ADATLAP
Alice Csodaországban
...
Berényi Rózsa véleménye:
A matematika professzor csodás mesét írt!Alice álmában éli át a történéseket.Csodaországban az állatok is tudnak beszélni,a királynő és udvartartása kártyalapok,a kislány alakja meg folyton változik,kívánságának megfelelően,bár kell hozzá némi segítség.Kosztolányi Dezső fordítása remek,a versek is nagyon jók.Gyerekkoromban biztosa nem olvastam,most felvidított.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Gyermeklelkű felnőtteknek.....röviden így lehetne ajánlani. Gyerekként nagyon élveztem, most nem kötött le annyira. Egy zavaros, fura (drogos) álom leírása.Képregény formában most találkoztam vele először. 1 nap alatt végeztem vele! Kisfiamat jobban érdekelte, mint engem. Közösen jobban élveztük az olvasást, persze este megnéztük a filmet is!
Koller Alexa véleménye:
Furcsa volt ilyen formában olvasni, utoljára kiskoromban olvastam képregényeket, de ebből az ember nem tud kinőni, főleg, hogy így sokkal többen szívsebben olvassák mivel nem tömör szöveg, hanem kép is társul a szavak mellé. Nagyon tetszett, egy nap alatt végeztem vele. Aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni a mindennapi monotonitásból annak ajánlani tudom, hogy vegyen kezébe egy képregényt és olvassa el, még ha ismeri is a sztorit, mert igen érdekes ebben a műfajban elolvasni. :)
Kucska Erika véleménye:
Sokat hallottam már erről a könyvről, mégsem magamtól hanem egy olvasási, szövegértő vetélkedő kapcsán került a kezünkbe. Gyerekeknek ajánlották, mégis felnőtteknek való olvasmány nem olyan mint az átdolgozott mesés kiadványok. Egy nonszensz álom egyik helyszín valótlanabb mint a másik ami tényleg jellemző az álmokra, ugrik ide oda de ezért nem egy könnyű olvasmány
Szalai Adél véleménye:
Annyi film és könyvbeli utalás volt ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy már épen ideje volt elolvasnom. Borzalmas volt. Nem is értem, hogy lehet ez egy ennyire felkapott könyv. Volt, hogy alig értettem most mi is történik. az biztos, hogy nem fogom többet a kezembe venni.
Annamária Szabó véleménye:
Kizárólag a kihívás miatt olvastam el. Nem műfajom a képregény. A sztori nem volt ismeretlen, de mégsem élveztem igazán. Inkább egy érzés, gondolatháló, hallucináció az egész. Nem nyert.
Bali Szilvia véleménye:
Sok mindent hallottam már a történetről, de nem gondoltam, hogy ennyire nem fog tetszeni. A mesefilmhez nem sok köze van, amit jobban ismertem. Egy káosz az egész, ami persze érthető, hiszen egy álomról van szó. Alice elég kotnyeles, ami nem tette szimpatikussá.
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Gyerekkori könyvem…Még nem tudtam olvasni, mert ovis voltam, de emlékszem anyukámmal jártam könyvtárba és a könyvtáros elé állva, ezt mondtam: Az Alice Csodaországban c. könyvet akarom kivenni." A könyvtáros néni megkérdezte, hogy tudok e már olvasni, mondtam, hogy nem, de Anyukám fogja nekem olvasni. Persze rögtön beloptam magam a szívébe, mert ilyen gyerekkel még nem találkozott, aki olvasni sem tud és már könyvtárba jár.
Akkor most a könyvről. Magyarul olvastam, de láttam a filmet is és elég csalódott vagyok azzal kapcsolatban, hogy a vigyorgó cica helyett a magyar fordításban fakutya van…Végig az az idióta macskát vártam mikor fog fel tűnni, erre a végén esett le, mikor a Királynő udvarán le akarták ütni a kutya fejét, a filmeben egy szál magában lebegő macskafej…
Szerletics Róbert véleménye:
Rengeteg filmbeli utalás (például Mátrix) miatt végül csak elolvastam a mesét. Ami, mint a végén kiderült, nem is annyira mese, hanem inkább egy zűrzavaros álom, talán vágybeteljesítő álom a mindennapok unalmából a káosz, a rend(szer)telenség világába. Egyes jelenetek nagyon tetszettek (például az Április Bolondja és a Kalapos jelenetei, melyek tipikus forrásai lehettek a kései angol humornak - lásd Holló Színház).
Összességében nem volt rossz könyv, de nem hiszem, hogy a kedvencem lesz ebben a műfajban.
Horváth Anita véleménye:
Láttam már rajzfilmben, bár ami emlékem maradt belőle azt nem sikerült felismerni a könyvben.
Tudtam, hogy az egész egy katyvasz lesz, de azért erre nem számítottam. Ami tetszett benne, hogy tényleg olyan sületlenség volt, mint egy álom, és a végén kaptunk magyarázatot, hogy mit miér álmodhatott Alice. De összességében nem jött be a könyv, szerencsére két óra alatt ki tudtam olvasni. Gyerekkorom óta fent van a polcon, most végre kivégeztem, biztos nem fogom újra elolvasni.
