ADATLAP
AZ
Heten voltak, gyerekek - mind a heten a másság számkivetettjei: Bill, a bandavezér, mert dadogott; Ben, akit kövérsége miatt csúfoltak; Richie, aki mindig előbb jártatta a száját, és csak azután gondolkodott; Stan, akit zsidósága miatt közösítettek ki a többiek; Mike, akit a bőre színe miatt; Eddie, aki félt, szorongott, és persze súlyos asztmás volt, és végül az egyetlen lány, Beverly, aki csak szegény volt, rossz ruhákban járt, és akit az apja ütött-vert, testileg-lelkileg terrorizált. Ők jöttek össze, kötöttek életre-halálra szóló barátságot és vérszövetséget, ami oly nagy erőt adott nekik, hogy még a város életét pokollá tevő, huszonhét évenként feltámadó, gyermekekkel táplálkozó, ezerarcú szörnnyel is szembe mertek szállni odalenn, a város alatti kiismerhetetlen csatornarendszer labirintusában. Meg is sebesítik Az-t, majd felnőttként, drámaian megfogyatkozva újból visszatérnek, hogy gyermekkorukban tett fogadalmukat megtartsák, s ha lehet, egyszer s mindenkorra végezzenek vele - hogy a megmaradt és az eljövendő gyerekeket soha, de soha ne tarthassa többé rettegésben Az....
Kapitány Zita véleménye:
Sokkal ijesztobb tortenetre szamitottam. Inkabb mondanam szepirodalomnak, mint horror regenynek. Volt amikor teljesen magaba szivott, izgalmas volt, de sokszor ereztem ugy, hogy unom, es csak azert olvasom, hogy legyen mar vege....Kicsit csalodtam, mert King nagy kedvenc.
Müller Judit véleménye:
Ijesztő történet barátságról, összetartozásról, kitartásról, a gyermekkor démonairól Kingtől megszokott zseniális stílusban. Nem szeretem a horrort, de Kingtől még azt is szívesen veszem, mert szerintem művészi szintre emeli.
Ható Fanni véleménye:
Nyee... Semmit nem vártam tőle, nem vagyok egy nagy Stephen King rajongó, alapvetően nem szeretem sem a ponyvát sem az ijesztő dolgokat. Csak a kihívás kedvéért olvastam el, nem hagyott maradandó nyomot.
Mayer Klaudia véleménye:
Egy gonosz, nagyon gonosz városról szól, amiben a gonoszságnak sikerült is megtelepednie, ami huszonhét évenkénti gyerekgyilkosságokkal jár. Köztük van az egyik főszereplő kistestvére is. A gyerekek szembeszálltak vele, de megölni nem tudták és vissza kellett jönniük, amikor Az is újragyilkolt. Jó volt nagyon, sokszor halálra izgultam magam, de a vége elég fura lett. Talán ez a szörnyes dolog annyira nem jön össze az írónak. De azért nem volt rossz.
Elek Henriette véleménye:
Blaze egy alapvetően jóindulatú, barátságos melák, akinek nem sok sütnivalója van. Befolyásolható, könnyű belevinni a rosszba. Testi adottságainál fogva nála egy kis pofon is lehet végzetes. Nem akar ő semmi mást, csak tartozni valahova. Sajnos nincs szerencséje. Az apjának köszönheti, hogy csaknem meghalt és retardált lett. Aki képes lenne szeretni és megfelelő környezetet biztosítani a számára, meghal, mielőtt még magához vehetné. Senki nem közeledik felé úgy, hogy az a jó irányba vigye. A rossz oldalon viszont sokan örülnek, hogy kihasználhatják. Csoda hát, hogy így végzi? Persze, hogy nem. A baj az, hogy ez egy regény, de a valóságban is megtörténnek ezek a dolgok nap, mint nap. Emberek kallódnak el, válnak rosszá, más emberek miatt... a szeretethiány, a törődés hiánya miatt. Blaze-t sajnáltam, egy kicsit szurkoltam neki... bár a gyerekemet nem bíztam volna rá. A valóságban legtöbbször el sem jutunk odáig, hogy az okokat keressük, mert ha valakit kirabolnak, megerőszakolnak, megölnek... nem vigasztalja a tudat, hogy az elkövető valamikor maga is áldozat volt. Súlyos gondolatokat vetett fel bennem ez a regény. De tetszett!
Janitor István véleménye:
Szerintem King egyik mesterműve ez a könyv. Nagyon tetszett. Elképesztő történet a gyerekkor félelmeiről, a gyerekkori barátságról, és összetartásról. És hogy annyi év után egy telefonhívás képes visszahozni az elfeledett emlékeket, és újra összehozni a régi barátokat.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Hátborzongató történet arról, hogy a gyerekkori félelmek milyen erőket táplálnak, és milyen erőt tud táplálni a barátság, a képzelőerő és a bátorság. Fantasztikus regény arról, hogy a rossza erő hogyan hozza újra össze a barátokat sok évvel később, és hogyan sikerül legyőzniük azt az erőt.
Vida Ágnes véleménye:
Imádom Kinget! Fantasztikus a stílusa és hihetetlen dolgokat képes kitalálni. Noha ezt a kötetet társszerzővel írta, jó lett! Az eleje kicsit untatott, mikor minden szereplőt meg kellett ismernem. Aztán beindult a sztori, jöttek a gyilkosságok, az eltűnt cserekek, a vérző kicsi lábacskáikon... Hátborzongató, nem? De hát pont ez a lényeg! És muszáj kiemelnem, hogy imádom a borítót! Ami pedig pozitívum, hogy én nem olvastam a Talizmánt, mégis értettem a történetet. Voltak ugyan visszautalások, de végül is mindent kifejtett.
Nagy Ferenc véleménye:
A harcos gyerekkoráról, vagy inkább a férfivá cserepedéséről szóló negyedik részt (mármint ezt) is, csak pozitív jelzőkkel tudom illetni. Akciódús, pörgős, részletgazdag, néhol kissé romatikus western.
Nagy Kati véleménye:
Ezt a könyvet évekkel ezelőtt vettem meg, amikor a Talizmánt elolvastam. Még akkor nekikezdtem, de nem jutottam messzire. Később kicsit tovább jutottam vele, de megint abbahagytam. Most a kihívásnak hála végre elolvastam. Olyan könyv volt, amiről nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy nem. :) az elején azt vártam, hogy mikor lesz már vége, mert nekem unalmasnak tűnt. A közepe felé jobb volt, viszont itt is voltak hosszú részek. A vége már beindult és jó is volt. Alapjában véve nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem fog a kedvenc könyveim közé tartozni :)
Balazs Diana véleménye:
Szeretem King könyveit, de valahogy ez nem tetszett. A történet, az ötlet maga jó és félelmetes is, de valahogy a kivitelezés, az elmesélés vontatott volt, és nem csak a terjedelem miatt. Ha 200 oldalban írta volna meg, nekem akkor is az lett volna. Pár dolgot nem értek, miért tett bele az író, és valahogy nem illik hozzá (Kinghez) a happy end sem