ADATLAP
A teljes Maus
A mai amerikai valóságnak elengedhetetlen kelléke a képregény. És már ennek a műfajnak is vannak klasszikusai. Az egyiket épp a kezében tartja az olvasó. Art Spiegelman „nagyja” a képregénynek, a Mausszal Pulitzer-díjat is nyert, nem véletlenül. Komoly bátorságra és nagy tehetségre volt szükség ahhoz, hogy valaki Auschwitz borzalmait képregényre vigye, ráadásul úgy, hogy nemhogy nem sért kegyeletet, de még örök emléket is állít holtaknak és túlélőknek, mely utóbbiak sok bosszantó, elviselhetetlennek érzett tulajdonsága, lelki torzulása a tények ismeretében egyszeriben kedves, bocsánatos rigolyává szelídül.
Art Spiegelman a New Yorker munkatársa, az avantgárd Raw magazin alapító tagja. Rajzait és metszeteit múzeumokban és galériákban állították ki Amerika szerte és külföldön egyaránt. A művész New Yorkban él....
Stubán Éva véleménye:
Megrázó, személyes, önmagára reflektáló mű. Nagyon tetszett, hogy Spiegelman magának a regénynek a születési körülményeit, az első rész megjelenés utáni visszhangot is bemutatta a művében.
Vladek ellenszenves természete is kiváló alapanyag, hiszen ez a adja meg a történet realitását, illetve ez garantálja, hogy a történet nem fullad se giccsbe, se pátoszba. Ahogy a képregény egyik karaktere (szintén túlélő) elmondja, nem a legjobbak élték túl a haláltáborokat. Az ötödik pecsét című regény idéződött fel bennem a képregény olvasása során, különösen amit a fasiszta katonai vezető mond az emberek megtöréséről: be kell mocskolni önmagukat a túlélés érdekében, így elveszítik az erkölcsi fölényüket a kínzóikkal szemben. Vladek is ebbe az ördögi csapdába esik, túlél mindent, miközben kénytelen olyan dolgoknak a részesévé válni, amikhez normális esetben nem lenne semmi köze, majd egész életében próbálja egyszerre feldolgozni és elfelejteni a múltját, ami természetesen ebben a formában képtelenség.
Marton Eszter véleménye:
nagyon érdekes volt az egerek-macskák párharcán át megismerkedni újra a Holokauszttal. Bár teszem hozzá Vladek egyáltalán nem szimpatikus figura, de lehet, hogy pont ezek a tulajdonságok kellettek hozzá, hogy túléljen.
Talán érdemes lenne iskolában is olvastatni ezt a gyerekekkel, hiszen így képregényes formában minden kicsit fogyaszthatóbb.
Rógán Edina Anna véleménye:
Eddig a holokauszt-történeteket inkább csak filmben ismertem meg, könyvben -pláne képregényben- eddig még nem volt szerencsém hozzájuk. Mindenesetre érdekes kötet volt, a rajzok is meglepően jók voltak, kicsit közelebb hozzák az olvasó képzeletéhez a történetet. Ami persze így is elég szörnyű. Hamar elolvasható, bár a feldolgozáshoz egy kicsit több idő szükségeltetik. Nem bántam meg, hogy elolvastam, bár továbbra sem vagyok képregényrajongó. :)