ADATLAP
Alice Tükörországban
Minden tükör kész varázslat: megkétszerezi a világot! Szinte kedvünk támad belépni és körülnézni abban a másik világban. Bizonyára mindenki érezte már ezt a vágyat, legalábbis gyermekként. Ám amire mi csak vágyunk, azt Alice véghez is viszi. A kandalló fölötti nagy tükörben ez a bájos és talpraesett leányka átlép egy különös, bolondos birodalomba. Itt a megelevenedett sakkfigurákon kívül olyan fura lények fogadják, mint a zsemlepke, a hintalódarázs, aztán Subidám és Subidú, no meg Dingidungi, hogy az Egyszarvúról meg Gyilkanyesszről ne is beszéljünk. Sok veszély közt, sok mókás kalandon át jut el Alice odáig, hogy királynővé koronázzák. A gyermekirodalom nagy angol klasszikusa, Lewis Carroll mellesleg a matematika professzora volt. Alice alakjaként barátja kislányát, Edith Lidellt tette halhatatlanná. Kötetünket, az eredeti angol kiadás nyomán, John Tenniel rajzai kísérik, a logikai fejtörőktől hemzsegő és nyelvi ötletektől sziporkázó szöveget Révbíró Tamás és Tótfalusi István magyarította....
Sári Csaba véleménye:
Csodaországbeli kalandját össze kell hasonlítanom a Tükörországgal. Előbbiben sokkal ikonikusabb álomalakok vannak (Kalapos, Fakutya, Fehérnyúl), jobban és szívesebben emlékszik vissza rájuk az ember. A történet Tükörországban sokkal jobban lehatárolódik a sakkjátszmára, kevésbé őrült a kalandja. Azonban Alice itt számomra szimpatikusabb, kevésbé "mindenlébenkanál" mint Csodaországban volt.
K Zsuzsi véleménye:
Két okból kezdtem el olvasni. Egyrészt, mert véletlenül megtaláltam itthon, másrészt pedig mert hallottam, hogy film lesz belőle. Aztán persze rájöttem, hogy a filmnek Alice-on, a Sötét Királynőn és a Fehér Királynőn kívül semmi köze nincs a könyvhöz. Mindenesetre aranyos mese volt, örültem, hogy elolvastam. Persze gondolom sok mögöttes jelentés van benne, de most én nem ezekre figyeltem, és így egy elalvások előtti kellemes olvasmány lett belőle. :) Meg egyébként is szeretem az ilyen fantáziadús, kicsit "őrült" meséket.
Kiss Réka véleménye:
Akkora az összevisszaság mintha egy saját álmomba lépnék be. Mindig az jut eszembe a rozmárról és az ácsról hogy a Dogmában azt mondják, ez enyhe utalás Buddhára és Jézusra, ahogy megeszik a hívőket. Kicsit nehéz elvonatkoztatni a való világtól, folyton emlékeztetnem kellett magamat hogy nem szabad logikát keresnem.
Kuli Anna véleménye:
Hát, többször a falba vertem volna a fejem legszívesebben, annyira idegesített az egész, pedig az én humorom és kötözködésem teljesen a könyv stílusához illik. Végig az járt a fejemben, hogy lehet, ha 10 évesen olvasom, 100 évvel ezelőtt, még talán tetszene is. Mindenesetre néhol hangosan felnevettem, mégsem volt tán oly kellemetlen ez a találkozás akkor a fehér nyuszival...
Most jöttem rá, hogy én a Csodaországot olvastam. Vajon hogy lehet itt könyvet olvasatlanná tenni? ... most nem fog hagyni a lelkiismeretem, és ezt is el kell olvasnom :S
Podhorszky-Nagy Orsolya véleménye:
Valóban olyan a történet, mintha álmodnánk, olyan kusza, néhány részlet megfejthetetlen miért az előző cselekmény után jön. Nem mondom azt, hogy nem tetszett, de olvastam már jobbat is. Kedvenceim a beszélő, beszóló virágok voltak. :)
Kunics Bea véleménye:
Lewis Caroll könyvei nagy hatással voltak rám, ezt pedig már nagyon rég olvastam. Az emberek gyaktan keverik Tükörországot Csodaországgal, a különböző feldolgozásokban is vegyíteni szokták a kettőt. A koncepció ugyanaz, de Alice most egy más (viszont nem kevésbé őrült) világot barangol be álmában. Az egyik legjobb gyerekkönyv a maga nyakatekert verseivel és össze-vissza karaktereivel.
Kunics Bea véleménye:
Lewis Caroll könyvei nagy hatással voltak rám, ezt pedig már nagyon rég olvastam. Az emberek gyaktan keverik Tükörországot Csodaországgal, a különböző feldolgozásokban is vegyíteni szokták a kettőt. A koncepció ugyanaz, de Alice most egy más (viszont nem kevésbé őrült) világot barangol be álmában. Az egyik legjobb gyerekkönyv a maga nyakatekert verseivel és össze-vissza karaktereivel.
Anita Csabai véleménye:
Tükörországban bármi megtörténhet de semmi sem úgy történik, mint várnánk. Különös szabályok és különös lények birodalmában követjük Alice útját, melynek végén királynő lehet belőle.
Tanulság nincs sok, ez nem egy tanmese, sokkal inkább egy "fantáziagyakorlat".
És a végén a kérdés nagyon jó, mert tényleg ki álmodhatta az egészet, Alice vagy a Király?