ADATLAP
Adél és Aliz
Két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi háttérrel rendelkező lányok a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják. Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világváltság. ...
Antal Margit véleménye:
Már régóta terveztem, hogy elolvasom, hiszen van a családomban egy testvérpár,akiket szintén így hívnak mint a két főhősnőt: Adél és Alíz. Ami közös volt a valódi személyek és a regénybeli barátnők között , az eltérő jellemvonások-ha nem is ilyen mértékben, de ilyen leosztásban.
A regény egyébként hozta az írónőtől megszokott lebilincselő, izgalmas történetet, a jól kidolgozott karaktereket és a köztük lévő szövevényes kapcsolathálót, valamint a sodró lendületű, jól felépített cselekményvezetést.Érdekes volt betekinteni egy korabeli leányiskola mindennapjaiba, ahová a főszereplők 10 éves korukban kerülnek be és menyasszonyként távoznak. Alíz egy kedvelhetőbb, simulékonyabb természet, bár néha egy kissé naivnak éreztem. Adél más jellem, hátteréből fakadóan ( nemrég vesztette el apját) keményebb, szigorúbb, konspirálóbb jellem.Lehet szeretni, lehet utálni, de érthető mindkettő. Az meglepett, hogy a kicsit mulyább férj mellett sem igazán tud érvényesülni. Végül is minden a helyére kerül és mindenki elnyeri jutalmát avagy büntetését. Ami lenyűgöző, ahogy az írónő családregénybe ágyazva tudja tálalni a történelmet, remek korrajzzal színesítve. Szépen beépítette a történetbe az elhíresült " frankhamisítási botrány"-t, miközben a háttérben megjelennek a korszak nagy történelmi alakjai is.( Rákosi fiatalon,Kun Béla,Bethlen, Tisza stb.). A végén még mindig van egy csavar, a " Helena"-Ilona fordulat. Mindent összevetve csak ajánlani tudom, rajongóknak pedig kötelező!
Szabó Márta véleménye:
Az írónőtől megszokott módon jó stílusban megírt, izgalmas, fordulatos, sodró lendületű regény, s egyben korrajz is. A történet tele van szerelmi háromszögekkel. Nagyon tetszett, szívesen olvastam volna még tovább Adél és Aliz történetét. Ajánlom mindenkinek!
Szalai Adél véleménye:
Egyszerűen nem lehet NEM elolvasni a könyveit!! Végre egy olyan magyar írónő akinek esze is van, nem a tipikus romantikus semmitmondó szerelemi történetek, amik szalag-munkával készülnek hazánkba. Imádom, hogy történelmi szálakat fűz bele a regényeiben, így kicsit vissza is "ülök" vele az iskolapadba. Olvastam már Tőle, de törekszem elolvasni az összes könyvét.
Koszorus Zsuzsanna véleménye:
Tetszett, hogy már a megszokott módon egy történelmi szituációba helyezte a történetet és a szereplőket. A történet maga és a szereplők azonban már nem tetszettek ennyire. Kicsit felszínesnek éreztem és a lendület is hiányzott belőle, a szereplők meglehetősen naivra sikerültek. Túl soknak és erőltetettnek éreztem az egymást is keresztező szerelmi szálacskákat. Túl sok volt az időbeli ugrálás, jobb lett volna, ha egy-egy élethelyzetet jobban bemutat (pl. leánynevelő intézet mindennapjait). Sajnos nem ezt vártam. A vége azonban tetszett.
Pocsai Zsanett véleménye:
A többi regényhez képest ez nekem most nem tetszett annyira. Talán a szerelmi szálak voltak túlbonyolítva, s a két barátnő szerelme is meghökkentő volt számomra. Kicsit olyan volt mint a barátok között, ahol mindenki mindenkivel......
Bognár Csilla véleménye:
Két különböző társadalmi osztályból érkező lány Adél és Aliz története bontakozik ki a regényből. Ármány, szerelem, rosszindulat, szerelmi háromszög, történelem, és mégis egy könnyed olvasmány. Fábián Janka zseniálisan szövi a szálakat a két lány életében, nem is gondoljuk, hogy történhet még valami, csak amikor bekövetkezik. Mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Botosné Verba Ágnes véleménye:
Nagyon jó könyv, pedig nem tudatosan választottam, csak vittem valamit olvasni. Teljesen más történetre számítottam, mégis nagyon megkedveltem a lányok történetét, ami kicsit sem hétköznapi történet.
Bartosné Móni véleménye:
Nagyon jó volt végigkövetni a lányok életét. Végig élvezetes volt, ahogy egymásra vannak utalva, akkor is mikor éppen elválnak útjaik. Mindig és mindig összeérnek útjaik, elválaszthatatlanok. (Egyedül az egymás felé forduló szerelmi életüktől rázott ki a hideg, jó, hogy nem volt róla sokat szó. Ezt kihagytam volna a könyvből!)
Vánik Anita véleménye:
Egy újabb Fábián Janka könyvet sikerült a kezem közé venni.Egyre inkább megkedvelem az írónő stílusát.
Ebben a könyvben két barátnő életét követhetjük nyomon az iskolás éveitől kezdődően felnőtté válásukig.
A kettőjük kapcsolata álla a könyv középpontjában, de emellett képet kaphatunk a kor történelméről, a családjuk életéről, egy leányiskola mindennapjairól.

Zsaklin Jády véleménye:
Izgalmasan megírt történet két barátnő életéről, akiknek az életét gyerekkoruktól kezdve végigkövethetjük. Az éppen aktuális történelmi események is megjelennek a könyvben, de csak említés szinten. Ez a kötet is nagyon tetszett Fábián Janka írónőtől!
Havas Jánosné véleménye:
Tetszett, hogy egész kiskoruktól követhettük Adél és Aliz életét egészen felnőtt korukig, és végig az ő életük, kapcsolatuk marad középpontban. Nem ment el történelmi regény irányába, nem részletezte a történelmet, csak a szereplőkre gyakorolt hatásait emelte ki, épp annyit írt le belőle, amennyire szükség volt.