ADATLAP
A város és a csillagok
A ​​történelem tele van nagyszerű városokkal, de Diasparhoz egy sem fogható. Évmilliók óta zárkózik védelmező kupolája mögé, hogy elszigetelje magát a széthulló külvilág veszélyeitől. Valamikor olyan hatalommal rendelkezett, ami előtt még a csillagok is meghódoltak, de aztán − a legendák szerint − a bolygón kívülről érkező támadók visszaűzték az emberiség utolsó maradékát a város biztonságot nyújtó falai közé.
Diaspar lakói örök életűek, de a halhatatlanságért nagy árat fizettek: sosem hagyhatják el tökéletesen szervezett, minden kényelemmel ellátott otthonukat.
Ebbe a változatlanságba dermedt világba születik bele Alvin, a Kiválasztott, aki merőben más vágyakkal rendelkezik, mint a többi ember. Ő meg akarja tudni, mi van a város falain kívül. Mivel erre senkitől, még a Központi Komputertől sem kap választ, maga indul el rejtett föld alatti folyosókon, hogy utánajárjon a legendáknak, és megfejtse Diaspar elzárkózásának igazi titkát.
A Clarke legjobb műveit csokorba gyűjtő sorozatunk második darabja örök érvényű, filozofikus mese az SF hőskorából, tele hihetetlen kalandokkal és technikai csodákkal. Az új kiadást mintegy keretbe foglalja a szerző magyarul először olvasható előszava, valamint a neves ausztrál írónak, Damien Brodericknek külön a mi kötetünk számára készített utószava.
„Clarke legtökéletesebb műve.”
− The Encyclopedia of Science Fiction ...
Kuli Anna véleménye:
Clarke egy kicsit mindig megrémít, mielőtt belekezdenék egy-egy könyvébe. Nem tudom miért, ez valami rossz beidegződés vele, talán túl sokáig kerülgettem a polcokon, és kialakult róla valami véleményem anélkül, hogy igazán ismerném. Ezért van az, hogy először mindig csak lassan hangodok rá a sztorira, és csak a közepe feé hagyom igazán, hogy elsodorjon. Pedig már nem ez volt az első könyv, amit tőle olvastam, és az eddigiek is elég jók voltak, de még mindig bennem van ez a "rettegés". Most is így volt egyébként, de átküzdöttem magam és élveztem. Izgalmas volt, igazán szólt valamiről és megérte. De most egy évre beteltem vele, lehet :D