ADATLAP
A templomosok titka
Csodálták és gyűlölték őket. Túlerővel verekedtek és gyáva számítók voltak. Szegénységben éltek, akár a koldusok, még köntösüket sem mondhatták magukénak, ugyanakkor a középkori Európa uzsorásai és mérhetetlen birtokok urai. Talán ezerötszázan lehettek Palesztinában; többségük már Ázsiában született, arcukat barnára cserzette a nap. Más ezrek viszont sohasem forgattak kardot, hanem paraszti életet éltek Aragóniában, Angliában vagy a Dráva mentén. Iszonyú vádakat emelt velük szemben egy szép arcú, de márványszínű király, Szent Lajos unokája, olyan vádakat, amelyektől az utókor is borzad. Csaknem bizonyos, hogy mégis ártatlanok voltak, s a titokzatos női arc vagy macskafej, amellyel titkon társalogtak, nem volt egyéb, mint …De ez már a templomosok titka....
Nagy Kornélia véleménye:
Olvasmányos stílusban megírt könyv. A lovagrend történetéről azóta is ez a kedvencem. Mindenkinek ajánlom, aki még csak ismerkedik a témával, mert első olvasmánynak ez a legjobb. Időben és térben is nagy távot jár be, hisz feldolgozza a rend történetét elejétől a végéig, és Franciaországtól a Szentföldig.
véleménye:
Érdekes könyv volt a templomosokról. Bemutatta a rend megalakulásának, tündöklésének és bukásának politikai, vallási és gazdasági hátterét. A szerző a könyvben nagyon objektíven mutatja be a templomosok világát, és szerencsére hiányzik a róluk szóló történetekre általában jellemző, túlmisztifikált ábrázolás.