fajok közötti kapcsolatok amilyenek. Örülök, hogy nem hallgattam azokra, akik egyszerű dokumentációnak, lexikonnak nevezték és elolvastam ezeket a történeteket.
H. Kitti véleménye:
Nagy kedvencem a trilógia film változata, ezért nem akartam elolvasni, mert tudtam, akkór csalódnék a filmekben. Aztán megkaptam A szilmarilokat. Kétszer kezdtem neki és másodjára is nagyon nehézkesen ment, még most se nagyon vagyok képbe hogy ki kicsoda, kivel mi, hol történt. De annyira megtetszett, hogy kedvet kaptam A gyűrűk ura könyvek elolvasásának is.
Nagyszerű történet, egy csodálatos világot teremtett az író, minden elismerésem az övé.
Agócs Mónika véleménye:
Iszonyatosan nehèz olvasmány. Akinek A gyűrűk ura bonyolultnak tűnt, az jobb, ha bele se kezd, mert kèt perc után összezavarodik. Azt hiszem át kell majd mèg rágnom rajta magam párszor, hogy teljesen felfogjam, mert ìgy elsőre iszonyatosan tömèny volt. Tolkien lenyűgöző világot teremtett, hihetetlen, ahogy minden èrtelmet nyer, A gyűrűk urában ès a Hobbitban leìrt esemènyek tökèletes, minden apró rèszletre kiterjedő előzmènye.
Ligeti Zsuzsa véleménye:
Jó ideje tologattam magam előtt ezt a könyvet. A hobbit és a Gyűrűk ura után mást vártam. Az első néhány oldal után félre tettem, azóta várt a polcon, hogy elolvassam. most végre belevetettem magam. Az óidők, a másodkor sok történetét olvashattam, amire a Gyűrűk urában utalást találtam. Nem összefüggő történetek, úgy hogy jól olvasható. nem is egyszerre olvastam el, hanem szemezgettem, vissza-vissza tértem. Az író teljes mitológiát alkotott, amelyben teljes biztonsággal mozgott.
Ligeti Zsuzsa véleménye:
Jó ideje tologattam magam előtt ezt a könyvet. A hobbit és a Gyűrűk ura után mást vártam. Az első néhány oldal után félre tettem, azóta várt a polcon, hogy elolvassam. most végre belevetettem magam. Az óidők, a másodkor sok történetét olvashattam, amire a Gyűrűk urában utalást találtam. Nem összefüggő történetek, úgy hogy jól olvasható. nem is egyszerre olvastam el, hanem szemezgettem, vissza-vissza tértem. Az író teljes mitológiát alkotott, amelyben teljes biztonsággal mozgott.
Albert Anna véleménye:
Na ez tényleg nem egy egyszerű könyv, de végig" szenvedtem", olyan dokumentum regény típus amit én nem szeretek. Túl sok információ, túl sok szereplő, feldolgozhatatlan. Egy kicsit szétszórt, néhol vontatott, úgy gondolom hogy, Tolkien nem így adta volna ki, de ezt a rengeteg információt, még így is jól csokorba szedte a fia. Az ötlet hogy hogyan hozták létre ezt a világot, dalból, véletlenekből, és hogy ez is mind mindenhol máshol sötétség nélkül nem kiegyensúlyozott nagyon jó.
Szűcs Erzsébet véleménye:
Nehéz, de csodás könyv.
Volt olyan, amikor nem tudtam követni, és volt olyan, amikor nem tudtam letenni.
Ott van a többi Tolkien-könyv mellett a polcon.
Vannak kedves részek, amelyeket többször elovasok, é sújra ott érzem magam abban a csodavilágban.
Az ilyen könyvek megírására születni kell, és örülök, hogy Tolkien megtehette ezt, hogy megírta.
Bakonyi Zsófia véleménye:
Mit ne mondjak nem volt egy egyszerű olvasmány. Szerintem ez az a könyv, amit akárhányszor olvasol, mindig találsz benne valami újat. Így első olvasásra rengeteg információt közölt le. Rengeteg a hely- és személynév, ami engem megzavart még az elején, de a közepe felé már nagyjából tudtam ki kicsoda kivel van. Nagyon hosszan vezeti le, hogy ki merre jár, amit segít a könyvben lévő két térkép. Hát összességében nem ez volt a legkönnyebb olvasmány ennek ellenére egy hihetetlen világot ír le. Én például személy szerint nem hittem volna, hogy a tündék egymást ölték. Vagy, hogy dalból születtek és a világ is. Meg, hogy a törpék nem voltak betervezve őket csak úgy teremtették, mert már nem bírták kivárni a tündék érkezését a valák. A háborúk nincsenek benne kirészletezve, de ez nem baj, mert az egész mű érezteti, hogy ez nem erről szól. Hihetetlen jó könyv, de nem könnyű olvasni.
Szerletics Róbert véleménye:
A Gyűrűk Ura előzményeit tartalmazza a mű a világ teremtésétől egészen a tündék elhajózásáig. Sajnos Tolkiennek, bár egész életében dolgozott rajta, nem sikerült összefüggő egésszé formálnia A szilmarilokat, így a fia állította össze az elbeszélésfüzéreket nagyjából folyamatos történetté. Nehezen olvasható, mert az Ainulindale és a Valaquenta, valamint az Akkalabeth is szinte leírás szintjén mesél, míg például Turin Turambar története akár önálló műként is megállná a helyét. A tündék reménytelen háborúja Morgoth ellen tele van heroikus részekkel, főleg amikor Fingolfin kiáll párviadalra a sötét vala ellen. Hiszen Melkornak Szauron, a Gyűrűk Ura főgonosza csak szolgája volt, és a világ egyik teremtő erője, aki ellen eleve bukásra van ítélve minden küzdelem...
Horváth Robertina véleménye:
Másodszorra olvastam ezt a könyvet, az a "teremtéstörténet" amit Tolkien alkotott gyönyörű
Tóth-Kovács Nikolett véleménye:
Izgalmas. Ajánlom mindenkinek, akinek tetszett A gyűrűk ura, és nem retten meg a Tolkien-féle tünde-családfától.