Azért sajnálom, hogy nem tetszett, azt hittem hogy nekem való könyv.
Mike Franciska véleménye:
A könyvből több film- és képregény feldolgozást is láttam, szóval úgy döntöttem elolvasom. A könyv egy elég szürreális álomvilágot mutat be, amely minden zavarosságával együtt egy nagyon magával ragadó, élvezetes olvasmány. Morbid cselekményekben és jellegzetes angol humorban is bővelkedik. Ilyen például a korabeli gúnyrajz a királyról, királynőről. A képregény illusztrációi ugyan szépek, de a cselekmény nagy része itt is meg lett változtatva, így a szálak még kuszábbak, mint a könyvben. Ettől függetlenül a képregény is jól elénk varázsolja Csodaország rejtelmes világát. Azonban számomra egyetlen dolog még mindig érthetetlen a képregénnyel és a filmmel kapcsolatban is: vajon hogy lett a fakutyából macska...?
Sári Csaba véleménye:
Aranyos kis mese volt ez, bár néhol már-már felnőtteknek szóló humorral is lehetett találkozni. Ugyan zavaros volt, és bár egybefüggőnek tűnt, attól függetlenül ez egy össze-vissza ugráló szürreális gyerekálom volt. A szereplők viszont mind csodálatosak voltak, kivéve Alice. Vele nem tudtam megbékélni.
Léczfalvy Lili véleménye:
Nem tudom, hogy eddig miért maradt ki nekem az olvasások sorából, hiszen számtalan feldolgozásban láttam már Alice történetét. Könnyed, szórakoztató, kikapcsoló könyv(ecske). Örülök neki, hogy csak a borító lett új(igen, a Helikon zsebkönyv), de meghagyták Kosztolányi Dezső remek fordítását.
Szívnek kedves, Alice és a kalandja Csodaországban. (Nyilván, a kedvencem a Nyuszi és a Macska, Alice mellett)
Kerti Anna véleménye:
A műben teljesen ráismertem a saját álmaimra, hasonló zagyvaságokat produkálok én is éjjelente :) a könyv szerintem gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, szerintem korcsoportonként mindenkinek mást jelent a szöveg, más tanulságokat von le. Én a Szobotka-féle fordításhoz jutottam hozzá, de érdekességként a Kosztolányi-félét is el fogom olvasni.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Nagyon fura élmény volt elolvasni ezt a művet. Valószínűleg az, hogy több mint száz éves is hozzájárult ahhoz, hogy nem igazán tudtam hová tenni... Fura egy álom, mi a tanulság? Biztosan van mondanivalója, de magamtól nem tudtam megfejteni. Csodaországban szédületesen fura dolgok történnek. Olvasás közben azon gondolkoztam, hogy hogyan juthatott egyáltanán az író eszébe ez a sok minden...
Marton Gabriella véleménye:
Egy igazi zagyva, de aranyos tortenet. Gyerekeknek irodott, de szerintem egy gyerek a tortenet nagy reszebol semmit nem fogna fel, annyira zavaros. Tobb feldolgozasat is lattam, amiket jobban elveztem, mint magat a konyvet. Valamiert a vigyorgo fakutyat minden feldolgozas vigyorgo macskakent tunteti fel, amit nem igazan ertek. Ennek ellenere most mar a folytatasat is el kell olvasnom....
Kolop Vanda véleménye:
Jópofa történet, bár szerintem tipikusan az a könyv, melyet gyerekeknek szánnak, de közel-távol sem gyerekeknek való. Felnőtteknek is szépen lassan emészthető a történet, a sok-sok két-vagy többértelmű mondat. Három fejezet tetszett kifejezetten: a hernyós, a teázás a Kalapossal és Április Bolondjával és a tárgyalás. A zagyvának tűnő párbeszédek mögött sokszor itt rejlik egy-egy nagy igazság vagy elgondolkodtató dolog. Úgy vélem, nem utoljára olvastam ezt a könyvet.
Gergely Edina véleménye:
Tetszett, nem láttam még a belőle készült meséket, filmeket, mert eddig valahogy idegenkedtem ettől a történettől, persze az alap sztorit azért ismertem már.
Nem bántam meg, hogy elolvastam, sok poén volt benne, amit lehet, hogy gyerekként nem is ért igazán az ember. Az egyik kedvencem: "Az Angolna tud-e angolul?"
Balogh Bianka 11 éves véleménye:
Szerintem nagyon jó ez a könyv.
Nekem az a rész tetszett a legjobban amikor találkozott Alice a hernyóval. Az is nagyon tetszett,amikor elindult az alagúton át a varázslatos világba.
Már többször olvastam és akkor is tetszett.
Keszera Kinga véleménye:
Nem szerettem, kész kínszenvedés volt, végig olvasnom a könyvet. Sőt sok filmmel és sorozattal is próbálkoztam ami ez a történet dolgozza fel, de azok még annyira sem kötöttek le, mit a könyv. Nem a az én világom, és az sem tudom sehogy se felfogni másoknak, hogy lehet ez a könyv a kedvence.
