ADATLAP
Agatha Raisin és a Kísértetház
A könyvsorozat főszereplője Agatha Raisin, egy ex PR szakember, aki visszavonul egy angol vidéki kisvárosba. Bár állítása szerint nyugalomra vágyik, igazából elég hamar elunja magát és valahogyan rendszeresen hullák tűnnek fel körülötte. Ebben a részben egy idős hölgy házában olyan, mintha kíséretet járna, bár ezt maga a hölgy sem hiszi. Agatha újabb "szerelme", Paul - aki persze nős, így várhatóan nem teljesülhet be Agatha vágya, bármennyire próbálja ezt az apró körülményt Agatha elfeljteni - , próbálja kideríteni a kísértet kilétét, azonban próbálkozásuk mulatságos, kínos véget ér. Majd mikor a hölgyet holtan találják otthonában, először Paul, majd az újra felbukkanó sir Charles kíséretében próbálja meg kideríteni a gyilkos kilétét. Mindezt persze a rendőrség előtt félig-meddig titlkolva, hisz a rendőrség - barátja Bill kivételével - nem igazán kedveli a kotnyeles és nem túl kedves Agatha-t, aki kicsit kínos nekik, hisz általában előttük és helyettük old meg sok mindent. Azért szeretem a sorozatot, mert főhősnője nem egy átlagos nyomozó. Nem is igazán nyomozó, csak annak gondolja magát. Ráadásul kicsit ormótlan, barátságtalan modora sem teszi szerethetővé általában, mégis ha az ember bele lát - mint barátnője, a falu lelkészének neje, Mrs Bloxby - akkor egy bizonytalan, érzékeny, önértékelési gondokkal küzdő ötvenes nőt lát, aki a maga módján mégis csak szerethető egyéniség (még ha ő sokszor mindent megtesz azért, hogy ne így legyen). Én is ezért kedvelem ezt a Miss Marple pletykás vidéki angliáját idéző, de a mai korban játszódó és teljesen más főhősnővel megfűszerezett sorozatot. ...
Molnár Dorottya véleménye:
Szeretem az Agatha Raisin-sorozatot de sosem érek a végére. Ez volt az első amit olvastam. Tetszik az alaphelyzet,hétköznapi,bárki lehet ilyen helyzetben egy perc alatt. Nehéz eldönteni,hogy az ember mit gondoljon a főszereplőről,talán abban rejlik a varázs,hogy nem a legszimpatikusabb figura de közben mégis.:)
Bozsokiné Kelemen Zsuzsanna véleménye:
Elég nehezen sikerült átrágnom magam a könyvön, ugyanis egyáltalán nem kötötte le a figyelmemet, nem tetszett. Az egész nagyon vontatott, szinte alig történik valami, az is széthúzva, majd a végén egyszerre kiderül minden,. Eléggé összecsapott befejezésnek tűnt, de azért adok ennek a sorozatnak még egy esélyt, lehet, hogy nem pont ezt a könyvet kellett volna először elolvasnom, majd meglátjuk.
Sugár Kata Boglárka véleménye:
"– Erről jut eszembe, a szemtanú állítása szerint a nő, aki az üzenetet hagyta, illetve az az ismeretlen nőszemély, aki az ittas férfival dulakodott, tizenkilencedik századi ruhát viselt. Önnek van ilyen ruhadarabja, Mrs. Raisin?
– Ennyire azért még nem vagyok öreg."
Bocs, de a címe alapján ebbe a kategóriába tettem. Az eleje még el is megy ijesztőnek.
Az Öreg Agatha később hozza a formáját! Bírom a humorát, de egy kicsit "félek", csakis a kategória kedvéért.
Horvath Tunde véleménye:
Agatha Raisin hozza formáját. Újra gyilkosságba bonyolódik, újra nyomoz és újra szerelmes, amit persze nem vall be se magának, se környezetének, de persze mindenki tudja róla. Morózus, néha goromba mégis valahol szerethető és ő is szeretetre vágyik. És persze ott van a vidéki anglia bája :-)