ADATLAP
Amerikai Pasztorál
Az Amerikai pasztorál az átlagember, a kispolgár története, aki éli – amíg élheti – mintaszerű, semmitmondó életét. Ifjúkorában Seymour Levov a gimnáziumi sportcsapat ünnepelt sztárja, aztán feleségül veszi a szépségverseny győztesét, boldogan él, gyarapodik, s minden érettségi találkozón irigység tárgyát képezi, mert gazdag és mert minden sikerül neki. Csakhogy közbejön egy aprócska gikszer: ártatlan leánygyermeke, Merry felcsap terroistának, mivel számára ez az egyetlen kifejezési módja a lázadásnak, a másként gondolkodásnak. A vietnami háború idején vagyunk, amikor a fiatalok tömegestül fordultak szembe az addig magától értetődőnek tartott szokásrenddel, gondolkodásmóddal, világszemlélettel. Merry nemtetszése jeléül felrobbant egy postahivatalt, de ez nem csupán az áldozatokat temeti maga alá, hanem az apa idilli álomvilágát is. A boldogságon támadt repedést pedig nem lehet többé betapasztani. Az átlagember pasztorálja véget ér, felváltja az antipasztorál dühe, az erőszak, a kétségbeesés – a rend és nyugalom utáni vágy többé nem lehetséges a megvadult, köznapi ésszel követhetetlen Amerikában....
Sári Csaba véleménye:
A Svéd, az iskola sztárja, alázattal kiváló vállalkozó lett, és elvette az állam szépét, akitől született egy imádni való gyerek. Mintha csak az amerikai álom valósulna meg a könyv elején. De a vietnámi-háborúval Amerika is megtörik, és ezzel párhuzamosan Levov család tökéletessége is.
Lehengerlő munka.
Zs. Nagy Izabella véleménye:
Az amerikai pasztorál a szerző kilencedik regénye, amit olvstam. Jópár éve a "mai tíz legnépszerűbb angolszász író" kategóriája közül ismeretlenül választottam ki, azóta is egyik kedvenc íróm.
Mindig túlfűtött, mély, néha perverz, gyakran ironikus, speciális humorú, fanyar, zsidó, önmarcangoló, kérdéseketfeltevő, elgondolkodtató....minden regénye. Mintha nem is fikció lenne, hanem az a különös Philiprothos világ, amibe belecsöppenünk az első oldalon, majd hetekig továbbviszünk az utolsó oldal elolvasása után is...
Ilyen volt az Amerikai pasztorál is. Bár angolul kezdtem, nagyon nehéz volt, így váltottam magyarra - ez sem volt könnyebb. Néha úgy rágtam át magam a nehéz oldalakon. De jó volt átrágnom magam -vele- mert önmagamnak is feltettem a kérdést: középkorúan, megy szépen az élet, mi van, ha kizökken egyszer?
Tóth Regina véleménye:
Ez az első könyv, amit Philip Roth-tól olvastam, általa nagyon megszerettem. Kíváncsi vagyok minden más könyvére is. Szerencsére jó sok van :) Nagyon tetszett, kellemesen részletgazdag könyv, úgy érzem, hogy Philip Roth bármilyen témát képes lenne úgy tálalni, hogy komolyan érdekeljen. Jelen esetben pl a kesztyűkészítést. Mély gondolatok, komoly társadalomkritika. Csak ajánlani tudom.