ADATLAP
A titkos történet
Öten voltak – négy fiú meg egy lány. Két fiú szemüveget viselt, a harmadik albínó volt, az ikrek pedig, a fiú meg a lány, akár két flamand angyal. Megközelíthetetlen, titokzatos csoport a kis vermonti egyetemen. Már amit tanultak: az ógörög, az is a kiválasztottság légkörével vonta be őket. Ebbe az arisztokratikus társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia: a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a csoport titkos történetét. A különös ifjak megszállott professzoruk vezetésével nemcsak tanulják, hanem át is élik a hajdani kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat, hol az isten vért követel… Történhet-e bűn? Baleset? Áldozat? Hogyan lesz bűnhődés az árulóra kirótt büntetésből? Hogyan folyik egymásba elfojtott és megélt szerelem, szabadság és lelkifurdalás, álom és valóság, élet és halál? Donna Tartt könyve bűnügyi regény, a lélek rezdüléseit boncolgató finom olvasmány, mulattató és szívbe markoló. ...
Etyus véleménye:
Nagyon érdekes könyv volt, teljesen más, mint amilyet elképzeltem.
Az eleje nehezen indult be, már szinte unalmas volt a sok filozófiai téma, de aztán hirtelen ez elmaradt és a történések és érzelmek kerültek előtérbe.
Nagyon tetszett, hogy E/1-ben mesélődik el a történet, néhol azonban kíváncsi lettem volna a többi szereplő belső gondolataira és véleményére. Jó lett volna látni a történetet a többiek szemszögéből is és nem csak Richardéból.
A karakterek remekül fel lettek építve. Tulajdonképpen nem egy fordulatokban gazdag és izgalmas történet, de mégis valahogy letehetetlen volt számomra. A végére vártam valami nagyobb lezárást, ami sajnos nem jött el, de így is megérte elolvasni!
Alig várom, hogy az írónő legújabb könyvét is olvassam.
R Gabriella véleménye:
Nagyon sokat gondolkodtam, hogy mit tudnék írni egy több, mint 5 millió példányban elkelt könyvről, ami elvileg világhírűvé tette az írónőt. Ez alapján azt kell hinnem, hogy az ízlésem jelentősen eltér az átlagtól. Számomra nagyon vontatott volt az egész könyv. Volt, hogy több tucat oldalon keresztül nem történt semmi. Nem volt csattanó, vagy mély gondolat. Öt kamasz, akiket egy felnőtt kiválasztottként kezel, meggondolatlanok, ölnek, majd küzdenek a lelkiismeretükkel. Sajnos nem tetszett.

Feraji Anikó véleménye:
Nagyon érdekes volt olvasni ezt a könyvet, főleg, hogy úgy beharangozták, hogy milyen izgalmas meg lélegzetelállító. Nos inkább érdekesnek mondanám. Nem volt izgalmas mert mindent tudtunk már az elején. Kriminek nem jó, de jellemábrázolásnak viszont nagyon is jó. A szereplők határozottan érdekesek voltak és az a folyamat ahogy felmentették saját magukat minden borzalmas cselekedetük súlya és felelőssége alól, küszködve ki az alkoholba ki önmagába menekülve próbálja feldolgozni a történteket. Miközben egyértelműen megszenvedték amit elkövettek mégis, a tovább lépés a tovább élés ezzel a teherrel mindenkiben másképp csapódik le. Ez tetszett ahogy az írónő megfogta a különböző jellemeket és ahogy bemutatta miként sodródtak mindannyian az újabb katasztrófa felé, mert saját tetteikért nem vállaltak felelősséget. Valójában a lelkük mélyén nem tudtak megbirkózni a lelki ismeretfurdalással az önváddal és egyikük sem tudott normális felnőtté válni.
albert dóri véleménye:
Teljesen mást vártam ettől a könyvtől, egy könnyed kikapcsolódást, de valami egészen mást kaptam. Iszonyat nagy pozitív csalódás volt, zseniális könyv, lehetetlenül letehetetlen :)
Nagyon örülök, hogy belebotlottam, egyik legjobb könyv mű volt, amit a kihívás során olvastam.
Oravecz Ivett véleménye:
Ismét kicsit más történetre számítottam a rövid leírás alapján. A könyv eleje titokzatos és izgalmas, a közepe kicsit unalmas és nem tudtam elképzelni mit lehet még ebből kihozni, de sikerült megtekerni a történetet. A karakterek nagyon jól felépítettek, nagyon jól megjeleníti a megbánást.
W. Dóra véleménye:
Nagyon erős atmoszférát teremtett az írónő – a szereplőkkel együtt lélegzünk, Richard a Hampdenben töltött első évét nagyon részletesen elmeséli – ez az év, ezek az emberek nagyon fontos hatást gyakoroltak az életére. Igazi belemerülős könyv, néha éreztem miután letettem a könyvet, mintha valami álomból ébrednék. A szereplők jól kidolgozottak, a cselekmény csavaros, folyton izgalomban tart, annak ellenére, hogy már a könyv elején ismerjük ki az áldozat. Remekül írta meg a könyvet, és fejtette vissza az idáig vezető eseményeket. Összetett regény: van benne egy kis filozófia, ógörög (amit pár óra erejéig én is tanultam az egyetemen :D), krimiszál, lélektani történet – egy sötét, nyomasztó, lebilincselő regénnyé gyúrva. Nem véletlenül került fel az 1001 könyv listára, kedvenc lett!
Németh Enikő véleménye:
WOW! Már néhány órája letettem a könyvet, de még mindig úgy érzem, hogy ez a három betű az, ami legjobban ki tudja fejezni az érzéseimet a könyvvel kapcsolatban. Már vagy egy éve sóvárogtam a könyv után, több külföldi barátomtól is hallottam, milyen jó a könyv, de mivel nem olyan régóta kapható csak újra a könyv a boltokban, csak most sikerült a kezeim közé kaparintanom. Ezzel pedig az is járt, hogy eléggé magamra sikerült felraknom az elvárásokat. (Minél többet hallottam, hogy jó, annál inkább ment az a mérce feljebb)
A könyvet egyébként úgy kezdtem el, hogy néhány idézeten meg egy adag grafikán kívül, amit tumblrön láttam, nem sokat tudtam magáról a sztoriról. (Ami egyébként elég vicces, visszagondolva arra, hogy a barátaim mennyit is beszéltek róla előttem.) És szerintem ez pontosan így is volt jól.
Csak szuperlatívokban tudok beszélni a könyvről, egy hihetetlenül kidolgozott, összerakott történet, érdekes (emellett velejéig romlott) karakterekkel és olyan eseményekkel, amiket élvezet volt olvasni. Nem szeretnék nagyon spoilerezni, bár nem tudom, hogy az, amit a prológus első bekezdésében leírnak, mennyire számít spoilernek.
A történet lényegében egy gyilkosságot mutat be, hogy hogyan jutnak el odáig a karakterek, és hogy milyen következményei is vannak ennek a döntésnek, de egy olyan újszerű, élvezhető és igazán remek módon, hogy bárkinek csak ajánlani tudom a történet olvasását, bár azt hozzá kell tennem, hogy szerintem ez az a megosztó könyvek közé tartozik, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy nagyon utál.