ADATLAP
Amerika elhallgatott történelme
Oliver Stone, a világhírű filmrendező számos alkotásában, köztük A szakasz, a Született július 4-én, a JFK – A nyitott dosszié és a Nixon c. filmekben foglalkozott már az amerikai történelem sorsfordító eseményeivel. 2012-ben készült tízrészes dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy az Egyesült Államok „hivatalos”, az iskolákban oktatott, a tömegmédiában sugárzott és a nagyvilágnak propagált történelmével szemben, alternatív megközelítéssel mutassa be Amerika elmúlt évszázadának legfontosabb történelmi eseményeit és politikai folyamatait.
A filmsorozattal azonos címet viselő, de attól függetlenül is élvezetes kötet bőséges háttéranyaggal szolgál az „Amerikai Birodalom” felemelkedése és hanyatlása iránt érdeklődő olvasó számára. A Peter Kuznick történészprofesszor közreműködésével készült, 700 oldalas könyv provokatív módon, kíméletlen kritikával vizsgálja meg és rombolja porig az amerikai nemzeti ideológia modern kori mítoszait és a politika fennen hirdetett ideáljait, amelyek mögött a legnyersebb globális hatalmi törekvések húzódtak és húzódnak meg....
Kovács Szilárd véleménye:
Bevallom ritkán lehet olvasni egy olyan történelmi és politikai könyvet amelynek a szerzői nem hajlanak sem jobbra sem balra. Ez a könyv olyan oda csap Bushnak, de Obamának is.
Ugye USA a "szabadság bajnokának van kikiáltva" legalábbis általában, de ez a könyv egy kicsit megfakítja ezt a tényt.. ráadásul mindezt egy született amerikai írta.
I Luca véleménye:
A könyvet a tavalyi Könyvkihíváson nyertem, most jutottam hozzá. Túl nagy meglepetést nem okozott, hiszen Oliver Stone pályája ismert előttem. Nagyon hasonlít Michael Moore "tényfeltáró" filmecskéihez. Aki nem csak távolról ismeri az USA-t és annak történelmét, politikáját, a jelenlegi állapotokat, annak sem fog meglepetést okozni a könyv. S bár ez az Amerika teljesen más mint amit a filmekben látunk, el lehet gondolkodni, melyik a fikció...:-) Amúgy a stílusa kicsit felszínes, a megállapítások is időnként elég "pongyolák", de talán ez kell ahhoz, hogy szélesebb körben is elolvassák és megértsék. Tömény történelem és politika, de cseppet sem unalmas.
Kruzslicz Dávid véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyv, főleg az a rész, ahol Oliver Stone az iraki helyzetet, és az ottani beavatkozást elemezte. Egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak az álláspontja. Persze furcsa a történelmet ebből a nézőnpontból látni, hiszen Amerikát általában feddhetetlennek, az igazság bajnokának ábrázolják a történészek. Olive Stone viszont egész más oldalról közelítette meg a kérdést. Nekem nagyon tetszett.