Sárkány Eszter véleménye:
Lewis Carroll Alice Csodaországban című története hazánkban is népszerűvé vált. Ebben nem elsősorban Hollywood dollármilliós filmcsodái játsszák a főszerepet, hanem egy sokkal prózaibb ok: a fordító. A kötetet ugyanis Kosztolányi Dezső szépséges magyar nyelvén olvashatjuk újra, most digitális kiadásban.
Békés Barbara véleménye:
Egy varázslatos világba kerülünk a könyv által, ami tele van elképzelhetetlen, fura dolgokkal. De ezért is lesz varázslatos maga a mű is. Angol humor...hmmm...szerintem én nagyon nem érthetem, mert nem igazán érzékeltem olvasás közben. Alice viselkedése időnként idegesítő számomra, te ettől függetlenül is megérte elolvasni ezt a számomra misztikus könyvet :)
Horváth Krisztina véleménye:
Gyermekkoromból kimaradt ez a könyv, pedig nagymamám polcán mindig ott figyelt. Így utólag bánom és sajnálom, hogy nem olvastuk együtt, biztosan más lett volna, mint így felnőttként.
A történet maga felemás, voltak részek, melyek vontatottabbnak tűntek, de jó volt benne, hogy picit "tanító" jellegű is, elhangoznak olyan ismeretek, amiből tanulhat a gyermek. Ilyen fantáziavilágot biztosan nem tudtam volna kitaláni.
Németh Mária Ingrid véleménye:
Már több feldolgozását is láttam a könyvnek, de még nem olvastam. Az elején nagyon furcsának tűnt, groteszk és néhol idegesítő volt. Aztán eljutottam 1-2 fejezet után abba a pontba, amikor olvastatta magát. A versikék aranyosak, persze ezek is átlépnek a furcsaságba, mégis így jó, ahogy van. Ahogy a történet is a furcsaságaival teljes…
Szijártó Eszter véleménye:
Körülbelül két éve volt, hog ezt a könvet is szuggerálni keztem a könyvesboltban. Most, hogy itt ez a kihívás volt miért megvennem. És nem csalódtam. Igaz vannak akik ezt a varázslatos mesét nem értékelik és a szereplők is eléggé lejárt lemezek, de nekem még ennyi negatív kritika mellett is tetszett.
Amúgy ajánlom. :)
Kasza Dóra véleménye:
Így felnőtt fejjel elolvasva, már nem igazán tetszett ez a könyv. Varázslatosnak varázslatos Csodaország, ahová Alice álmában keveredik, de eléggé egyszerű karaktereket mutat be. Számomra Alice személye is kicsit idegesítő volt az okoskodásának és a folytonos kérdezgetéseinek köszönhetően.
B-M Bogi véleménye:
Gyermekkoromban ez olt az első könyv, amivel hangoskönyvként találkoztam. Rengetegszer meghallgattam és nagyon szerettem. Később a mesét is több változatban olvastam el, megnéztem több film és mese adaptációját. Mindig nagyon kedveltem.
Talán ezek a gyerekkori emlékek szépítik meg számomra ezt a könyvet, mert most felnőttként újra elolvasva elég idegesítőnek találtam Alice karakterét. Helyenként unalmas is volt, és nem is értem, néhol miért nem rémített meg gyerekként. :D
Ettől függetlenül nagy klasszikus, senkinek sem érdemes kihagyni. :)
Trisz Tamara véleménye:
Imádom az angol humort! Jókat nevettem a könyvön. Egyébként a történetet nem mindig értettem,mármint nem vagyok jártas a politikában,szóval eleg nehéz volt megérteni. De ennek ellenére megis jól szórakoztam és örömmel olvastam. Habár néha idegesítően buták voltak a szereplők.
Békés Barbara véleménye:
Sosem voltam nagy kedvelője a képregényeknek, úgy gondolom, hogy ezek után sem leszek az. De arra mindenesetre jó volt, hogy felkeltette a kíváncsiságomat, a könyvet pedig beleillesszem az egyik kategóriába, és elolvassam.
Renáta Csiki-Kecskés véleménye:
Nem kell csodálkozni, ezt egy matematika professzor írta, és azok néha hajlamosak a buggyantságokra. Azt olvastam, szerelmes volt a kiscsajba, annak meg nem volt semmi fantáziája, és élete végéig szenvedett ettől a szereptől. Aki szereti az abszurd humort, pl. a Monty Pythont, annak bejöhet. Szerintem a gyerkőcök sokkal inkább el tudják fogadni, mint a fantáziátlan felnőttek. Most olvastam egy hírben (A férfiak nem hímsoviniszták cím alatt megtalálható a hírek között a válogatóban), hogy a liberálisok okosabbak, mint a konzervatívok, ezért ezt a könyvet használhatjuk akár IQ teszt helyett is.