ADATLAP
A szivárvány tövében
Regény a holnapról - már ma!

San Diego, Kalifornia, 2025.
Robert Gu, egykor világhírű költő volt. Aztán az Alzheimer-kór elvett tőle mindent. Most egy úttörő orvosi kezelésnek köszönhetően újrakezdheti életét, de a világ nagyot változott körülötte. A mindenütt jelenlévő wi-finek, az okosruháknak és okos-kontaktlencséknek hála a valós és a digitális világ közötti határ fokozatosan elmosódik. Az új technológiák azonban, ahogy a történelem folyamán mindig is, egyaránt használhatók jóra és rosszra.
Robert hamarosan egy világméretű összeesküvés középpontjában találja magát, amely a régi világ teljes eltörlését tűzte ki célul - legyen szó papír alapú könyvekről, vagy akár továbbfejlődésre képtelen, elöregedett emberekről!

Vernor Vinge a technológiai szingularitás mai elméletének egyik megalkotója, de elsősorban kitűnő író. Hugo-díjas regénye a megjelenése óta eltelt három év során az SF instant klasszikusává vált, ami nem is csoda, hiszen a ma legégetőbb kérdéseire keresi a megoldást, alig fél lábbal a jövőben.

"Hűen a William Gibson és Neal Stephenson által teremtett hagyományokhoz, Vernor Vinge épp most állította fejtetőre a jövőt."
- Charles Stross
"Senki sem látja előre olyan tisztán a jövőnket, mint Vernor Vinge. Merüljenek el új regényében, és káprázatos új lehetőségekkel szembesülnek. Micsoda fantasztikus könyv!"
- David Brin
"A szivárvány tövében egyszerre kémregény, a felnőtté válás története és a mai tudományos világ karikatúrája. Vinge jól ismeri a modern technológiákat, és külön öröm, hogy a holnap csodáit humorral tálalja." - Denver Post
"Vernor Vinge a komputerkorszak Aldous Huxleyja."
- Wired.com...
Ritter Márta véleménye:
A regény a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol semmi sem ismerős. Kalauzunk ebben az új világban egy Alzheimer-kórból kigyógyult költő, aki semmit sem értve csetlik-botlik. Régi tudása mit sem ér, régi kapcsolatai elvesztek. A történet végére ő úgy ahogy megtalálja önmagát és a helyét, én azonban ugyanolyan tanácstalan maradtam, mint a történet kezdetén. Nagyon sok szál elvarratlan marad, a legtöbb kérdésre nem kapunk választ.