ADATLAP
Amikor Isten nyúl volt
1968. Az év, amikor Párizs népe az utcára vonul. Az év, amikor Martin Luther King életét veszti egy álomért. Az év, amikor Elly Portman világra jön. A kis Elly életét azok formálják, akik a legközelebb állnak hozzá: szerető, de elképesztően figyelmetlen szülei; a legjobb barátja, aki már tiszta felnőtt; egy öregedő piperkőc, aki imád szteppelni; és természetesen egy nyúl, akinek már a neve is tükrözi különleges és mindenható képességeit: isten. Csak így, kis i-vel. Elly gyermekkora egyszerre különleges és hétköznapi, de egyetlen ember támaszként végig mellette áll: a bátyja, Joe. Húsz év elteltével a két testvér már felnőtt, mindkettő a maga életét éli, de a köztük lévő kapocs ugyanolyan erős, megkérdőjelezhetetlen és eltéphetetlen. Legalábbis annak tűnik, amíg egy világméretű katasztrófa tragédiával nem fenyegeti ezt a köteléket. - Sarah Winman bemutatkozó könyve Cornwall tengerpartjától a New York-i felhőkarcolókig repít minket egy olyan történettel, amely a gyermekkorról, a különcségről, a szerelem sötét oldaláról, a családi kötelékek erejéről, veszteségekről egyszóval az életről szól. De különösképpen a szeretet ezer arcáról....
Sipos Angéla véleménye:
Egy frappáns könyvcím hamar felkelti a figyelmem, még úgy is, ha semmit nem tudok a történetről. Ennél a könyvnél sem volt másként, őszinte leszek a címe megvett kilóra. Mi??…hogy Isten nyúl volt?? Na, ezt mindenképpen el akarom olvasni! A történetben a két testvér illetve a családjuk életét követhetjük nyomon és persze Isten kilétére is fény derül. Az egyik, amit nagyon szerettem a könyvben az a humoros stílus, ami mindig átsegít minket az élet nehéz pillanatain, a másik pedig a testvéri szeretet, amit én sajnos nem tapasztalhattam meg. Érdekes, hogy egy könyv hogyan hat ránk? Mi az a tulajdonsága, amitől elkezd működni? Mi az, amitől beszippant minket? Nálam ez első mondata után már belopta magát a szívembe és éreztem azt a megmagyarázhatatlan érzést, amitől nálam működött a „kémia”. Szerintem, amit fontos kiemelni a történet kapcsán, az a család fontossága. Nekem a könyv borítóján található fa gyökere testesíti meg az összetartó családot, míg a faágak a családtagokat illetve azok szerteágazó életútját jelképezi. Ha olykor el is távolodunk egymástól, akkor is összetartozunk.
Várnai Laura véleménye:
Hát...ez egy nagyon furcsa könyv volt. Nem erre számítottam, nagyon realisztikus, nyomasztó és helyenként groteszk volt. Néha nem tudtam, hogy valóság-e az, ami éppen történik. Nem terveztem, hogy elolvasom, csak szembe jött velem, megvettem és azon nyomban neki is kezdtem, mert nem volt a közelben más könyv. Érdekes volt.
Tóth Tímea Angéla véleménye:
A könyv, meg kell mondani, kicsit furcsa hangulatú. Legalábbis volt, hogy azt hittem ez valami teljesen fura világ, és én nem is igazán érthetem. De szerettem. Minden oldalát. Sírtam rajta. Mosolyogtam. Tetszett, ahogy a világ több oldalúságát megmutatja.