ADATLAP
A tökéletes ebéd - Bevezetés a molekuláris gasztronómiába
A "molekuláris gasztronómia" meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és arról, hogy módszeresen gondolkodunk a felhasznált anyagokról és a főzés technikájáról – vallja Hervé This, az új szemléletű konyhaművészet megálmodója. A tökéletes ebéd egy ötfogásos, viszonylag egyszerű ételekből álló menü elkészítésén vezet minket keresztül, közben pedig számtalan apró trükköt ismerhetünk meg, amelyek révén nemcsak egy báránysült, hanem akár egy szimpla főtt tojás is sokkal finomabb lesz.
This sorra dönti meg a főzés dogmáit: érdeklődve elemzi a nemzedéken át örökölt, sosem vitatott konyhai kifogásokat, s rávilágít, hogy a megszokott, hétköznapi módszerek gyakran teljesen értelmetlenek. Összegyűjti, módszeresen elemzi és gyakran megcáfolja e hiedelmeket – közben pedig főz, csak éppen másképp, s erről jókedvűen és jóízűen beszél....
Berlinger Natasa véleménye:
Tökéletes ebédet biztosan nem fogok készíteni, de sok érdekes dolgot megtudtam a könyvből. A molekuláris gasztronómiáról az "Én, a séf" című film jutott az eszembe: kémcsövek és lombikok, titokzatos, színes füstfelhő. Bizonyos szempontból ez nem is áll messze a valóságtól (már amennyire meg tudom ítélni), mert a szerző vegyész, és a főzést mint tudományos folyamatot tanulmányozza. Végül is a főzés-sütés fizika és kémia. Meg művészet. Ez eddig így nem tudatosult bennem, pedig van olyan szavunk, hogy konyhaművészet. Mégsem gondoltam úgy a szakácsokra, mint művészekre - ami nyilván csak kevesekre igaz.

A könyvben egy menü fogásain megy végig, azokon keresztül mutat be és magyaráz el kémiai-fizikai folyamatokat. Kiderül, hogy rengeteg főzési praktikát gyűjtenek össze, ezeket tesztelik, és jó néhány eredményt megoszt velünk. Például hogyan főzzünk kemény tojást vagy hogyan készítsünk majonézt - kiderül, hogy nem is olyan egyszerű és egyértelmű. Közben ez egy interjúkötet is, mesél a hivatásáról, a molekuláris gasztronómia történetéről. Mindezt élvezetes stílusban.